Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Student-lägenheter saknas i Örebro

Johanna Åkesdotter-Sundquist är ordförande i Juridiska föreningen vid Örebro universitet. En av frågorna som föreningen jobbar med är boendesituationen för studenter. Enligt henne är den svår.

Annons

Det finns ungefär 2 830 studentlägenheter i Örebro. Johanna Åkesdotter-Sundquist menar att det inte alls räcker.

– Örebro universitet har växt med flera prestigeutbildningar på senare år och nu ska man också söka civilingenjörsutbildningar. Det är ett fantastiskt arbete som bedrivs men tyvärr hänger inte boendefrågan med i samma utsträckning, säger hon.

Hon pekar på att Öbo just nu bygger 89 studentlägenheter och Behrn bygger 59 stycken.

– Det är bra men långt ifrån tillräckligt, säger hon.

Situationen är såklart som mest akut i samband med terminsstart. Då kan Studentkåren ordna med ett tillfälligt akutboende på en soffa hemma hos någon, vem som helst som kan tänka sig att hyra ut till en student för 500 kronor i veckan.

– Nu är det november och jag vet studenter som fortfarande bor kvar i sådana akutboenden, säger Johanna.

Öbo har sin bostadsgaranti som ger alla som söker tak över huvudet inom en månad. Det innebär att man som student kan få dela en större lägenhet med andra man inte känner. Man kan inte tacka nej till den lägenhet man erbjuds utan att tappa sin plats i kön.

– Blocket är en räddare för många men tyvärr är det många som passar på att tjäna väl mycket på den desperata situation som många studenter befinner sig i. 5 000 kronor i månaden för ett källarrum är inte ovanligt.

Johanna berättar vidare att det i Örebro finns en utbredd kultur av att kräva deposition på tre-fyra månadshyror av studenter när de hyr av privatpersoner.

– Det är klart att hyresvärden vill veta att man får betalt men det innebär att studenter som inte har pengar sparade tvingas tacka nej.

Universitets rektor Jens Schollin förstår hennes och andra studenters frustration över boendesituationen men säger att det är mycket på gång.

– Inom några år kommer 350-400 nya studentlägenheter att byggas. Behovet är ungefär 500 lägenheter, säger han.

– Vid Örebro universitet läser 9 500–10 000 studenter. Till det kommer studenter på halvtid och distans men långt i från alla behöver en studentbostad. Många har andra boenden i närområdet eller på sina hemorter. Att vi får nya utbildningar innebär inte att vi får fler studenter, säger han.

Jens Schollin säger att han förstår så väl den frustration de studenter känner som har svårt att få ett boende men säger också att det just nu är ett högt söktryck på universitetet.

– Vi har regelbundna träffar med Öbo, kommunen och andra hyresvärdar för att få fram lägenheter i centrum eller nära universitetet där de flesta vill bo. Jag upplever att vi har ett bra samarbete där.

Mer läsning

Annons