Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta, här inne är vår nya lägenhet

Som på Rivieran – fast i Örebro. När Örebros nyaste kategoriboende för personer över 50 invigdes i veckan med pompa och ståt var det halv storm utanför huset. Men inne i den gemensamma vinterträdgården var det 18 grader varmt och inte en vindpust rörde om i palmernas kronor.

Annons
Lägenheterna i Bovieran har balkonger både inåt vinterträdgården och utåt. Bilden är tagen invigningsdagen då man dukade upp buffébord i trädgården – utan att behöva bekymra sig om vädret.

NA Bostad talade med några av dem som bestämt sig för att bo i Bovieran.

Namn: Göran Eriksson och Gunnel Holltoft

Ålder: 68 år

Flyttar från: Göran flyttar från sin bondgård i Lännäs där han bott i snart 69 år. Gunnel flyttar från en lägenhet i Arboga. Båda miste sina makar för några år sedan och flyttar nu ihop ”på halva vägen”.

Flyttar till: Trea på 85 kvadrat i Bovieran.

Varför Bovieran: – Interiören lockar, och närheten till Karlslundsskogen. Det är också trevligt att ha en stor trädgård utan att behöva ta hand om den utan den sköts av proffs, menar Göran.

– Dessutom var det enklare för Gunnel att åka till sitt arbete i Arboga om vi flyttade ihop i Örebro.

– Lägenheterna är dessutom inte speciellt lyxiga utan överkomliga i pris. Det enda som varit besvärligt är att vi har alldeles för många saker. Vi hade till exempel åtta kaffeserviser tillsammans. Nu har vi fyra!

Namn: Gun och Christer Rulander

Ålder: 60 +

Flyttar från: Villa i Hampetorp där de bott i 20 år.

Flyttar till: Trea på nedre botten på 81 kvadrat.

Varför Bovieran: – Här är varmt och skönt på vintern. Och så gillar vi den sociala biten, att det finns människor i närheten att göra trevliga saker ihop med.

– I Hampetorp har det blivit så ensamt och mörkt vintertid. Många saker har slagit igen sedan vi flyttade dit.

– Det är också bekvämt att bo så här – man kan bara låsa och resa iväg. Man blir mera fri och behöver inte oroa sig för snön på taket vintertid eller bli stängd av gräsmatte-klippningen på sommaren.

Namn: Edith Sundberg

Ålder: 73 år

Flyttar från: Villa i Sunne.

Flyttar till: Trea på nedre botten i Bovieran som hon aldrig sett. Det är dottern Bodil Sundberg och hennes man Assar Lundin som tittat ut lägenheten och som var på invigningen för Bodils mammas räkning.

Varför Bovieran: – Det har blivit allt jobbigare för mamma och min syster i Sunne att orka med snöskottningen de senaste vintrarna.

– Tidigare bodde mamma och pappa i Spanien i många år. De hade då en trädgård som ser ut ungefär så här.

– Mamma är väldigt lättsam och tycker att det ska bli spännande att flytta till Örebro. Och vi kommer nog att vara en hel del här hos henne i den här fantastiska trädgården. Jag har redan tittat ut en sittgrupp som ser skön ut, säger Bodil.

– Innan vi bokade det här boendet åt mamma kollade vi upp så att huset inte var en miljöbov, vilket man skulle kunna tro. Men det visade sig att det var precis tvärtom. Detta är ett oerhört energisnålt boende.

Namn: Solveig och Tom Hägg

Ålder: 66 och 67 år

Flyttar från: Parhus på Heden i Örebro.

Flyttar till: Trea på 85 kvadrat.

Varför Bovieran: – Vi har flyttat tre gånger på fem år – från stort till allt mindre – men tvekade ändå inte då vi fick syn på det här huset. Det är så häftigt. Först kunde vi inte flytta in för då var det hundförbud och vi har vår Mulle som är 14,5 år och vi inte vill göra oss av med.

– Men sedan hävde de hundförbudet och då bokade vi en lägenhet närmast kyrkogården (haha).

