Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till nytt hus med få prylar

På familjen Lindblads kylskåp sitter inga magneter. För detta är ett hem med ett minimum av synliga prylar.

Annons

Innan familjen flyttade in i sitt nya hus rensade både vuxna och barn ordentligt bland sina ägodelar.

–Vi bodde trångt och hade för många prylar, säger Anja Lindblad och ser sig om i sitt nya hus.

Här har familjen Lindblad ett helt annat boende med mycket färre saker och stora, rena ytor.

– All den här luftigheten – det känns som en nystart, säger Anja Lindblad.

Hus på höjdenParhusen på Slingvägen i Hovstas nordligaste kant påminner om en hustyp som är vanlig i Holland och England men inte ses så ofta i Sverige. De har ett boende mer på höjden än på bredden.

– Vi lät inreda även tredje våningen och där har vi vårt sovrum, förklarar Anja.

På första våningen, alltså i markplan, kommer man snabbt in i ett rymligt kök som övergår i ett stort vardagsrum. En helt öppen planlösning som Anja stortrivs med.

–Det är suveränt att kunna stå i köket och laga mat och ändå ha kontakt med gästerna och med familjen i vardagsrummet.

En våning upp har familjens tre söner varsina rum. Där finns också ett litet allrum med utsikt ut över åkrarna där ett rådjur står och betar just när NA är på besök.

Runt fönsterOch här finns också ett av husets två badrum. Detta badrum har ett av de för huset karaktäristiska runda, stora fönstren, med kant av mosaik och med infälld belysning.

Just belysningen är ett av de tillval som familjen gjort. I hela huset finns nämligen inga hängande lampor utan enbart infällda spottar. Särskilt trappbelysningen är ovanlig med små fickor av blått ljus som lyser upp stegen.

I badrummet står ett annat ”tillval” – ett vackert svart badkar. Här ska Anja ligga i vinter har hon tänkt och titta på kandelabern med levande ljus.

På tredje våningen finns ett utrymme under snedtaket som är tänkt som ateljé eller kontor eller sovrum. Anja och hennes man har valt det sistnämnda.

Än så länge finns ingen garderob på detta våningsplan utan Anja har sina kläder i klädkammaren invid entrén.

– Jag önskar mig en walk in-closet. Man tänker sig för en extra gång när man är här uppe om man behöver ta med något ned. Och när vi flyttade in kändes det som om vi sprang en mil upp och ned i huset.

Skänkte osettÄndå har familjen som sagt rensat avsevärt bland sina ägodelar.

–Vi skänkte bort massor till Håkans mamma som driver en loppis och mycket var bara att slänga. En del har vi också ställt i sommarstugan. Men vi hade exempelvis tolv ouppackade kartonger på vinden som vi inte tittat i sedan förra flytten. De sakerna skänkte vi osedda.

– Fast det visade sig sedan att en av dem hade innehållit fotoalbum som svärmor kom åkande med och dem sparade vi förstås.

Apropå foton så har huset en anslående fototapet med bild av de tre sönerna, gjord hos Spectravision i Örebro.

– Jag brukar säga att jag fick med mig det viktigaste när vi flyttade och det är mina barn. När jag kommer in genom ytterdörren och ser mina pojkar på väggen är det som att de hälsar mig välkommen hem och det gör mig glad.

Ni har inte en enda bokhylla?

–Nej det var ett medvetet val. Jag valde ut fem böcker från min kurslitteratur och tog med till jobbet. Det var allt jag behöll. Några böcker har nog också hamnat i sommarstugan. Annars är allt borta.

Varför valde ni just det här huset?

–Vi flyttade ut till Hovsta för 13 år sedan och har trivts bra hela tiden. Under åren här har vi fått tre barn och vår förra lägenhet blev till sist alldeles för trång. Vi hade faktiskt köpt en tomt som vi tänkte bygga på när vi gick en promenad och upptäckte att sista etappen av husen på Slingvägen var ute till försäljning.

–Min man som är mer praktiskt lagd än jag såg till att vi fick ett hus på en hörntomt vilket jag är mycket glad för i dag. Vi hade sol i stort sett hela dagen på vår tomt.

Runt tomterna är det åkrar med högt gräs och några hundra meter bort går Mälarbanan.

Störs ni av ljudet?

–Inte av persontåg som går sakta. Men det är ovanligt många tåg som går runt 11 på kvällen och vissa av godstågen hör man om man lyssnar. Huset har dock tjocka stenväggar som dämpar ljudet bra.

Husets utseende var avgörande för att paret Lindblad skulle slå till och köpa det. De ville nämligen bo i ett nyfunkishus.

–Och så gillade vi att huset hade stor yta men lagd på höjden. Och var välutrustat från start. Man fick mycket för pengarna.

Rött i köketI köket exempelvis ingick både kaffemaskin, ismaskin på kylskåpsdörren och sodastreamer. Inte många saker behöver stå framme på köksbänken.

I ursprungsversionen hade köket svart kakel, men Anja och Håkan valde ett glasmosaikkakel i rött och svart som matchar de köksmaskiner de hade sedan tidigare.

–För vårt förra kök hade blanka, röda luckor.

Betydligt mindre färg är det alltså i det nya boendet, men här och var finns några gröna accenter som piggar upp det vita och svarta.

De enda minus som Anja ser med sitt nya hus är att förråden är för små och tvättstugan är alldeles för liten.

–Den måste vara ritad av en man, konstaterar hon.

Och plus?

–Öppenheten och de generösa ytorna. Det är så skönt.

I nordligaste utkanten av Hovsta ligger en grupp parhus i modern funkisstil, ritade av Örebroarkitekten Stefan Samuelsson. De översta fönstren går till ett vindsutrymme som går att inreda.
Kök och vardagsrum hänger ihop. Vid köksön kan familjen äta då inte alla är samlade.
Husets i stort sett enda prydnadssaker är samlade i en hylla i vardagsrummet. Hyllan har också en bärande funktion.
Badkaret är tillval, liksom tvättställskranen. Badkaret är ett svart Westerbergs-badkar som Anja tänker använda ofta under den kyliga årstiden.
På en vägg i vardagsrummet står familjens söner i naturlig storlek som fototapet. Den glada bilden ser man redan då man kliver in genom ytterdörren. Här har William och Isac satt sig framför tapeten. Lillebror Simon är på tennisträning.
Anja valde kakel i rött och svart eftersom hon hade ett antal röda köksmaskiner sedan tidigare.
Rolig hallhylla med några av de få prydnadssaker Anja har kvar efter flytten.
Bredvid ytterdörren har målarna målat en ruta med griffelfärg där familjen skriver upp allas fritidsaktiviteter – och de är många.
Hemlyx. Kaffemaskin var standard i det nya köket.
På våning två har alla de tre sönerna var sitt sovrum. Här finns också ett allrum där tv-spelen kan utövas utan att störa dem som befinner sig en våning ner.
Utanför vardagsrumsfönstret kan man ana stolparna på Mälarbanan och somliga godståg hörs när de kör förbi på nätterna.
Rena ytor. Familjen Lindblad har medvetet rensat bort prylar ur sitt hem för att få stora, rena ytor. Här en vy från vardagsrummet mot ytterdörren.

Hemma hos

Här bor: Anja, 41, Håkan, 46, William, 13, Isac, 10, och Simon, 8 år.

Var: Nordligaste utkanten av Hovsta utanför Örebro.

Boyta: 153 kvadrat fördelat på tre våningar.

Arkitekt: Stefan Samuelsson/Sunda stenhus.

Stomme: Lättbetongblock.

Uppvärmning: Vattenburen golvvärme och värmepump.

Annons