Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therése är besatt av design

– Vi har haft en miljon inredningsstilar. Jag är helt besatt av inredning och design, konstaterar Therése Uddmyr glatt.
Senaste inredningsprojektet är en stor lägenhet i centrala Örebro som Therése fyllt med roliga designprylar.

Annons
Omslagsbild: I den nya lägenheten fick Therése plats med en egen fotostudio. Som skrivbordsstolar har hon två kopior av Pantons S-chair från 1960 inköpta på Jakobssons möbler i Odensbacken.

Redan i hallen märker man att här bor någon med stort inredningsintresse. Den svartvit-prickiga soffan, ursprungligen designad 1956, drar blickarna till sig.

– Den är faktiskt rätt OK att sitta i. Vi sitter i den varje gång vi behöver knyta skorna, säger Therése.

Soffan är nyinköpt för att passa i lägenheten som familjen först ratade då den blev erbjuden den.

– Huset ser inte så kul ut på utsidan. Men inuti var lägenheten otippat snygg. Vi föll direkt för de stora ytorna då vi tittade på den.

Det märks inte att familjen bara bott här sedan 1 februari. Allt är tiptop och i ordning.

– Jag tog ledigt en vecka från jobbet och målade om hela lägenheten. Det var inga konstiga färger men jag ville ha vita väggar. Och själva inredningen fixade jag på några veckor. Sedan hade vi inflyttningsfest.

Vitt, svart och små klickar av rött. Therese har hållit sig till en enhetlig färgskala då hon inrett denna lägenhet. Lite nougatbrunt har det också fått bli i några av sovrummen.

– Det jag har lärt mig genom åren är att man ska vara konsekvent och göra förändringar fullt ut om inredningen ska bli riktigt lyckad.

Till det vita och svarta har Therése fogat designklassiker hon haft eller köpt. En svart Corbusier-fåtölj hade hon innan, men i det väl tilltagna vardagsrummet fanns plats för en C4 till så det har hon köpt.

Och en hörna som pryds av ett av Therése svartvita foton på canvas väntar på en Ägget-fåtölj som hon beställt från England.

Blocket är annars en favoritsajt som hon använder både till att sälja och köpa saker.

– Inför den senaste flytten tokrensade vi och sålde av en hel del saker samt skänkte massor till Myrorna. Nu har jag bara sparat det jag verkligen gillar.

Den förra lägenheten var inredd i shabby chic-stil. Mycket hade Therése själv målat om och fixat med. Längre tillbaka hade hon en röd period. Men – som sagt – ändrat inredning har hon gjort med täta mellanrum hela livet.

– Då vi bodde i villa visste barnen och gubben aldrig vilket rum de skulle sova i.

– Och en gång då gubben var ute på kvällspromenad med hunden passade jag på att riva innervägg och innertak i vardagsrummet.

Men nu tror Therése inte att hon ska flytta någon mer gång. Hon stortrivs i den luftiga femrummaren som en gång i tiden var doktor Dibberns mottagning och hem.

Av doktorn märks numera endast att Mathildas garderob har en kaklad väggbit samt att dörren in till hennes rum har en glasruta.

Mathilda och Lucas är för präglade av mammas inredningsfixande sedan födseln. Eller hur ska man annars förklara att en åttaåring och nioåring gärna vill kolla på hus och möbler och slänger sig över nya inredningstidningar som dyker upp?

Omslagsbild: I den nya lägenheten fick Therése plats med en egen fotostudio. Som skrivbordsstolar har hon två kopior av Pantons S-chair från 1960 inköpta på Jakobssons möbler i Odensbacken.
Soffan Marshmallow formgav George Nelson 1956. Den står i hallen och anger tonen i lägenheten på ett bra sätt. Tavlan är ett foto som Therése själv tagit, en detalj ur Eiffeltornet.
Mitt i vardagsrummet finns en öppen spis som blir till en naturlig rumsavdelare mellan matbord och tv-hörnan. Bordet kan lätt förlängas och rymma 20 personer.
Köket är inte stort och rymmer bara en ytterst liten matgrupp inköpt på Jakobssons möbler. Tavlan är Therése egen skapelse.
Kartellampan i hörnet är en av Therése särskilda favoriter. Puffen har hon köpt på Röda Korset och nyss klätt om. En beställd Ägget-stol ska göra denna hörna komplett.
– Jag ska begravas ihop med min Corbusier-fåtölj, säger Therése och visar därmed hur mycket hon älskar denna designklassiker.
Therése första kamera har hon sparat. Förstås.
Therése är en sakletare av storformat. Det här kohornet hittade hon på Myrorna.
Urnan Paprika från Upsala-Ekeby har blivit eftertraktad på senare år och kan kosta några tusen på andrahandsmarknaden. Therése har fått sin av sina föräldrar.

Mer läsning

Annons