Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välplanerat kök utan standardmått

Ljuset faller över de breda golvplankorna som har en blek lyster av såpa den strukits med. Plankorna är av kanadensisk gran och ger en speciell atmosfär åt hela köket.

Annons
Emma Wennerström och dottern Tua har gott om utrymme i det måttanpassade köket.

– En lyxig känsla, precis som vi ville ha det, säger Emma Wennerström som är helhjärtat nöjd med familjens kök, måttbeställt från ett litet företag och en perfekt lösning för deras behov.

Är köket en viktig plats i ert hem?– Det har blivit ännu mer viktigt sedan vi gjorde om. Vi sitter kvar längre och längre när vi har ätit. Inte bara vi i familjen utan också när vi har vänner hemma, man dröjer sig kvar för det är så hemtrevligt.

Har ni alltid så här välstädat och undanplockat?

– Det är för att vi har så mycket ytor som det verkar vara få saker, haha.

Emma drar ut och visar praktiska lådor för vardagsporslin, lätt att få tag på också för barnen så de kan duka och plocka undan. Man behöver inte sträcka sig högt upp, lyfta tungt eller klättra för att hämta ner tallrikar och skålar från skåpen. Högt upp kan man i stället ha sådant man inte använder så ofta.

Lagar ni mycket mat?

– Ja det gör vi och det är viktigt för oss att köket är funktionellt och inte bara vackert. När vi planerade köket var vi på ett ställe och fick förslag på lösningar som var väldigt snygga och flaschiga, men det fanns ingen direkt tanke på att man är en barnfamilj som behöver att det är praktiskt också. Här kan man vara sex personer och hjälpas åt utan att man går på varandra.

Inget onödigt spillandeEn extravask bredvid spisen vid den ena arbetsbänken gör att man slipper balansera med decilitermått över golvet till spisen eller drälla med nysköljda grönsaker. Allt är planerat in i minsta detalj och därför är familjen så nöjd.

– Vi letade efter färdigritade alternativ men inget passade, alla skåp lämnade till exempel ett utrymme under taket, helt utan mening och bara dammsamlande. Nästan inget av våra skåp har standardmått. Och vi förändrade logistiken, kylen är mycket närmare matplats och spis och ugn och mikro har fått flytta längre in.

Emma visar och jämför med hur det är nu.

Hur fungerade det rent praktiskt? Kom de hit från företaget och mätte och ritade?

– Vi hade funderat mycket på hur vi ville ha det, skrivit, mätt och räknat och det räckte med att vi åkte ner till den firma vi anlitade. Sedan satt vi tillsammans med en av konstruktörerna och han ritade medan vi hängde över axeln på honom, lade in mått, ändrade, testade. Han var lyhörd men gav också förslag och så kom vi fram till den här lösningen.

– Sedan byggde de allt i snickeriet och kom hit med det och monterade och målade på plats.

Du verkar väldigt intresserad av inredning.

– Det gör mig kreativ, jag söker nya lösningar, ser hur man kan utveckla och göra det fint. Micke är mer bra på att ta hand om det som redan finns. Men det är inte så att jag måste göra något som jag tänker ut, det är roligt att fundera, sedan måste det inte bli så.

Vad är bästa och viktigaste med köket?

– Utrymmet, absolut. Vi har inga lyxprylar, snarare en bra basutrustning, men att kunna vara här utan att det blir trång. Helt klart det bästa.

Vad vill ni inte ha i köket.?

– En tv, den har inget i köket att göra.

Varje liten yta är tillvaratagen i köket.

Nätet ger inspiration

Namn: Emma Wennerström.

Ålder: 37 år.

Familj: Micke och barnen Tua 7 år och Olle 5.

Bor: I villa på Väster i Örebro.

Gör: Jobbar som gymnasielärare.

Hämtar inspiration från: Internet och en del inredningsmagasin.

Mer läsning

Annons