Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgården just i detta nu

Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu ger varje vecka handfasta tips och kul inspiration för din trädgård och terrass.

Annons

En härlig nystart!Det är lätt att hamna i en känsla av avslut så här års. Semestern ligger bakom många av oss och sommaren har bara ett par veckor på sig att visa vad den går för. Men slutet av augusti är egentligen mer en spännande nystart i trädgården. Säsongen är inte slut på något vis utan vi har en härlig tid framför oss. Välj att stilla njuta av väldoft och frisk luft − trädgården sköter sig bra själv så här års − eller ge dig med förnyad energi i kast med roliga planteringsprojekt som ska förgylla nästa säsong.

Bra att göra just nuHäcken kan putsas en sista gång i slutet av månaden, den skall inte växa så mycket mer nu utan förbereder sig för vintervilan.

Augusti är en bra tid för att anlägga en gräsmatta. Nu är jorden varm och fuktig. Fröna hinner gro och rötterna etablera sig ordentligt innan vintern.

Fortsätt ta hand om dina rosor. Klipp regelbundet bort vissna blommor för att de återblommande sorterna ska ha kraft kvar att bilda nya blommor ett tag till och för att de engångsblommande ska kunna satsa sin energi på att bilda skott till nästa års blomning.

Rosor som bildar nypon ska du dock inte putsa och feja med – låt de vissna blommorna sitta kvar och bli till färgglada nypon som är vackra långt efter första frosten!

Fortsätt plocka fina buketter av dina sommarblommor. Ju mer du plockar och ansar desto längre blomning belönas du med.

Beskär fruktträden. Om du har massor med frukt som inte är mogen och du inte vill börja dra i grenar nu så går det bara att beskära flera veckor till. Ta hjälp av en beskärningsbok om du känner dig osäker på hur snitten ska läggas på grenarna och på hur mycket du ska beskära.

På balkong och terassDå är det dags att se över krukor och kärl igen! Vissa arrangemang med sommarblommor är fortfarande prunkande och vackra. I andra krukor är en del plantor fina medan andra har vissnat och förstör helhetsbilden. Slutligen råder det i en del krukor totalt kaos just nu och skönheten är definitivt förbi.

Det är synd att tänka att det inte är någon idé att fixa i ordning för att säsongen ändå snart är slut. Det är den nämligen inte alls! I kruka kan du plantera nästan hela året om du bara placerar den på en skyddad plats när kylan kommer. Så se över dina krukor nu och bestäm vad som kan få vara kvar och plocka upp och släng allt visset. Redan där blir det ett ansiktslyft som kommer ge dig lust att plantera nytt och göra fint. Nästa val gäller om du ska satsa på somriga blommor en runda till eller om du redan nu ska skapa arrangemang som håller långt in på hösten. Jag brukar göra lite både och – köpa sommarblommor på rea som får förgylla vissa krukor som står soligt och varmt medan andra fylls med höstens nyheter och placeras lite skyddat så att de ska hålla länge.

Hälsningar från Odla.nu

Mer läsning

Annons