Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undvik matförgiftning  under rötmånaden

Nu är det högsäsong för magsjuka som orsakats av bakterier i maten. Men det går att hålla maten fräsch även under rötmånaden med några enkla knep.

Annons
Köttfärs blir snabbt dålig i sommarvärmen.

Enligt Bondepraktikan inleds rötmånaden i slutet av fruntimmersveckan, alltså runt den 22 juli och pågår sedan en månad framåt. Namnet rötmånad beror på att matvaror lätt blir skämda under denna period, vilket i sin tur beror på vädret. Värme i kombination med hög luftfuktighet får bakterier att frodas. Rötmånaden är en varningssignal om att vi ska vara extra försiktiga med vad vi äter och hur maten förvaras och tillagas under högsommaren. Ungefär hälften av alla som drabbas av matförgiftning insjuknar efter att ha ätit mat de lagat själva.

Kyl och värm

Det finns några enkla tips för att hålla maten fräsch så magsjuka undviks och svinnet hålls nere under rötmånaden. Livsmedelsverkets bästa tips är lätta att följa för den som har tillgång till ett kök. Håll maten kall hela tiden, så ta med kylväska att packa i om du har en bit till affären. Låt inte mat stå framme, packa in den i kylskåpet direkt när du kommer hem från affären och ställ inte fram mer mat än vad som går åt när ni äter. Varm mat ska värmas upp ordentligt när den tillagas. Fågel och köttfärs ska vara genomstekta. Ska du inte äta på en gång ska maten hållas varm tills du äter.

Camping och picknick

Men på sommaren kan man befinna sig på ställen där det inte finns moderna påfund som kylskåp och spis eller ens ett kök. Då är det viktigt att se upp med matsäcken. Se till att packa ned maten ordentligt med kylkampar och tänk på att vissa livsmedel som till exempel kött och mejeriprodukter förstörs fort i värme. Lukta på maten innan du äter, är maten skämd brukar det märkas på doften. Slarva inte med hygienen även om du befinner dig ute i naturen. Ta med våtservetter så att du kan tvätta händerna även om det inte finns tillgång till rinnande vatten.

Håll rent

Hygien är givetvis viktigt även om du är hemma. Håll rent i köket så minskar du risken att få bakterier i maten. Disktrasan är en riktig grogrund för bakterier, koka den ofta eller byt mot en ny. Använd inte samma skärbräda till kött och kyckling som till grönsaker. Tänk även på att tvätta händerna om du tagit i kött innan du tar i något annat livsmedel. Skölj frukt och grönsaker innan du äter dem.

Tänk på vad du tar med dig för mat på picknicken, en del livsmedel klarar värme bättre än andra.
Disktrasor är en grogrund för bakteriehärdar. Byt ofta eller koka dem regelbundet.

Mer läsning

Annons