Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa Svea - Kumlas träslott

Slottet, Villa Svea och Burénska trädgården – kärt hus har många namn. För de flesta Kumlabor har egna minnen av stans pampiga träslott.

Annons

– Så gott som alla har varit här på dop, bröllop eller begravningsfika. Eller ätit på restaurangen och festat på diskot, säger Pär Bolgakov, som i dag äger Villa Svea tillsammans med sin fru Ashlee. Familjen köpte Villa Svea sommaren 2008. Sedan dess har de renoverat huset till originalskick och bor nu själva i det.

Eftersom Villa Svea använts till diverse krogverksamhet i åratal innan Bolgakovs köpte huset behövdes en omfattande renovering göras innan de kunde flytta in.

– Vi drog igång direkt, berättar Ashlee Bolgakov.

De började med att renovera hela huset invändigt. Merparten av jobbet gjordes av hantverkare från trakten. I oktober var hantverkarna klara, då flyttade Pär och Ashlee in tillsammans med dottern Gray och tvillingarna Logan och Phoenix, som är två år gamla. Katten Boris hängde givetvis också med. Under hösten har även fasaden renoverats och ett helt nytt tak lagts.

Villa Svea är 560 kvadratmeter och har fyra våningar. Familjen bor i andra och tredje våningen, den fjärde är omgjord till en lägenhet som så småningom ska hyras ut. Längst ned finns bland annat en bastu och en pub.

– Tänk att ha en egen pub, det är toppen, utbrister Pär glatt och bjuder på förtäring vid bardisken.

I somras drev Ashlee ett kafé med ekologisk inriktning i puben och trädgården.

– Vi har stängt över vintern, men ska öppna i sommar igen, berättar hon.

När NA Bostad besöker Villa Svea har familjen bott där i drygt ett år. Under tiden har de jobbat hårt med att återställa husets inredning till ursprungsskick. Det byggdes 1880 och genomgick en omfattande renovering 1916 av dåvarande ägaren sko-

grosshandlare Lars Burén.

– Textilier, tapeter och möbler ska vara från den tiden, säger Ashlee, som gjort inredningsarbetet själv. Samtidigt var hon mammaledig med tvillingarna, ett övermäktigt arbete för de flesta.

– Det är mitt jobb, så jag har gott om kontakter, berättar hon.

Ashlee är amerikanska. Hon växte upp i Florida och flyttade senare till Los Angeles. Hon har gått en femårig konstnärsutbildning i USA. Sedan hon flyttade till Sverige har hon haft flera jobb.

– Jag har bland annat designat smycken, haft en second hand/designbutik i Örebro och jobbat som bildlärare på Engelska skolan.

Ashlee har även inrett flera hus, både i Kalifornien innan flytten och i Sverige. Nu jobbar hon som inredningsarkitekt på konsultbasis. Pär jobbar som bankman. Familjen bodde tidigare i en villa på Borgmästargatan på Söder i Örebro, där Mäklarhuset huserar i dag. Ashlee gjorde i ordning även det huset, men det hade en helt annan stil.

– Det var mycket vitt och moderna möbler. När vi köpte det här huset fick jag börja om från början och leta möbler som passar in här.

När Villa Svea annonserades ut blev de intresserade direkt.

– Egentligen är det sjukt att privatpersoner får äga ett sådant här hus, det borde ägas kommunalt så allmänheten får ta del av det, säger Pär.

Paret har dock planer på att ha öppet hus när all renovering är klar, de jobbar även på att få till ett samarbete med Skoindustrimuseet som ligger på granntomten. Att intresset för Villa Svea är stort bland Kumlaborna har de fått mängder av bevis på.

– Oj vad folk har engagerat sig! Vi har fått jättemycket hjälp av människor som har minnen härifrån och har berättat för oss hur det såg ut förr. Det är jätteroligt, säger paret i mun på varandra.

Nioåriga Gray berättar att kompisarna tycker det är kul att komma över och leka, huset är ju stort och har gott om plats.

– Fast mamma gillar inte att vi springer runt och busar för mycket, hon är rädd att vi ska ha sönder något, avslöjar hon och berättar sedan att kompisarna och hon ändå hänger mest på hennes rum.

Att Ashlee är lite rädd om inredningen är fullt förståeligt, så mycket tid och jobb som hon lagt ned på att få ordning på allt.

– Jag satt jämt i telefon när tvillingarna sov på dagarna, sedan jobbade jag långt in på natten.

