Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft och traditionellt för citystudenterna

Studentboende. Just nu bygger Öbo 140 studentlägenheter i centrala Örebro. Vi tog en titt på bygget som består av en del med traditionella bostäder och en del med mer moderna.

Annons
HIsnande. Utsikten från elfte våningen är lätt hisnande. Balkongerna är tänkta som cykelställ.

I ärlighetens namn är det inte bara nya lägenheter som byggs. Där står också den gamla ”Teknisten” som varit studentboende i många år. Den byggs nu om totalt och kommer att innehålla 51 lägenheter varav 15 är kompislägenheter med plats för två.

– Men för dem som kommer att bo där blir det som att flytta in i nybyggt. Vi har blåst ut hela huset, det är bara väggarna och taket som är kvar, säger Petra Åhlund som är projektutvecklare på Öbo.

Men vi börjar i den helt nya delen av området som numera heter Studentcity, i det nybyggda vinkelhuset som står intill Teknisten i korsningen Rudbecksgatan/ Borgmästargatan. Där byggs nu 89 studentlägenheter, samtliga ettor.

Studentcity byggs i en av Örebros mest trafikerade korsningar och det har man fått ta särskild hänsyn till i bygget. Man kan säga att husen står som barriärer ut mot gatukorsningen och, tillsammans med gamla aulan, bildar en skyddad innergård där husentréerna och utegården finns.

– Om du tänker på det, är det väldigt tyst i lägenheten, säger Petra Åhlund när vi stiger in i en lägenhet som är i stort sett klar. Den ligger på andra våningen ut mot Rudbecksgatan. Lägenhetens fönster vetter ut mot gatan men går inte att öppna. Eller, jo, ett av dem går att öppna om de boende ska tvätta fönstren och ber att få låna nyckeln. Tanken är i stället att man ska öppna fönstret intill entrédörren som ligger in mot gården.

Det nya huset är byggt med loftgång där man som hyresgäst kanske kan ställa ut en stol och sola om vädret är fint. Intill loftgången finns också balkonger. Balkongerna visar sig vara cykelställ.

– Cyklar är ju stöldbegärliga. Tanken är att man ska ta med sig sin cykel i hissen och ställa den i cykelstället utanför dörren. Då blir det plats för samvaro på gården samtidigt som cyklarna skyddas.

Eftersom huset kommer att vara låst går det inte att ta sig upp på loftgångarna om man inte har nyckel eller blir insläppt. Lägenheterna, som alla består av ett rum med kök i en öppen yta och ett separat badrum, är mellan 23 och 28 kvadratmeter stora.

– Det gäller att komprimera så mycket det går så att studenterna inte behöver betala för så mycket yta, säger Petra Åhlund.

Arkitekten har velat ha ett modernt och lite tuffare utseende på det nya huset. Utvändigt består fasaden av grafitgrå aluminiumplattor, dörrarna kommer att vara turkosblå. Loftgångarna har räcken som är gjorda av blankt galler och inne i lägenheterna är det vitt med grå golv. En av väggarna i lägenheterna ser först ofärdig ut med den råa betongen synlig.

– Tanken var att väggen skulle vitmålas som resten av väggarna men när arkitekten fick se att Peab platsbygger betongväggarna blev han så förtjust i det att han ville ha väggarna som de är, berättar Petra Åhlund.

Det löper en list längs taket för att den som vill ska kunna fästa tavlor och annat i.

Vi går vidare in i gamla Teknisten och möts av vita väggar och grå golv också här. Här är lägenheterna större och har en mer traditionell planlösning med separat kök.

Nästan klart.  De nybyggda lägenheterna har ytterdörr i ena änden av lägenheten och fönster och badrum i andra änden och ett pentry på mitten. Petra Åhlund, projektutvecklare på Öbo visar.
Cykelvänligt. Cykelbalkongerna är ett ovanligt inslag i fasaden. De träfärgade dörrarna ska ersättas av turkos när allt blir klart.
Ny vy.  Lägenheterna får utsikt över staden tack vare stora fönster.
Studentcentrum. Så heter Öbos nya studentbygge i korsningen Rudbecksgatan - Borgmästargatan.
Graffitikonst. Lokala graffitikonstnärer står för utsmyckningen vid hissarna.

Mer läsning

Annons