Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmermannen läggerstock till sitt eget hus

Familjen Edenvik hade en vision om ett hus. Nu håller timmermannen Bror Olsson på och förverkligar den vid Fåsjöns strand. Här läggs stock till stock i det som ska bli ett nytt exemplar av den äldsta typen av svenska hus.

Annons

Större delen av sitt liv har Bror varit säljare. Av fritidshus, värmepumpar och oisolerade stall. Någon snickarbakgrund har han alls inte. Ändå står han där i dag i Fåsjöhyttan och hyvlar timmer så spånen yr. Hur har det gått till?

– Jag sålde den så kallade Sverigestugan bakom B under många år. På den tiden gick det mycket bra att sälja fritidshus för räntorna var 10 procent och folk i medelåldern med höga marginalskatter behövde räntor att dra av. Så småningom försvann ju möjligheterna till detta och då försvann den branschen nästan helt och hållet.

– Samma sak var jag med om då det gällde värmepumparna. När bidragen försvann dök branschen. Då började jag sälja och bygga oisolerade stall som folk lånade upp pengar för att bygga. Men efter Gulf-krisen och bankakuten så var även den branschen borta.

I Dalarna på semester

– Att det blev timmerhus för mig beror på att när vi var i Dalarna på semester såg jag en så vacker sjöbod i timmer som jag gärna skulle vilja kopiera. Jag lade en lapp i en brevlåda för att ta reda på vem som byggt den och fick genom det reda på var man kunde lära sig att bygga timmerhus. Det var i Orsa.

Efter en veckokurs som Bror betalade själv ringde han Lima timmerhus och frågade om de behövde någon lärling. Det gjorde de.

Och med dessa kunskaper i bagaget kunde han bygga sig själv en timrad liten stuga. Det gjorde han vid en gammal såg invid vägen mellan Nora och Järnboås. Projektet tilldrog sig intresse från de förbipasserande och en dag stod en man på vägen och frågade vad det skulle kosta att få ett timmerhus byggt.

Byggde åt sig själv

–Jag hade inte tänkt på det, eftersom jag byggde åt mig själv. Men jag tog reda på vad friggebodar i timmer brukar kosta och byggde en åt honom. Det var 1993.

Efter detta har beställningarna trillat in, en efter en. Bror har bara annonserat om sin verksamhet en enda gång. Annars har kunskapen om honom spridits från mun till mun. Så är det exempelvis med familjen Edenvik. De fick höra om Bror genom en gemensam bekant som han byggt ett hus åt.

Hur många hus kan du bygga på ett år?–Ungefär tre. Det beror lite på hur vädret är. Jag bygger ju utomhus och kan inte utföra vissa moment om det regnar.

Bror bygger timmerhus av virke som han hugger manuellt ute i Bergslagsskogarna under februari-mars. Från mars till midsommar torkar han timret. Utomhus även det. Under presenning om det regnar, annars i friska luften.

–Precis som man gjort i urminnes tider, konstaterar Bror.

Hustimmer kan man inte göra av vilka träd som helst. Nej. det ska vara vad Bror kallar senvuxen fura. Alltså tallar som är över 100 år. Träden barkas och formas till platta stockar i en såg som stod på platsen förut. Det kan handla om åtta meter långa stockar, ingenting en man hanterar utan vidare. Därför har Bror köpt in en gammal lyftkran och en begagnad skotare som han lyfter stockarna med.

Byggs på plats

Det speciella med timmerhusbygge är att timmermannen oftast bygger huset på en plats. Sedan märker han upp stockarna, monterar ner huset och bygger upp det igen där det ska stå. I det här fallet i en sluttning mot en annan Bergslagssjö, Usken.

Mycket gammalt hantverkskunnande ligger bakom ett timmerhusbygge. Bror visar yxan som han använder för att bila, eller hugga, stockarnas sidor.

– Det gjorde man ursprungligen för att minska ytspänningen. När jag bygger är det en utseendefråga, förklarar han.

Andra verktyg som Bror använder är elektrisk timmerfräs och handhandhyvel samt motorsåg.

Med motorsågen i handen klättrar han upp för att fräsa ur ytterligare en stock innan den läggs på plats och låses i sin dala-knut. I den urfrästa trekanten ska det läggas lindrev eller annan isolering då huset monteras på plats.

Stockarna måste sluta alldeles tätt intill varandra. Många köpare vill inte sätta upp innerväggar och det får förstås inte blåsa in genom springorna. Bror har sina trick och specialredskap för att åstadkomma absolut täta väggar.

Vad är det svåraste med att bygga i timmer?– Det är nog att räkna ut hur stockarna ska ligga. De är ju olika tjocka och dessutom olika i topp och rot. Man måste hela tiden ligga några varv före i tanken.

En vanlig arbetsdag hinner Bror lägga ungefär fyra-sex stockar. Och i ett färdigt timmerhus finns ungefär 200 stockar. Detta är ett hantverk som tar tid – och måste få göra det.

Vad kostar ett färdigt timmerhus?–Ungefär som en vanlig nybyggd villa i samma storlek. Stommen kanske kostar 300000 – 400000 kronor, men sedan tillkommer kostnader för montering, frakt, fönster, dörrar, invändig inredning, bygge av tak och mycket annat.

Vilka köper timmerhus i dag?–Det handlar oftast om ekonomiskt oberoende personer i medelåldern som har råd att bygga fritidshus. Fast jag har faktiskt också byggt åt unga människor som föredrar att bo permanent i ett friskt hus och inte i en plastpåse.

Plastpåse?–Ja, ett modernt, totalt tätt hus. Timmerhusen är oslagbara ur miljösynpunkt. De består ju av väggar som lever och andas. När man eldar i en kamin lagrar de värme som de sedan pytsar ut.

Bror talar lyriskt om den boendemiljö som ett timmerhus erbjuder och ser ingen ände på sin verksamhet som timmerman.

– Jag håller på så länge det är roligt. Och det är visserligen tungt jobb att bygga timmerhus. Men också väldigt roligt.

Mer läsning

Annons