Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undantaget blev en pärla i trä

Många gårdar på landsbygden har små hus som inte används till något. Så var det även på gården Odensvi i Viby. Men med hjälp av duktiga hantverkare har Stina och Kjell Olovsson förvandlat sin gamla undantagsstuga till en riktig pärla.

Annons
Frontbild: Barnbarnet Tindra vill hjälpa farmor Stina Olovsson att mata fåret som nu fått namnet Pavel.

– Jag har alltid tyckt jättemycket om det här huset, säger Stina Bergsten Olovsson då vi stiger över tröskeln till Undantaget som är stugans namn.

– Jag lekte i stugan som barn för det här är min föräldragård. Det var så mysigt här nere.

Hur gammal stugan är vet ingen. Men Stinas farfars farfar har bodde här och då är vi nere på 1800-talet. Den siste som bodde under längre tid i huset var en morbror till Stina och det var på 1960-talet.

– Min man och jag övertog gården från min far 1995 och ända sedan dess har jag velat rusta upp stugan för den hade blivit i rätt så dåligt skick.

Det första paret Olovsson gjorde var att byta tak och måla om fasaden. Förra året var det äntligen dags för Undantaget att få en total makeover, som det heter numera. Innerväggar revs bort och stugan vinterbonades. Golven på nedervåningen bröts upp och grävdes ur och fick isolering även de.

– I hallen fick vi kasta plankorna därför att de var alldeles ruttna, men i övriga rum har vi hyvlat om dem och slipat dem och sedan behandlat dem med Osmo hårdvaxolja.

Stugans mysiga, gammaldags atmosfär har Stina gjort allt för att bevara. Till den bidrar de gamla fina dörrarna och inte minst äggoljetemperafärgernas dova, rofyllda kulörer.

– Jag åkte till Milis Ivarsson i Vekhyttan och bad henne om råd. Jag viss-te att jag inte ville ha murstocken, som går genom hela huset, vit. Milis föreslog en mjuk rosa färg som ofta används i Italien på murade spisar. Färgpigmentet, som hon kallar 21 oktober, blandade jag själv med linolja och ägg och det var ett räknande.

Kökets pärlspont är också rosa liksom pärlsponten i hallen men där har Stina betydligt mindre av titanoxidvitt. Övriga väggar på nedervåningen är målade i en blågröngrå nyans, 21 oktober. Och på övervåningen heter den dova, lugna väggfärgen 20 april.

– Jag var helt inne på att måla med äggoljetempera för jag ville genomgående använda material som stämde med huset. Inga gipsskivor fick komma in utan snickarna från Närkesberg byggde med riktigt trä.

– Vi har också varit noga med att bara använda lokala hantverkare för vi är ju själva drabbade av att människor hellre köper griskött från Tyskland och Danmark än handlar lokalt producerat kött, säger Stina som nu beslutat sig för att lägga ner gårdens grisproduktion.

Men fåren behåller hon och just nu finns 100 tackor och mer än 160 nyfödda lamm på gården.

I rummet bredvid köket på nedervåningen visar Stina några av de produkter som gårdens djur förser henne med nämligen fårskinn och ullgarner och tovningsull. Stinas affär Ull Skinn är alltså ett nytt ben att stå på för bonden Stina Bergsten Olovsson.

Ett annat kanske kan bli Bed breakfastverksamhet. På Undantagets övervåning har hon nämligen låtit inreda två rustika gästrum. Här finns nu även en toalett och dusch.

– Vi har förberett för tv men har inte satt dit någon ännu. Det kanske inte är för att se på tv som man väljer att bo i undantagsstugan på vår gård ...

Nej, troligen är det för att insupa den lantliga atmosfären och tystnaden. För även om stambanan ligger nedanför backen och den stora transformatorstationen en bit upp är det lantligt rofyllt på Odensvi. Och ett rikt djurliv. Så småningom kommer de små vita ulltussarna till lammungar att släppas ut i hagarna med sina mammor och då får gårdens bordercollie Diezel fullt upp.

Tills vidare snurrar han runt det lilla moderlösa bagglammet vi tar ut en stund i friska luften och försöker dra lite uppmärksamhet från den lilla sötnosen som får alldeles för många klappar enligt Diezels åsikt.

På övervåningen finns ett vackert inrett sovrum – även det målat med äggoljetemperafärger. Vindsgarderoberna är borttagna och där finns i stället plats för två extra bäddar.
I det andra sovrummet, tänkt för uthyrning till Bed & breakfast-gäster, har stina isolerat dörren med skinn från gårdens egna får.
Fårens ull kan användas till mycket. Här har Stina tovat en lampskärm och gardiner.
Spismuren är milt rosafärgad genom hela stugan. I rummet på nedervåningen visar Stina skinn och andra produkter som fåren bidrar med. Ovanpå spisen sitter några djur i tovad ull.
Ljussättningen av utrymmet utanför den nygjorda toaletten och duschen är Stina mest nöjd med i hela huset.
I en stock i trappan mellan våningarna står en barnsko som hittades i huset under renoveringen-
På Odensvi har det hittills fötts 160 lamm i vår. Bland annat detta lilla lamm som föds uppmed flaska och som numera heter Pavel eftersom det fattade så oerhört tycke för NA-fotografen Pavel Koubek.
Undantaget ligger idylliskt nedanför stora boningshuset. Både gårdens äldre och även andra tillfälligt bostadslösa har bott här genom århundradena.(Frontbilden: Barnbarnet Tindra vill hjälpa farmor Stina Olovsson att mata lammet.)

Mer läsning

Annons