Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart och guld till nyår

Duka upp ett riktigt vackert bord till årets nyårsfest. Säsongens mörka inredningstrend med mättade färger, mycket metaller och en närmast dekadent känsla fungerar alldeles utmärkt.

Annons
Svart, lila och metaller är trendigt just nu. Använd rester från julpaketen för att dekorera nyårsbordet.

Jenny Martinsson är marknadsförare och driver inredningsbloggen Hemtrender.

– Vi går mot mörkare färger generellt i inredningsvärlden och ett kapitel är den svarta dukningstrenden.

En fördel med den svarta trenden är att det framhäver metaller – en annan stark inredningstrend – desto bättre. Även här tycker Jenny Martinsson att det är dags att tänka nytt.

– Tänk utanför silverboxen! Jag tycker att det är roligt att vi börjar experimentera lite och utmanar de traditionella dukningarna, säger Jenny Martinsson.

Hon menar att det dukade bordet är extra viktigt just nu. Det ligger i tiden att samla vänner och familj hemma för att umgås, snarare än att ses ute. I lite oroliga tider blir hemmet vår borg och då är det inte bara maten som står för upplevelsen.

– Att bjuda till middag, och speciellt vid nyår, innebär mer än att lista ut vad som ska stå på menyn. Dukningen är definitivt en del av upplevelsen. Tänk gärna på helheten och ha ett genomgående tema, det kan vara något så enkelt som färgen svart. Svarta inbjudningskort och placeringskort med guldtext, svarta ballonger, svarta servetter och klädkod svart till exempel, säger Jenny Martinsson.

Metalliska detaljer som hemmagjorda girlanger med utskurna stjärnor eller slingor i guldmetall från julpyntslådan ger bordet festkänsla. Känns det lite för vågat med svart går det lika bra med mörkare nyanser av andra färger – grått, lila, mörkrött, stormblått och mörkgrönt till exempel. Tomma ostronskal sätter stämningen, och de mörka färgerna kan sedan återkomma i dekorationerna. Jenny Martinsson tipsar:

– Ett fint knep är att dekorera med grönsaker – att lägga ett lila kålblad mellan tallrik och assiett och att lägga ut rödkål, aubergine, fikon och andra mörka frukter och grönsaker som dekorationer på bordet. Mycket mörkt och murrigt!

Sedan kan man ställa ut tända ljus i udda ljusstakar här och var i mixen. Att det är genomtänkt är viktigt, men inte att resultatet blir perfekt.

– Det viktiga är att man ansträngt sig, då kommer gästerna att känna sig än mer välkomna. När sedan allt är klart och middagen väl är i ugnen är det bara att korka upp första flaskan bubbel – gott nytt år!

MARIA SOXBO/TT

Skåla in det nya året. Extra festligt blir det med en pampig festdukning.
Till nyårsfesten är det roligt att lägga tid på omsorg på dukningen. Säsongens mörka inredningstrend med mättade färger och mycket metaller går igen i nyårsdukningen.
Plocka fram prydnader från hemmet som går i samma ton som din dukning. Det ger en personlig och rolig inramning.
Variera höjderna på sakerna på bordet. Höga ljusstakar och låga skålar gör att det blir dynamik i dukningen.
Hitta festdekorationen bland julsakerna.
Svart porslin från Royal Copenhagen och roséguldiga bestick från Gense.

Fem festliga dukningstips

1 Hitta den röda tråden. I år får den gärna vara svart eller grå. Låt färgen gå igen i duk, porslin, blomsterarrangemang, inbjudningar och dekorationer. Kanske till och med i maten – det finns ju svart pasta!

2 Variera höjderna längs bordet. Höga vaser och låga skålar, varva ljuslyktor med höga ljusstakar och använd serveringsfat på fot.

3 Dekorera med tittgodis. Att ställa ut små prydnadsföremål här och var blir både fint och kan fungera som isbrytare om alla gäster inte känner varandra. Känns det svårt att få balans så brukar det underlätta att gruppera saker tre och tre.

4 Hitta festkänslan bland julsakerna. Ljusslingor, girlanger och enfärgade julkulor i vitt, guld, grått och svart blir jättefina bordsdekorationer.

5”More is more”.

Var inte för försiktig när du dekorerar bordet. Hellre 100 guldsprajade kottar än fyra. Det är ju fest!

Mer läsning

Annons