Merparten av möblerna är köpta på auktioner i länet eller runt omkring. Hon påpekar flera gånger att det är tur att hon redan hade en massa kontakter i branschen som hjälpt henne att hitta möbler från rätt tid. Textilierna har i många fall varit lite knepigare, speciellt gardiner. De ska både stämma tidsmässigt och passa de stora fönstren.

– Jag har bland annat köpt från The Royal Collection som är inspirerade av stilen i Buckingham Palace.

I ett av rummen sitter en makalös lädertapet med guldmönster.

– Det satt gipsskivor på väggarna när vi köpte huset, så tapeten syntes inte, berättar Pär.

Tapeten var i ganska dåligt skick, Ashlee har lagt ned stor möda på att renovera den för hand.

– Jag har målat på guldfärg med en liten pensel.

Enbart det grundläggande jobbet har tagit en massa tid i anspråk. Ashlee berättar att hon höll på runt 40 timmar en helg när resten av familjen var bortrest.

– Till slut hörde jag röster och trodde att det spökade i huset. Men jag hade nog bara inhalerat för mycket guldfärg.

Det var inte bara guldtapeterna som var övertäckta när Pär och Ashlee köpte Villa Svea, de ursprungliga parkettgolven var täckta med plastmattor. I dag är parketterna slipade och oljade.

– Mönstren i dem är gjorda av olika träslag, berättar Pär.

Att husets använts som krog märktes på fler sätt, väggen mellan dam- och herrtoan gick mitt för ett fönster. I dag är väggen borta och toaletterna har gjorts om till ett stort badrum. Med kristallkrona i taket.

– Belysningen ska också vara tidstypisk, så det är kristallkronor i alla rum. Men de är inte original utan kopior, annars hade det blivit för dyrt.

Huset har vackra träpaneler på väggarna med mönster som är utskuret direkt i träet.

– Sådant hantverk ser man inte ofta nu förtiden, kommenterar Ashlee.

I en inbyggd veranda på tredje våningen finns jaktmotiv målade direkt på väggen mellan träpanelerna. Tavlorna är osignerade. Ashlee och Pär har försökt ta reda på vem konstnären är.

– Men det har inte gått. Troligen målades de av en gammelfarbror till en av gubbarna som jobbade med renoveringen 1916, säger Pär.

FOTNOT: Det var dekorationsmålaren Lars Bergqvist från Örebro som målade jaktmotiven direkt på väggen i Villa Svea i Kumla i samband med att Lars Burén renoverade huset 1916. I texten om Villa Svea som publicerades i NA Bostad den 16:e januari står det att de nuvarande ägarna Pär och Aschlee Bolgakov försökt att ta reda på vem konstnären är, men inte lyckats. Nu har Lars Bergqvist från Örebro hört av sig och berättat att det var hans farfar, som alltså också hette Lars Bergqvist, som målade jaktmotiven. Lars Bergqvist utförde bland annat tak- och väggmålningar i kyrkor. Han avled 1945.

Ashlee, Gray och Pär spelar kort i husets luftiga och ljusa glasveranda, som i dag används som vardagsrum.
Den fantastiskt vackra väggpanelen har mönster som är utskuret direkt i träet. Jaktmotiven mellan panelen målades under renoveringen 1916.
När Villa Svea var restaurang gick väggen mellan dam- och herrtoaletten mitt för fönstret. Nu är krogtoaletterna omgjorda till ett rymligt badrum med kristallkrona i taket och tapet av Josef Frank.
Det rejäla köket i lantlig stil är tillverkat av ett franskt företag och sedan byggt på plats. Av hantverkare som tappade sugen mellan varven, de tyckte det var mycket pyssel.
När Pär och Ashlee köpte Villa Svea var den här vackra, gyllene lädertapeten dold av gipsplattor. Tapeten var i ganska risigt skick när de hittade den, men Ashlee har lagt många timmar på att renovera den för hand.
Arbetet med att renovera lädertapeten är ännu inte helt klart. Alla golven i huset var täckta med plastmattor, så paret har även slipat och oljat in alla parketter. Mönstren i parketten är gjorda av olika sorters träslag.
Gray gosar med Boris i sitt mysiga sovrum, hon har varit med och bestämt inredningen och gillar resultatet.
Övernattande gäster behöver inte oroa sig för att behöva sova på golvet. Ett synnerligen inbjudande gästrum finns, i samma rum som krogen brukade ställa upp matbuffén i.
Eftersom inredningen ska komma från samma tid som huset byggdes har rummen inklusive toaletterna kristallkronor.
Ashlee och Pär Bolgakov utanför Villa Svea.
Gray i sina föräldrars sovrum.
Annons