Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligt med ovanlig färg

Om jag vill byta kulör på huset hur ska jag tänka då? Får jag måla mitt eget hus i vilken färg jag vill? Vi har vänt oss till en målare och en stadsarkitekt för att få svar på frågorna.

Annons

Tänk på omgivningen! Det är det första rådet som målaren Ulf Västberg vill ge. Om det står fyra gula hus på rad kanske det inte är så roligt att måla även det femte gult. Däremot kan det bli väldigt fel att bryta av med en ton som inte alls matchar de gula grannarna.

Det är kul att sätta personlig prägel på sitt hus. Men jag tycker det finns gränser, man kan inte bryta av hur som helst.

Ulf Västberg tycker det är viktigt att tänka på vilken typ av hus man har och var det ligger.

Är det herrgårdsstil på kåken ska det vara klassiska färger, alltså en lite smutsig ton. Är det en liten röd stuga med vita knutar ska man kanske inte ändra på det bara för ändrandets skull. På landsbygden är det bra om huset smälter in i naturen. Bor du i stadsmiljö ska du nog tänka till ännu mer, både för att husen där bildar en helhet tillsammans och för att det kan finnas bestämmelser för vilken kulör som är tillåten.

Måste detaljer som knutar, fönsterfoder och dörrar bryta av?

-Nej, inte nödvändigtvis. Det är snyggt att ha dem i samma kulör men en annan ton, exempelvis ljusgrått till ett mörkare grått hus. Det är många hus som är helt vita och det ser bra ut.

När det gäller ytterdörren är det fint med vad som helst, att den är i en helt annan färg än övriga fasaden. Det ger en signal om vart man ska gå, säger Ulf Västberg.

Hur ska jag gå tillväga för att inte välja fel och bli besviken?

-Åk runt och titta. Ser du ett hus du tycker har fin färg så stanna och ring på. Folk blir glada av att få beröm och ger dig säkert färgnumret.

Att välja från en liten färgkarta är inget som målaren rekommenderar, om man inte har kartan med sig på åkturen och går fram och lägger den mot en fasad man gillar. Däremot slår han ett slag för dataanimering. Många större färghandlare har möjlighet att ta fram en bild på den typ av hus du har och sedan med några klick färglägga det.

Då du kan få en uppfattning om hur det skulle se ut om du målar det i den färg du fastnat för. Det är jättebra!

Att köpa en liten provburk för någon femtiolapp och provmåla på baksidan kan också vara väredfullt menar han. Det blir ofta en helt annan sak att se kulören i större format och på rätt plats.

Om jag vill ha det lite ovanligt, finns det då kulörer jag bör undvika?

-För skarpa färger på ett hus blir sällan bra. i övrigt är det helt omöjligt att rekommendera några färgtoner, det är ju så personligt.

Numera är det trendigt med svarta hus och det har kommit svart slamfärg vilket ger en mjukare framtoning. Men där vill Ulf Västberg ändå höja ett varningens finger.

Mörka kulörer åldras fortare eftersom den blir hetare på ytan och bryts ner snabbare.

Mer läsning

Annons