Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvbesök – så gör du

Förra året ägde cirka 280 bostadsinbrott rum i Örebro län. Vi berättar vad du ska göra om tjuven slår till hemma hos dig.

Annons
Städa inte bort spåren innan polisernas tekniker varit på brottsplatsen.

Till de 280 fullbordade inbrotten i villor och lägenheter i länet tillkommer ungefär 115 försök där tjuven misslyckats med sitt uppsåt. Gärningsmannen kan ha blivit skrämd på flykten eller inte lyckats att ta sig in. 2008 ägde 225 fullbordade inbrott rum i länet, vilket är det lägsta antalet det senaste decenniet. 2002 inträffade 435 fullbordade inbrott rum, vilket är den högsta siffran.

Undvik impulsstädning

Att upptäcka att ens hem sökts igen av okända gärningsmän är en mardröm för de flesta. Att väckas av en inbrottstjuv en ännu större fasa. Det gäller dock att hålla huvudet kallt och agera på bästa sätt för att tjuven ska åka fast och du ska kunna få tillbaka dina saker.

- Många får en impuls och vill börja städa direkt och ställa allt i ordning för att utplåna spåren av att någon varit i deras hem, säger Sabine Rütten, informationsansvarig vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping.

Gå inte in

På SKL analyseras bevismaterial som polisen samlar ihop exempelvis efter ett inbrott.

- Det kan röra sig om något gärningsmannen ätit på eller druckit ur, fotspår på golvet eller fingeravtryck, berättar Sabine Rütten.

För att polisen ska lyckas säkra spår är det viktigt att brottsplatsen är orörd.

- Kommer du hem och upptäcker att du haft inbrott är det bästa att inte gå in alls, säger Eva Gråde som jobbar med sakskador på Folksam i Västerås.

Ring polisen direkt och undvik att röra vid något eller gå runt i ditt hem om du haft inbrott. Städa absolut inte, då städar du bort spåren.

- Påverka brottsplatsen så lite som möjligt så att poliserna kan säkra spår på ett vettigt sätt, säger Sabine Rütten.

Kontakta försäkringsbolaget

När polisen anländer genomför de en teknisk undersökning för att se om det går att säkra spår efter tjuven. Sedan får du undersöka vad som saknas och lämna in en förteckning på det stulna godset till polisen.

- Kontakta även ditt försäkringsbolag så fort som möjligt, speciellt om du själv äger bostaden och behöver få hjälp med reparationer av exempelvis en dörr eller fönster. Men även om du hyr bostaden är det viktigt med en tidig kontakt, uppmanar Eva Gråde.

I möjligaste mån besöker försäkringsbolaget drabbade kunder. Du ska lämna in polisanmälan, inköpsunderlag och godsförteckning till försäkringsbolaget.

Spara inköpsunderlag

Det är viktigt att kunna styrka att du ägt saker som blivit stulna när du ger anspråk på att få ersättning. Spara därför kvitton eller värderingspapper. Fotografier kan också fungera. Det finns även andra sätt, som kontoutdrag om du betalat med kreditkort.

- En person som exempelvis blivit bestulen på dvd-filmer kanske handlar i en nätbutik. Då kan kunden få uppgifter därifrån om sina inköp, fortsätter Eva Gråde.

Avdrag för ålderHur mycket ersättning du får beror på flera faktorer, bland annat ålder på de stulna sakerna. För elektronik utgår försäkringsbolaget från inköpspriset då inbrottet sker och drar sedan av för ålder efter en tabell. Andra föremål kan ersättas med andrahandsvärdet.

Hur lång tid det tar att få ersättningen varierar.

- Men vi försöker ersätta kunderna så fort det går, säger Eva Gråde.

Fotnot: Siffrorna om antalet inbrott kommer från Brottsförebyggandet rådet, Brå. Siffrorna för 2009 är preliminära.

Mer läsning

Annons