Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Trodde aldrig jag skulle bo här"

När Solveig var liten hade familjen sommarstuga i Bittinge, så de åkte ofta förbi Norra gården. Hon tyckte alltid att det såg så fint ut.
– Aldrig hade jag väl trott att jag själv skulle få bo här en gång, säger Solveig med både värme och förvåning i rösten.

Annons

Så småningom förälskade sig Solveig i sonen i huset, Rolf, och flyttade till byn.

–Alltid när vi besökte hans föräldrar här tyckte jag att huset var så trivsamt.

När Rolfs pappa Allan lämnade det här livet för tre år sedan blev Solveig och Rolf lyckliga ägare till gården. Och till all bråte.

–Här fanns så mycket gammalt kvar, vi körde bort flera containrar, berättar Solveig.

Dock inte allt. De vackra brunbetsade ekmöblerna sparades, likaså en del tavlor, mjölkmått, soppterriner och skålar. Och alla lampor som elektrikern Rolf satt ny el i.

–I salen har vi möblerat likadant som det var då Ulla och Allan levde här. Hon var så noga med sakerna där inne, säger Solveig.

När andra rev ut gammalt på 60-talet gjorde Allan tvärtemot. Han sparade och bevarade. Därför finns snickerier och eldstäder på sina ursprungliga platser. Men det var mycket som behövde renoveras. Solveig och Rolf gjorde en lång lista på stort och smått som skulle åtgärdas. Den har de följt. Två år av intensivt arbete blev det. Till en del har de tagit hjälp av hantverkare, bland annat målningen eftersom det tar så lång tid.

I inledningsskedet bodde de kvar i Myresjöhuset bakom ladugården där de bott i 25 år. Det var bekvämt när golven var upprivna, köket urplockat och det luktade målarfärg överallt.

Skorstenen och murstocken blev en stor del av renoveringen. Nu kan alla eldstäder användas.

– Alla fyra kakelugnarna har plockats ner och satts upp igen, och teglet är utbytt. Det var dyrt, men det är det värt, konstaterar Rolf.

Nu är alla golvmattor borta och det är lackade furugolv i hela huset, till och med i garderoberna.

All målning är omgjord och där har de genomgående hållit sig till fyra nyanser. Rött, grönt, vitt och grått.

– Det var inte direkt planerat, men det är samma färger som i dräkten och duken från Stora Mellösa. Jätteroligt, säger Solveig.

Källaren är ett kapitel för sig. När vi är på väg ner säger de båda att den nästan är det roligast på alltihop, och vi anar att den genomgått en total förvandling.

Jo, så är det. Bilderna som tagits innan hantverkarna gick loss där nere har verkligen inget gemensamt med hur det ser ut nu. Där finns nu ett rum med golvvärme, dusch och toa samt en stor bubbelpool i gummi.

Rolf visar den prydliga installationen med pelletspannan och ackumulatortankarna.

– Hittills finns inte ett enda kors på varken rör eller kabel, säger han stolt.

Även fasaden är uppfräschad. Putsen var förut beige och trädetaljerna bruna. Nu har huset fått den ursprungliga färgsättningen med gul puts och rött runt fönstren.

– Det är så många som har tittat in här för att se hur det blir, och det är roligt. Alla är så positiva, och vi själva är också väldigt nöjda, säger Solveig.

– Det känns liksom tacksamt att göra i ordning här, för huset är så härligt. Det är som en dröm varenda dag att vakna här.

Solveig och Rolf Jonsson njuter i fulla drag av att vara klara med renoveringen av huset där Rolf växte upp.
FRONBILD
Trappräckena och vimpeln på skorstenen är tillverkade av parets måg Rikard Larsson, som driver företaget Trollsmedjan.
Alla snickerier i huset är bevarade och ommålade. Spegelbröstningen får ett extra lyft av dekoren i överkant.
Genom att måla de djupaste profilerna i en lite mörkare ton får dörrarna ännu mer liv.
I punschverandan står en äkta vevgrammofon som faktiskt används då och då.
Rött, grått, vitt och grönt kompar bra ihop och återkommer i hela huset.
Punschverandan flödar av ljus. Maskroslampan är en av de få nya armaturer som Solveig och Rolf har köpt. När värmen kommer öppnas dubbeldörrarna och då tar Solveig ofta sin kaffepaus ute på trappen.
Salen har fått en tapet ur den gammelsvenska kollektionen. Alla möbler ställdes tillbaka på samma sätt som de stod när Rolf växte upp. De fyra kakelugnarna, som alla har blomsterdekor, är renoverade.
På övervåningen har ett rum inretts helt i 60-talsstil.Möblerna fick Solveig av en granne som rensade ut dem.
Köket på övervåningen har fått vara kvar. Här sitter paret Jonsson en stund varje kväll och pratar igenom dagen medan vedspisen sprakar.
Solveig och Rolf Jonsson njuter i fulla drag av att vara klara med renoveringen av huset där Rolf växte upp.
Stilen blir den rätta med broderade bonader och klädda stolssitsar. Och så katten Lukas förstås.
Att måla om det vackra trapphuset var ett jättejobb eftersom där fanns flera lager av gammal färg som först måste bort.

Mer läsning

Annons