Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitt vitt vitt ...

Annons
Rosenmetoden som inredningsidé. Barbro Hellgren är rosenterapeut och menar att vi ska omge oss med med ljus inredning för att må bra.

Många som NA Bostad skrivit om haranammat den vita inredningstrenden.

Och de har Vita rummet i Karlskoga som favoritaffär. Barbro Hellgren var bland de första i Sverige att satsa på vitt – sin livsfilosofi.

Sedan några månader tillbaka huserar Vita rummet i nya och större lokaler i centrala Karlskoga. Vita rummet kan kanske bäst beskrivas som en mix av möbelbutik och inredningsbutik. Där finns matsalsgrupper, skåp, soffor, kuddar, gardiner, arrangemang och pynt. Det mesta är vitt eller gräddvitt. Hela butiken ger ett skirt och lite sprött intryck. Själv skojar Barbro Hellgren kring det vita och säger att hon har en och annan beige färgklick i det vita. Det ligger ganska mycket sanning i det även om det också finns inslag av blått, rött, rosa, svart och framför allt av grönt i inredningen.

Butiken har vuxit ur den lilla lokalen där den låg förut. Men nu är den stor så det räcker, menar Barbro Hellgren. Nu vill hon inte växa mer, då finns risken att alltihop tappar sin själ. Den vita inredningen är nämligen inte en modenyck för henne utan en hel livsfilosofi.

Från början är Barbro Hellgren lågstadielärare. För 20 år sedan utbildade hon sig till rosenterapeut och tog till sig tankarna om att vårt inre påverkas av det som är runt omkring oss.

– Rosenterapeuter jobbar med att ”städa kroppen”, säger hon och förklarar:

– Allt man varit med om lagras i kroppen som spänningar och då gäller det att kunna slappna av för att bli av med dessa spänningar. Genom mjuk massage möter man dessa spänningar och får kroppen att släppa det som ligger lagrat. Med ett harmoniskt inre vill man också skapa en harmonisk och ljus omgivning. Lugn och inre frid får vi i ljuset, säger hon och tillägger att rosenterapeuterna hade de tankarna långt innan det blev inne med ljusterapi.

Hon vill alltså att vi ska omge oss med ljus och då ligger ju det vita närmast. Hon började med att göra i ordning sitt eget hem efter de tankarna. För att kunna ha ljusa möbler omkring sig, lärde hon sig att måla på gammaldags sätt. Hon köpte svensktillverkade, trävita gustavianska möbler och målade dem vita.

För att ta sitt koncept vidare öppnade hon en butik, hemma i villan. Så småningom vågade hon släppa taget som lärare och i stället satsa fullt ut på den egna butiken. Det var för tio år sedan.

– När jag började var det vita inte speciellt inne, men för mig har det aldrig varit något alternativ att sälja andra möbler eller anamma andra stilar. Det ljusa och harmoniska har funnits så starkt inom mig. Och det affärskonceptet har ju funkat. Många kommer in i min butik och bara går runt och njuter av det vita, känner harmonin här inne, säger hon.

Under tiden har modet hunnit i kapp hennes tankar. I dag ska ”alla” inreda vitt.

Hon säljer fortfarande de gustavianska matsalsmöblerna som tillverkas och målas av svenska hantverkare. Men där finns också importmöbler till lägre priser. Hon säger att intresset för det vita formligen har exploderat de senaste fem åren. Hon har kunder från nästan hela Sverige och Norge och svenskar som bor i Bryssel har hört sig för om att köpa hennes möbler och frakta till EU:s maktcentrum.

Så tänder Barbro några ljus på det dukade bordet och lägger en vitsilvrig julgranskula i form av ett hjärta som en dekoration på en tallrik. Hon säger att hon tycker det är så vackert med det ljusa, att hon aldrig tröttnar på det.

Vita rummet. ”Vitt med en färgklick i beige”. Barbro Hellgren skojar om sin vita inredningsfilosofi.
Allt vi är med om, lagras i vår kropp. Därför behövs ljus och harmoni för att återställa vår balans, menar Barbro Hellgren.

Mer läsning

Annons