Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugan som växt åt alla håll

När familjen Gutenberg tog över huset 2001 var det en stuga på ungefär 65 kvadratmeter. Sedan dess har det växt i tre riktningar och mer än dubblat sin yta. Och större ska det bli.

Annons
Shabby chic. Matbordet är det senaste second handfyndet som Annelie Gutenberg gjort. Små bord med lyktor och prydnadssaker noggrant arrangerat är återkommande inslag. Från köket ser man in i tv-rummet.

Det röda huset ligger vackert beläget i Kårsta nära sjön Lången med skog inpå knuten. Annelie Gutenberg hälsar välkommen och bjuder in i stugan, där en täljstenskamin sprider värme i köket.

Familjen tog över stugan av Ulfs pappa i början av 2000-talet och planlösningen avslöjar direkt, på ett charmigt vis, att här har det byggts ut och gjorts om en hel del.

– Vi har byggt ut åt tre håll. Förut var ingången här, visar Annelie på öppningen mellan köket och hallen.

I dag finns här sex rum och kök samt badrum och ett litet wc fördelat på 130 kvadratmeter. Men det ska bli ännu större – familjen har ansökt om bygglov för att bygga ut köket också.

– När vi tog över var det utedass och det fanns inget varmvatten. Dessutom hade det stått och runnit vatten i många år så vi fick bryta upp golvet i köket, säger Annelie.

Det är Ulf och Annelies pappa Björn som byggt det mesta på huset. Annelie har målat och är den som står för inredningen. Inspiration hämtar hon från bloggar och hon handlar gärna på loppis och second handsajter.

Renoverat har de gjort vid sidan av jobbet, på somrar och helger.

– I början byggde vi ett provisoriskt wc med mulltoa. Jag och Ulf sov i en bäddsoffa i vardagsrummet och de fyra barnen bodde två och två i två små rum med en våningssäng i varje, minns Annelie.

Hela huset går i vitt och stilen är shabby chic. I de flesta rummen är tak och väggar klädda i vit panel. Möblerna är mycket Ikea blandat med second handfynd och det mesta ommålat i vitt.

Textilier i form av gardiner, dukar, mattor, kuddar och stolsdynor gör hemmet ombonat och här och var finns väggord, levande ljus, glasburkar och änglar. I nästan varje rum finns ett eller flera små bord med ljuslyktor och prydnadsföremål snyggt arrangerade.

I köket finns det senaste fyndet: Ett matbord med tillhörande stolar i vitt med guldfärgade detaljer.

– Jag har velat ha ett sådant i 20 år. Nu har jag det, men vet inte om jag är riktigt nöjd, säger Annelie kritiskt. Över bordet hänger en kristallkrona och under ligger en rödmönstrad matta i gammaldags stil.

I dag är det sol ute och ljuset flödar in från ett par altandörrar helt i glas med vackert spröjs.

Från kökets öppna planlösning ser man in till vardagsrummet, där familjen spenderar mycket tid. Även det går i vitt. Vita soffor, vitt soffbord, sideboards med ljuslyktor och prydnader.

Från köket kommer man också till ett mindre tv-rum som mynnar ut i två sovrum. Ett är Emilias, de enda av barnen som fortfarande bor hemma. Det andra håller på att göras om till gästrum. Här finns två blå stolar som Annelie ärvt av sin morfar.

– Han var duktig på att måla, morfar, säger Annelie och visar stolt upp ett par av hans tavlor som pryder hemmet.

En av flera änglar som vakar över huset.
Sovrummet. Ett nattlinne är en fin inredningsdetalj.
Kök i förändring. Annelie Gutenberg i köket, som familjen har planer på att bygga ut.
Vardagsrummet. Vardagsrummet går i vitt med blått som accentfärg på kuddarna. En tavla täcker en stor del av ena väggen och de fönstrena ger rejält med ljusinsläpp.

Mer läsning

Annons