Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostäder i Brånsta och nytt godstågspår vid motorvägen?

Ett nytt godstågsspår utmed motorvägen och ett helt nytt bostadsområde i Brånsta-Sånnersta. Det är två av de tunga nyheterna när en ny översiktsplan tas fram i Kumla.

En ny översiktsplan för Kumla håller på att arbetas fram. I planen berättas översiktligt, precis som namnet säger, hur marken i Kumla kan användas i framtiden.

Stadsarkitekt Kurt Larsson har uppdraget att sammanställa den nya planen.

– Om några veckor hoppas vi kunna få ut ett förslag på samråd, säger han.

För något år sedan klubbade kommunfullmäktige att allt planarbete som görs i kommunen ska ske med målet att Kumla ska kunna ha 25 000 invånare. Det är en ny inriktning jämfört med den tidigare översiktsplanen, som är elva år gammal.

Sedan den förra planen har en hel del hänt, men en titt i de gamla översiktsplanerna avslöjar också en hel del likheter med det förslag Kurt Larsson nu håller på att ta fram.

– Planerna på att bygga bostäder i området Brånsta-Sånnersta fanns redan i början av 1970-talet.

Idén har sedan dess haft olika aktualitet, men har fått ny fart i samband med planerna för Kumla sjöpark.

Vad gäller bostäder, och möjligen en ny skola, kommer inriktningen att Kumla tätort ska växa österut bli tydlig i den nya planen.

I övrigt så lyfter Kurt Larsson fram tanken på en ny järnväg mellan Örebro och Tälle, strax väster om Hallsberg. Idén har väckts i Örebro eftersom det finns farhågor att den nuvarande spårkapaciteten mellan Örebro och Hallsberg inte kommer att räcka till för framtida godstransporter.

– I planen föreslår vi att det reserveras mark för en ny järnväg som i princip följer motorvägen.

– Men, tillägger Kurt Larsson, Banverket är inte alls där i sin planering än.

Översiktsplanerna är produkter som ska ha lång hållbarhet. Tidsperspektivet är åtminstone 20-25 år.

– Och när det gäller väg- och järnvägsbyggen kan det ta ännu längre tid, säger Kurt Larsson och pekar på att den nya dragningen av riksväg 51, från Kvarntorpskorset förbi Pålsboda har funnits med i planerna i omkring 40 år.