– För oss kommer det här boendet att bli optimalt. Vi har en husbil och gillar att resa. Nu kan vi bara stänga dörren och dra iväg. Ingen snö att skotta, inget gräs att klippa.

Bovieran har satsat på en egen boulebana som går att använda året om. Äldreminister Maria Larsson kastade första boule-klotet med Bovieran-skaparen Göran Mellberg bredvid sig.
///OBS: Denna bildtext läggs in någonstans i anslutning till reportaget///FRONTBILD: Solveig och Tom Hägg flyttar in i Bovieran för att få ett mer bekymmersfritt liv.
Köket har ett standardutförande och sedan kan man välja till exempelvis mörkt kakel. Men trägolv är det i alla utrymmen utombadrummet.
I det kaklade badrummet ingår torktumlare och tvättmaskin.
Bodil Sundberg och Assar Lundin tror att de kommer att hälsa på Bodils mamma Edith ofta i boendet som det valt ut åt henne.
Gun och Christer Rulander från Hampetorp känner ingen i sitt nya boende men tror att det kommer de snart att göra. Bovieran är ett boende för människor som gillar sociala kontakter nämligen.
Göran Eriksson från Odensbacken och Gunnel Holltoft från Arboga har valt Bovieran som sitt första gemensamma hem. Nu gäller det bara att få plats med alla prylar.
Det finns många palmer inne i Bovieran. Somliga har hela 60 år på nacken och har tidigare vuxit på betydligt sydligare breddgrader än Örebro.
Lägenheterna i Bovieran har balkonger både inåt vinterträdgården och utåt. Bilden är tagen invigningsdagen då man dukade upp buffébord i trädgården – utan att behöva bekymra sig om vädret.
Man kan jobba i vinterträdgården också. Här har Mikael Theander som plockat fram datorn bland palmerna.

Bovieran

- Idégivare till Bovieran är storbyggmästaren och göteborgaren Göran Mellberg. Han ville skapa ett boende i Sverige med Medelhavsklimat året runt.

– Det första Bovieranhuset stod klart i Partille i Göteborg för cirka två år sedan.

– Örebro-Bovieran är den andra i ordningen som byggs men ett 20-tal andra svenska städer är på G att också få Bovieran-hus. Närmast i tur är Västerås och Varberg.

– Bovieran är ett så kallat koncepthus och ser i stort sett likadant ut på alla orter. Det pressar ner priset på husbygget.

– Huset innehåller 48 lägenheter –12 tvåor och 36 treor. Lägenheterna är antingen 64, 81 eller 85 kvadratmeter stora.

– Priset på bostadsrätterna ligger mellan cirka 830 000 -1,8 miljoner. Till det kommer en månadshyra på mellan 3 600 och 4 775 kronor.

– Bovierans stora glasade innergård på 1 700 kvadrat fungerar som en gigantisk solfångare och gör huset till ett lågenergihus med en energiförbrukning som närmar sig passivhusens. En väderanläggning och 90 stora vädringsluckor reglerar inomhusklimatet.

– Maxtemperatur på sommaren ska ligga runt 26 grader i vinterträdgården och minitemperatur vintertid ska vara mellan 10-15 grader under någon månad för att växterna ska få en viloperiod. Regnar gör det förstås aldrig.

– Trädgården består av fyra olika delar – en japansk, en Medelhavsträdgård, en skandinavisk och en tropisk med typiska växter från varje område. I den japanska delen finns bambu av olika slag och en stor Magnolia grandiflora. I den tropiska delen finns bland annat bananplantor. I Medelhavsdelen finns olivträd, fikonträd och citronträd.

– Palmerna har köpts in från Sydeuropa. Den högsta palmen är 50-60 år gammal. Den är över sju meter hög, väger flera ton och har transporterats till Örebro på långtradare.

– Växterna och dammarna sköts om av professionella trädgårdsarbetare.

– Bovierans bostadsrättsinnehavare får inte ha hemmaboende barn eller katt. Hund går bra.

Mer läsning

Annons