Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthus med platsför alla vänner

Man behöver inte vara någon ambitiös tomatodlare för att ha växthus. Hemma hos trädgårdsmästaren och Äntligen hemma-profilen Bo Rappne är växthuset en kombination av hobbyodling och sällskapsrum.

Annons
Bo Rappne behöver aldrig tveka om han ska fika ute. I växthuset går det att sitta även om det regnar.

– Hela vintern drömmer man om sommaren. Men när den är här är det ibland blåsigt, myggigt och regnar. Då är det perfekt med växthus.

Redan i februari kan Bosse gå ut och börja påta med växter i växthuset. Ett par månader senare flyttar familjen ut. Det är en speciell känsla när han med fru och dotter plockar ut kuddarna och gör fint.

– Jag är svag för säsongshus. Som gamla punschverandor och växthus som man öppnar på våren. Man hör ljuden och känner dofter som om man är utomhus.

Bosse tycker att inglasade vinterbonade altaner är en helt annan sak. Det är ett sätt att göra huset större, men man har inte samma känsla av att man är utomhus. Det behövs ett växthus också för att verkligen ha ett uterum.

Planering är a och o. Grunden, materialen och storleken ska hålla i flera decennier.

– Många köper för litet. Man blir sugen på att odla och köper ett växthus på åtta kvadratmeter. Men ett sådant växthus går inte att använda till annat än odling. Minst 15 kvadratmeter och tre och en halv meter brett bör det vara. Då går det att odla längs väggarna och ändå gå runt ett matbord.

Bosses växthus är 23 kvadratmeter, 6 meter långt och 3,80 meter brett. Det går att sitta 18 personer där och äta. Det finns en dörr i ena gaveln och en stor dubbeldörr efter långsidan så att gästerna kan röra sig fritt mellan trädgård och växthus. Om solen skiner och det är mitt på dagen bärs bordet ut genom dubbeldörren och får stå på gräsmattan.

Tomater tillhör Bosses växthusfavoriter eftersom det är stor skillnad på smaken om de är hemodlade. Citrusfrukter är också speciella eftersom de blommar och bär frukt samtidigt. Och druvor. Bosse vill gärna käka middag med eftermiddagssolen silandes mellan vindruvsklasar i taket. Och sedan kanske vila en stund under sin änglatrumpet. Han blir emellanåt riktigt poetisk.

– Vi har växthuset för att äta, odla och umgås i. Och så doftar det förföriskt.

(TT Spektra)

Bosse har apelsinträd i växthuset.
Ljusa krukor och plantor som doftar och smakar.

Jobbar med sin dröm

Namn: Bo Rappne

Titel: Trädgårdsmästare

Bor: Ulriksdal i Stockholm

Gör i sommar: Är hemma på Ulriksdal och gör korta utflykter med båt i skärgården.

Nästa utomhusprojekt: Bygga trädäck till min ellipsformade badtunna.

Dröm: Jag jobbar med min dröm varje dag, upplevelseträdgården Livslust på Slottsträdgården i Ulriksdal.

Mer läsning

Annons