Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullängselever fixade snyggtrum till Rudbeckseleverna

DÅ: Ett sunkigt, litet kyffe till uppehållsrum
NU: Ett snyggt klubbrum med smarta lösningar.
Budget: Minimal.

Annons
Bokhyllan har elever på Tullängen tillverkat och muggarna är alla second-hand, speciellt utvalda för att passa in i det bruna temat.

Rudbecksskolan i Örebro sjunger måhända på sista versen men det hindrar inte eleverna från att satsa på den, in i det sista. Nyligen inredde elever från Tullängsskolans bygg- och hantverksprogram ett ”klubbrum” för möten men också för vila åt Rudbecks elever.

Rudbecksskolan är gammal och traditionsrik och till den hör bland annat spexföreningen Stjärnparaden. Stjärnparaden har ett rum på skolan som, om man ska vara uppriktig, kanske mest sett ut som ett kyffe. Det lilla rummet har varit en röra av möbler, kläder och nedklottrade väggar, berättar eleverna själva. Eleverna som engagerar sig i Stjärnparaden ville göra något åt rummet men hade inte varken tid eller råd.

På gymnasiet Tullängsskolan finns en rad praktiska utbildningar som behöver projekt för eleverna att träna på. Så egentligen handlade det väl ”bara” om att sammanföra de båda skolorna och eleverna. Det blev Ellen Ekholm på Rudbecksskolan som gjorde det. Hon pratade med sin mamma Sandra Subraian Ekholm, som är lärare i bild och form på Tullängsskolan, och föreslog det här samarbetet.

Sandra tog med eleverna som läser estetisk inriktning mot inredning och formgivning på bygg- och hantverksprogrammet till Rudbecksskolan. Tillsammans funderade eleverna på vad de kunde göra åt rummet. Budgeten för projektet var 3 500 kronor. De pengarna kommer från Tullängsskolans inköp av arbetsmaterial till eleverna.

Men Tullängseleverna fick långt ifrån några fria tyglar att jobba med. Det fanns en lång rad av önskemål från eleverna på Rudbecksskolan. Rummet skulle bli mysigt men inte mörkt. Det skulle finnas många sittplatser med möjlighet att vila sig. Det skulle finnas en anslagstavla, en bild på före detta rektorn skulle helst finnas kvar och det skulle finnas möjlighet att hänga upp ytterkläder samt förvaringsutrymmen.

Och som sagt, en budget på 3 500 kronor, inklusive allt.

Mission impossible? Inte alls.

Eleverna på Tullängen satte i gång att mäta, fundera på färg och inredning och leta prylar. Mycket tid gick åt till att tänka ut alternativa lösningar när de självklara blev för dyra. Som ett exempel berättar Sandra Subraian Ekholm om hur de fick strunta i dyra klädkrokar och i stället leta billigt i bygghandeln. Det blev specialskruvar som fungerar lika bra som krokar men kostar en bråkdel. Sedan var det dags att köpa tyg, sy, snickra, klä om och måla.

– Vi har hittat nästan allt på secondhand butiker, från sängar till tyger, berättar Rebecca Karlsson.

Det före detta stökiga och nedklottrade rummet är i dag en oas i brunt och grönt med massor av smarta lösningar att ta efter för den som vill. Rummet domineras av två sängar, fyllda av hemsydda kuddar i olika tyger. Där finns också en gammal fåtölj som fått ett överdrag av silvertyg. Samma silvriga tyg har också blivit lampskärmar till gamla golvlampor från 70-talet.

– Lampfötterna är från början gjorda av svarvad och brunlaserad furu men vi har målat dem i silver, berättar eleverna.

Det visade sig svårt att få till en anslagstavla, helt enkelt därför att det inte gick att borra i betongen där den skulle sitta. Lösningen blev att täcka en utbuktande vägg som döljer rör med hönsnät och fästa klämmor i den. Där hänger nu diverse bilder och lappar. Bokhyllorna har eleverna snickrat och målat.

Där finns också Stjärnparadens logga och en bild av före detta rektorn, målat direkt på väggen.

Tullängens elever tycker att projektet varit roligt och lärorikt och Rudbecks elever är väldigt nöjda med resultatet.

– Vi gjorde som på tv. Vi på Rudbeck visste inte hur rummet blev utan fick se det vid en premiärvisning. Då gick vi runt och utropade ”Oh my God!” i bästa ”home-makeover-stil”, säger Ellen och skrattar.

Svarvade och brunbetsade lampfötter med tygskärmar från 70-talet blir som nya med silverfärg och silvertyg.
Eleverna på Rudbecksskolan är helnöjda med rummet som Tullängsskolans elever inrett. Från vänster Josefine Sternoff, Madeleine Holmlund och Jennifer Zeqiri från Tullängsskolan och Ellen Ekholm och Axel Pettersson från Rudbecksskolan.
Brunt, grönt och silver. Två sängar med kuddar får bli soffor för många. På väggen syns Stjärnparadens logga och en avmålad bild på en exrektor som eleverna gärna ville bevara. Silvertyg förvandlade en gammal fåtölj och några gamla lampor. En klottervägg har sparats av nostalgiska skäl.
Såhär kan en anslagstavla se ut om det inte går att borra i väggarna. Tullängens elever har format hönsnät runt en pelare och fäst klämmor i nätet.

Mer läsning

Annons