Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendig längtan efter det handgjorda

Drömmen om främmande platser inspirerar oss, även när det kommer till heminredning. Nu vurmar vi för unika, handgjorda detaljer i naturmaterial.

Annons
En pågående utställning visar prylar som inhandlats i Mexiko under en resa i grundare Estrid Ericsons fotspår.

En blå batikfärgad duk från Indonesien, en vävd hängmatta från Mexiko och lappade mattor från Turkiet gör bostaden hemtrevlig och personlig.

Lotta Ahlvar, som är vd för Svenska Moderådet och Handarbetets Vänner, tror att trenden egentligen handlar om att vi värnar om vårt ursprung. Precis som det finns ett intresse för traditionella handarbetstekniker på hemmaplan är det också ursprunget, hantverket, som är intressant när vi vänder blicken mot andra länder.

– Det handlar om en vilja att vara unik. Vi vill ha saker vi är ensamma om. Hantverk har för allt fler blivit mer intressant än massproduktion.

Helst ska inredningsdetaljerna vara personliga, köpta på en resa, ärvda eller en gåva från en vän. Men det handlar också om att många drömmer om att resa mer än de gör. Världen har krympt i och med internet, numera är det lättare att inspireras av andra kulturer.

Många skandinaviska designmärken, som Gudrun Sjödén, Odd Molly och Heart of Lovikka, har plockat upp längtan efter de etniska influenserna och gjort den till en självklar del av sina kollektioner. Även massproducerade saker förstärks i allt större utsträckning med handgjorda detaljer, för att varje produkt ska bli unik.

En intressant aspekt när man börjar titta närmare på traditionella mönster från olika delar av världen, är hur mycket de påminner om varandra. Designlån är alltså ingenting utmärkande för nutiden. Också för flera hundra år sedan influerade olika kulturer varandra och hade tillgång till ungefär samma redskap som nål, tråd och vävstol.

Att designhuvudstaden i år är Kapstaden gör att de sydafrikanska influenserna fått lite extra fokus. Men Lotta Ahlvar tycker egentligen inte att det finns någon speciell kultur som inspirerar mer än någon annan. Det handlar snarare om att det puttrar en längtan hos människor efter det genuina, oavsett var du befinner dig i världen. Och att söka efter rötterna, gräva där man står, är en ledstjärna för många designers.

– Det här är värden som har blivit högaktuella nu. En reaktion mot överflöd. Vi är på väg bort från hela idén om att konsumera sig lycklig. Att köpa en viss stil. Nu finns det nya sätt att signalera att man har koll.

Saker och ting ska helst vara gjort från grunden. Att syssla med eget handarbete är en av trenderna. Remake och återbruk är modeord i designsammanhang. Dessutom har att lappa och laga saker blivit något av det mest banbrytande man kan göra.

– Att laga och vårda är en trend som är här för att stanna. Nu finns det till och med speciella lagningstekniker som är trendiga. I stället för att köpa det senaste är det senaste att laga på rätt sätt.

HELENA E KÄLLGREN/TT

Etniska hantverk har länge skapats av vävstol, nål och tråd i stora delar av världen, H&M Home.
Sandiga naturnära toner och traditionella hantverkstekniker, från Zara Home.
Vävstolen finns över hela världen och liknande mönster har        utvecklats samtidigt på vitt skilda platser. Här grafiska mönster i svart och vitt, från Granit.
Traditionella hantverkstekniker inspirerar. Här ett blått batikmönster på en tekopp, från Indiska.
Ikea har en tillfällig kollektion mattor från Turkiet som är handtillverkade av återvunnet material.
Starka färger från Indien inspirerar inredningen och passar ofta bra som blickfång i skandinaviska miljöer, från Indiska.
En del indianer i Sydamerika sover i hängmattor. Kanske är det värt att testa i sommar? Hängmatta från Granit.
Picknick för en arabisk prinsessa? Orientaliska mönster, lyktor med detaljer i guld, från H&M Home.
Lotta Ahlvar, vd för Moderådet och Handarbetets Vänner, menar att det finns en längtan efter att omge sig med genuina föremål. Gärna från andra delar av världen.

Mexikoresa i repris

Just nu uppmärksammas Mexiko lite extra av Svenskt Tenn. Företagets grundare Estrid Ericson reste till Mexiko 1939 och tog med sig föremål hem som hon visade i en mycket uppskattad utställning.

Just nu visas en ny utställning i butiken i Stockholm, som visar föremål inhandlade i Mexiko under en resa i Estrid Ericons fotspår.

TT

Mer läsning

Annons