Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therese hem är ständigt i förvandling

Nytt. Med aldrig sinande energi och massor av idéer förändrar Therese Holmberg ständigt sitt och familjens hem.

Annons
Ändrar ständigt. Therese Holmberg har så gott som alltid något på gång vad gäller att förändra i hemmet. Maken Johan Holmberg gillar alltid resultatet, även om han i bland tycker att det ju är bra redan innan. Hunden heter Alfa.Foto: Håkan Risberg

Det har gått fyra år sedan familjen Holmberg flyttade in i femman på Järnvägsgatan. Thereses intresse för inredning och design fick utlopp i den nya lägenheten och NA Bostad var på besök redan då. Hur många gånger hon har möblerat om, ändrat, fixat, målat, kastat ut och plockat in nytt sedan dess, går inte att räkna.

Några dyrare designsaker finns kvar: George Nelsonsoffan Marshmallow står i hallen, urnan Paprika från Upsala-Ekeby har kvar sin plats intill murstocken medan C4-stolarna flyttats runt många gånger.

Nytt för året är en Chesterfieldsoffa och ett stort vitrinskåp. Det senare är köpt på nätauktion och det har Therese fått lova familjen att inte måla om.

För just färg är ett av hennes bästa trick för att få till förändring. Matbordet och en stol har knappt hunnit torka när vi är på besök. Och hittar hon en lampa hon gillar i stilen men som har fel färg, ser hon möjligheterna till förändring och låter inte det som felar stoppa henne.

– Jag ser direkt vad jag kan göra av sakerna. Jag får bilder i huvudet av hur det ska bli, säger Therese.

Maken Johan är inte lika intresserad av inredning som sin fru, men klagar inte över att så gott som någon gång varje vecka komma hem till en nystylad eller förändrad lägenhet.

– Vissa gånger kan jag tycka att det är onödigt för att det var bra redan innan. Men det blir alltid bra, så Therese får hållas, säger Johan.

Och när han inte ens behöver hjälpa till att bära, utan på sin höjd borra upp en lampa nu och då, vill han inte klaga.

Grundfärgerna vitt och svart har hållit i sig genom åren och i viss mån blivit ännu tydligare. Samtidigt behövs accentfärgerna, vilket Therese är väl medveten om. Ett fat i trä eller levande växter ger det lilla extra.

– Jag hade en riktigt röd period en gång men jag kan få panik om det är för mycket olika färger. Mönstrat är inte heller min grej, säger Therese, och tittar samtidigt ner på den mönstrade mattan under soffbordet.

– Den trodde inte Johan skulle bli kvar så länge men det har den blivit.

Andra saker har haft desto kortare livslängd, och ofta kan det vara så att färgen hon målar om med är dyrare än själva saken. Att handla begagnat är helt klart Thereses grej. Där vi andra ser ”skräp” ser hon möjligheter. En porslinsvas målar hon om i svart, och plötsligt framträder mönster på ett nytt sätt.

Intresset för inredning har gått i arv. Båda barnen fixar gärna på sina rum. De skapar tavlor, byter gardiner och sprejar om leksaker – precis i mammas anda.

Therese tror att vi framåt kommer att få mer personligt inredda hem, där vi tar till vara loppisfynd och vågar vara mer kreativa.

Att hålla på med inredning som jobb varje dag lockar inte. Nu är det ett sätt att koppla av.

– Då skulle nog idéerna ta slut, säger Therese.

En sak är säker: möbleringen ni ser på bilderna är redan ett minne blott.

Fondtapeten lurar besökarna. Lamparmen är nysprayad.
Kvar. C4-fåtöljen har hängt med länge. Det mesta i övrigt är nytt.
Nytt. Chesterfieldsoffan är alldeles ny. Stolens färg har knappt torkat.
Maj 2010. Familjen är nyinflyttad i lägenheten. Svart och ek dominerade då. Antalet ommöbleringar sedan bilden togs är det ingen som håller räkningen på. Arkivfoto: Jonas Eriksson

Mer läsning

Annons