Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre tydliga trender i vår

Kreativitet, nyskapande och hållbarhet är vårsäsongens nyckelord enligt Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar. På inrednings- och designmässan Formex berättade hon om vad som gäller för den som vill hänga med i det allra senaste.

Annons
Enligt Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar behöver våra hem inte längre vara perfekta. I vår är det spännande och tillåtande som gäller.

Ett helt nytt årtionde och en ny säsong kräver full fart framåt. Nu ska vi tänka positivt och nytt när vi inreder våra hem. Vi vänder blad och ängslan och oro byts mot försiktig optimism. Återanvända klassiker möter nytänkande och revolutionära idéer. Naturkänsla blandas med containerfynd - det som förut slängdes omvandlas till något nytt.

Tre trendriktningar

Vårsäsongen delas in i tre trender som Svenska moderådet valt att kalla för le studio, new order-nary och enginereed chroma. Le studio kan beskrivas som en trend där nytt och gammalt blandas. Inredningen ska andas kreativitet och inspirationen hämtas från ateljéer, växthus och orangerier, men också från loppisar, antikaffärer och gammeldags sybehörsaffärer.

- Våra hem behöver inte längre vara perfekta, utan ska vara spännande och tillåtande. Inredningen ska vara mixad och kreativ och föra tankarna till den målande konstnären, berättar Lotta Ahlvar.

Fritt fram att korsa stilarKulörerna ska vara kraftiga och se ut att vara hämtade från en konstnärs palett och det är fritt fram att korsa stilar som tidigare varit helt otänkbara.

- Tänk grupperingar när du inreder. Samla många föremål på ett ställe och rota fram mormors små figuriner och porslinspjäser. De har plötsligt blivit helt rätt igen, säger Lotta Ahlvar.

New order-nary är en trend som hyllar den vanliga vardagen. Borta är det superstajlade och perfekta. Nu ska inredningen istället vara praktisk, funktionell, stapelbar och föränderlig.

- Stilen hyllar förvandlingen och är tillbakablickande mot gröna vågen. Den har en snäll och naturlig färgskala med material som känns igen från naturen, berättar Lotta Ahlvar.

Gör det självInredningen ska gärna vara egenhändigt tillverkad. Gör-det-själv-looken är helt rätt i vår.

- Glädjen över att själv ha tillverkat något är mycket större än glädjen att ha pengar till att köpa det någon annan redan färdigställt. Resultatet blir unikt, får ett personligt värde och blir något att fästa sig vid, konstaterar Lotta Ahlvar.

För den som har tummen mitt i handen och inte gillar att pyssla går det bra att istället köpa möbler och inredningsdetaljer med färdig patina. Tänk arméns gamla slitna möbler.

Andas 80-talRaka motsatsen till new order-nary är trenden enginereed chroma. Här är det glada, starka färger som chockrosa, orange, neongrön och klarblå som gäller.

- Det ska vara ränder och rutor i olika färger och gärna pixliga effekter. Den här trenden andas lite 80-tal, berättar Lotta Ahlvar.

Stilen spelar ingen större roll, bara färgerna är många och geometriska. Här behövs inga blommor eller något annat gull-gull. Kulörerna är glada och tillräckliga i sig själva.

- Färg piggar alltid upp och så här i dystra tider behövs verkligen roliga färger, avslutar Lotta Ahlvar.

Mer läsning

Annons