Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungt vitt slitet hem

Emma Lundberg gillar inredningsstilen shabby chic. Hon har en blogg där hon berättar om sina fynd och om hur hon skapar egna möbler i stilen.

Annons
Annorlunda tapet. Det är egentligen ingen tapet utan notblad från gamla notböcker som Emma fäst med tapetklister på väggen.

De före detta arbetarbostäderna i Rosendalsområdet i Karlskoga är hundra år gamla men renoverade och fungerar i dag som radhus. Exteriört är husen rena Bullerbyn, men interiört varierar naturligtvis utseendet.

Emma Lundberg och Adam Ignell flyttade in för ett år sedan. På den tiden har de förvandlat radhuset till en dröm i shabby chic.

– Förut bodde vi i en lägenhet och där hade vi mera svartvitt och modern inredning. Men så fastnade jag för shabby chic, berättar Emma.

Det är Emma som är designern bakom parets inredning. Adam nöjer sig med att tapetsera och bära möbler, säger han och ler mot Emma.

Emma berättar att shabby chic med sitt inslag av många egna idéer, begagnat och ”gör-det-själv” passar henne perfekt. Hon har alltid gillat att pyssla och går gärna på loppisar och auktioner. Helst går hon på loppis varje lördag, säger att hon hänger på låset för att vara bland de första att fynda.

– I dag är det väl mer så att jag letar efter speciella föremål. Det börjar bli ganska fullt här hemma, konstaterar hon.

Det som kännetecknar shabby chic är de ljusa möblerna och tygerna och det nötta och skavda utseendet. Så ser ju inte de flesta loppismöbler ut men Emma menar att mycket har potential. Det handlar om färg, slipp-papper och fantasi och om att vara lite händig.

När Emma började renovera möbler i shabby chic, gick hon grundligt till väga.

– Jag började med ett bord, stolar och en soffa och målade allt svart. Sedan målade jag över det med vitt i några lager. Till sist gick jag på med slippapper, färgskrapa och till och med sliprondell för att få fram en sliten yta, patina.

Det är en tidskrävande process och i dag är hon tacksam om hon kan komma över trävita möbler. Då räcker det med att måla vitt och sedan slipa.

Emma har kompletterat det vita med brunt som accentfärg och med inslag av silver. Hemmet är fullt av hennes egna idéer och av idéer hon sett i magasin. Väggarna i köket är onekligen speciella. I stället för tapet sitter där gamla notblad fästa med tapetklister. Notbladen har hon hittat på loppis.

Här och var finns små stilleben. Det är främst på väggarna som man kan se Emmas egenhändigt gjorda alster. Bland annat finns där en ram, gjord av plankor och på den ett utsågat hjärta och däremellan en utrymme med plats för en glödlampa.

Vid sängen har Emma två lampetter som vid en närmare titt visar sig vara bakformar med hållare till levande julgransljus fästa.

Så där kan man gå runt och titta och få inspiration.

Emma och Adam trivs men menar att det inte är färdiginrett i radhuset. Det finns massor kvar att göra.

– Nu ska vi ta tag i hallen och sedan har vi en hel källarvåning, säger Emma.

Emma Lundbergs och Adam Ignells hem är en dröm i shabby chic.
Annorlunda tapet. Det är egentligen ingen tapet utan notblad från gamla notböcker som Emma fäst med tapetklister på väggen.
Ett pottskåp, en resväska, en tavelram och ett par gamla skridskor binds ihop till en enhet.
Överallt finns något att titta på.
Emma jobbar mycket med hönsnät. Här en smyckeshängare.
Tavla/ anslagstavla som lätt kan skifta innehåll.
En sockerkaksform och ett julgransljus till levande ljus blir en vacker lampett hemma hos Emma och Adam.
Tavlan med hjärtat har Emma själv sågat, snickrat, klistrat och målat.
Nästan allt kommer från loppisar.

Hemma hos Emma

Namn: Emma Lundberg, 22 år, och Adam Ignell, 23 år. I familjen finns också boxerhunden Harald, 2 år.

Bor: I hundraårigt radhus i Karlskoga.

Stil: Shabby chic.

Övriga intressen: Idrott och sport. Emma spelar division 3-fotboll med Rävåsens IK och Adam tränar Bofors IKs unga hockeytalanger.

Bra att ha hemma för shabby chic-stilen: Vattenbaserad lackfärg, sandpapper, slipmaskin och stearinljus.

Läs mer om Emma på: shabbynu.blogg.se

Mer läsning

Annons