Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tove Adman hjärta betong

Strävt, hårt – till och med dystert. Så skulle många beskriva betong. Men Tove Adman har en helt annan bild av materialet: ”Det är lågmält och vackert och kan se både robust och väldigt elegant ut”.

Annons
Tove Adman

Längs en krokig landsväg i Östergarn på Gotland ligger en gammal mack. Det är svårt att föreställa sig att det strama, svarta trähuset med den inbjudande uteplatsen i en svunnen tid faktiskt erbjudit förbipasserande full tank, ny olja och en ren vindruta. För numera finns här en ljus och luftig designbutik fylld av spännande inredningföremål. Och den gemensamma nämnaren är betong.

– Man kan göra det mesta med det. Det som är knepigt är vikten, det blir ju gärna tungt, konstaterar Tove Adman med ett torrt skratt.

Här både bor och arbetar hon året om. Boningshuset ligger vackert placerat bakom butiken och tillsammans med mackens gamla smörjgrop, där butiken ursprungligen låg, bildar husen en inramad och rofylld plats. Här finns en speciell energi som är svår att sätta fingret på. Men man anar att den är som gjord för skapande.

– Ja, det är speciellt att bo här. Det är ensligt om vintrarna och intensivt på somrarna, men det passar mig.

Hon är född och uppvuxen i Roma, som ligger mitt på ön. Född som nummer tre i en syskonskara på sex var hon omgiven av kreativa människor – även om det inte handlade om kreativitet i konstnärlig bemärkelse. Men det mekades, byggdes och lagades.

– Jag har många hantverkare i släkten och jag är uppvuxen med mycket det gör vi själva-attityd. Mamma sydde kläder och om pappa, som var snickare, behövde någonting tillverkade han det i stället för att köpa. Det präglade mig – jag gör fortfarande så. Min fotpall kom till på det viset, säger Tove Adman.

En vinter gick kaminen sönder och huset blev kallt och dragigt kring golvet, hur många fårskinn hon än lade ut. Då kom hon på att det vore skönt med något som värmde fötterna. Tove gick ut i verkstaden och skapade en fotpall med lampor som värmer upp betongen.

Tove visste tidigt att hon ville bli konstnär. Efter konstskola i Stockholm var hon verksam i flera år som konstnär och arbetade med allt från måleri till skulptur. Men det var ganska slitsamt även om hon var framgångsrik. Sommaren 1993 skulle hon ha med ett bidrag på en skulpturutställning som pågick över hela Gotland. Så kom det sig att hon återvände till Östergarn och återupptäckte den lilla macken som hon brukade cykla förbi på väg till stranden som barn. En god vän tipsade henne om att den stod tom.

– Jag kikade på huset på väg hem till Stockholm. När jag satt på färjan kände jag att jag måste tillbaka. Jag måste bo där.

Hon tog vändande båt, åkte ut till Östergarn och köpte huset. Samma sommar flyttade hon in och stegvis lämnade hon skulpturerna för att skapa mer praktiska bruksföremål.

 Allt började med några ljusstakar som hon tillverkade helt i stearin och som bokstavligen försvann när man använde dem. Hon fick en stor beställning från varuhuset NK och satte i gång en febril aktivitet hemma i köket för att hinna leverera.

Sedan dess har det rullat på även om stearinet för länge sedan har ersätts av betong.

För det var ju någonting med det där materialet som gjorde att det blev både ljusstakar, lampor och större föremål som bord och klädhängare när hon väl hade satt i gång. Tove menar att det är relativt lättjobbat – i alla fall om man vet att bemästra det. Till exempel måste man ta hänsyn till luftporer, sammansättningen i massan och hur det beter sig inuti silikonformen.

– Ett av mina första betongföremål var en avgjutning av ett mänskligt hjärta som samtidigt var utformat som en ask, berättar Tove.

Hjärtasken var en gåva till hennes pappa att förvara hjärtmedicinen i.

– Han glömde jämt att ta de där pillren så jag ville göra något som både fungerade som en förvaring och en påminnelse.

Att materialet egentligen är tänkt för utemiljö brydde hon sig inte om och hon var först med att börja göra betongföremål för inomhusbruk. Just för att det är så vansinnigt vackert.

– Betong visar reliefer väldigt bra, det tecknar sig så fint och är snyggt tillsammans med andra material som trä och tyg.

En fotpall med inbyggd värme
Ljusstake. ”Min första produkt i betong som jag gjorde 1994 – numera en klassiker. Tänk vad ’fel’ material kan göra!”
Sidobordet säljs med ­koppen fastmonterad på bordskivan.
Bordskivan har ett vackert mönster av en knypplad duk.
Med betong kan man skapa nästan vad som helst
I solen. Ett stilleben av betong.
Inuti. Tove Adman inreder såklart macken med sina egna prylar.

Mer läsning

Annons