Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villapriserna stiger igen- mest i Karlskoga

Under de senaste tre månaderna är det i Karlskoga villapriserna har ökat kraftigast i Örebro län.

Annons
”I år kom bostadsmarknaden inte i gång ordentligt förrän i maj”, säger fastighetsmäklaren Git Bengtzing.

Mellan april och juni i år har villapriserna i Karlskoga stigit med 7 procent, enligt färska siffror från Mäklarstatistik. Det gör att Karlskoga ligger i topp, jämfört med övriga kommuner inom Örebro Län. Örebro kommun har en prisökning på 5 procent under samma period.

– Sju procent är en ganska stor ökning. Fast samtidigt går bostadsmarknaden mycket upp och ned, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån

Sen start

Sett över en längre period ligger ändå snittet på villapriser relativt stabilt.

– Det finns vissa säsongsvariationer. Sedan kan även nyproducerade villor påverka statistiken, säger Johan Vesterberg.

Enligt honom brukar husköpen gå ned något efter midsommar. Men så har det inte varit i år, då en lång och kall vinter gjort att bostadsmarknaden förskjutits något.

– Vi kom i gång väldigt sent i år, vilket betyder att säsongen även kommer att förlängas en aning, säger Vesterberg.

Om man ser till riket i stort har prisökningen på villor mattats av något. Exempelvis steg villapriserna med 2 procent mellan april och juni i år.

– Samtidigt har vi aldrig sålt så många bostäder under juni som vi gjort i år, så det görs ändå många husköp förklarar Johan Vesterberg.

Ser en viss prisökning

Även Git Bengtzing, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Karlskoga, ser en viss prisökning i samband med att bostadsmarknaden kom i gång senare än vanligt i år.

– Jag tycker att marknaden varit relativt stabil under hela året. Men visst kan priserna gått upp på grund av förskjutningen, säger Git Bengtzing.

Enligt henne tog omsättningen på bostäder inte fart ordentligt förrän i maj.

– Då blev det en riktigt boom på bostadsmarknaden eftersom många objekt kom ut på samma gång och ökade på omsättningen. Då blir det lätt en prishöjning. Men rent allmänt är det mycket hus ute under vår och sommarhalvåret, säger hon.

Git Bengtzing tror även att prisökningen på 7 procent kan bero på objekten i sig:

– Ju fler antal dyra hus, desto mer sticker priserna iväg, säger hon.

”Drar åt svångremmen”

Git Bengtzing tror inte att det nya bolånetaket, där nya lån inte får överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde, kommer att påverka husköpare nämnvärt när det träder i kraft 1 oktober i år.

– Vi ser att bankerna redan i dag dragit åt svångremmen, och att det först och främst har drabbat förstagångsköpare, säger hon.

Mellan april och juni i år såldes, enligt siffrorna från Mäklarstatistik, 48 objekt i Karlskoga. Medelvärdet på köpesumman var 982 000 kronor, där priset per kvadratmeter var 8 355 kronor.

Mer läsning

Annons