Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitkalkat i många nyanser

Inspiratör. Idéerna och tipsen bara strömmar från kreativa Synnöve Fransson när vi går runt i hennes hem. Hennes allra bästa inredningstips är att aldrig kasta något. Förr eller senare kommer det mesta till användning.

Annons
Måleriarbeten. Synnöve Fransson har samlat gamla möbler i många år. Med kalkfärg får de nytt liv och ibland nya användningsområden.  I fönstren hänger målade gummimattor.

Det är en stor villa som Synnöve Fransson, Kenneth Larsson och dottern Jaqueline bor i. Den är i tre plan plus källare och från början var det en tvåfamiljsvilla. När familjen flyttade dit fanns det ytterligare fyra barn som bodde hemma.

– Huset är byggt 1923 och har en boyta på 300 kvadrat plus källare. Vi tyckte det var lika bra att skaffa oss ett stort boende, berättar Synnöve som bott i huset i snart 20 år.

Rummen i huset är stora och det är högt i tak. Synnöve, som verkar ha en förkärlek för gamla byråer och skåp, har inga problem att hitta plats för sina fynd. Det mesta hon möblerar med är just fynd från loppisar och vänner men där finns också en och annan pinal från inredningsbutikerna.

Det mesta i huset är vitt i olika toner med ett och annat inslag av gröna växter och gråtoner.

– Jag fastnade för det vita när vi flyttade till det här huset, berättar Synnöve.

När hon och familjen flyttade in, började de med att renovera köket. I dag är stora delar av huset rustat. Det är Synnöve som står för inredningen och idéerna. Och idéerna är många. I vardagsrummets fönster hänger ituklippta och vitmålade gummimattor som skira, men ändå stadiga, gardiner.

– Billiga ”järnfriser”, svåra att skilja från originalet, kommenterar Synnöve.

På stolarna finns vita och fina dynor fastknutna. Det är gamla örngott som får en ny användning på det här sättet. Synnöve tipsar om att köpa gamla textilier på loppis, det är fina saker och de är fortfarande ganska billiga.

– Det är många vita textilier i huset men allt är avtagbart och tvättbart. Det måste det vara, jag har katter, säger hon.

I huset har det funnits många gamla innerdörrar. Synnöve har hakat av en del av dem och hittat nya användningsområden. I hallen står två av dörrarna uppställda bredvid varandra som en vägg med ett smalt bord fastsatt på mitten. Bordet har blivit isärsågat på längden. Upptill finns en hylla som håller ihop alltihopa. Den hyllan är baklämmen till en släpkärra. Allt är vitmålat.

– Jag använder kalkfärg till det mesta jag målar, utom väggar och golv. Kalkfärgen är vattenlöslig och behöver bara vaxas, den kräver inget förarbete.

Vi går upp på övervåningen och konstaterar att garderoberna saknar dörrar. I stället har Synnöve, som inte gillar de vanliga garderobsdörrarna, ”gömt” innehållet i garderoberna med hjälp av draperier. Mitt bland det vita står en vinröd divan. Den är ett renoveringsprojekt som ska kläs om.

– Jag tänker mig ett gråvitt linnetyg.

Vi går ner i källaren och till ett kombinerat förråd och hobbyrum. Här har Synnöve saker som just nu inte används. Här står också flera nya renoveringsobjekt som väntar på ett nytt liv.

Stilleben. En ljusstake, två fat, en skål och häftmassa.
Exteriör. Det vita med grönt inslag märks också exteriört.
Hallmöbel. Två gamla dörrar, ett halvt bord och , en läm till släpkärran har fått nya användning.
Vilsamt. Sovrummet  går helt i vitt. Garderobsdörrana har ersatts av tyg.

Mer läsning

Annons