Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostäder och miljö viktigt för Camilla

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Hon beskriver sig själv som en politiker som hellre lobbar för sina frågor och får med sig andra, än någon som slåss högljutt. Men idéer om Kumlas utveckling saknas inte hos Camilla Valfridsson, trea på Kristdemokraternas valsedel.

Camilla Valfridsson gick in i Kumlapolitiken 2007, då det blev en öppning i miljö- och byggnadsnämnden. Där har hon sedan dess varit ledamot och gruppledare, och trivs bra.

Att gå med i just Kristdemokraterna var inte ett svårt val.

– Jag står för KD:s värderingar. Familjen är viktig och jag månar om hela människan. De äldre måste tas väl om hand, och jag tycker vi borde ha både privata och kommunala alternativ.

Till vardags är Camilla lärare och när vi möts i familjens hus i Smedstorp har hon sommarlov. Men med tre barn och många intressen är det fullt upp.

– Ibland tycker jag att jag har lite väl många intressen, säger hon med ett skratt.

Lärarjobbet gör att hon låter andra hantera skolpolitiken. Hjärtefrågorna finns inom miljö och bygg.

– Det är jätteintressant att hitta ett bra miljötänk. Vi borde marknadsföra tomterna i ytterområdena mer, exempelvis i Ekeby där vi tänkt att bygga en ekoby. Vi behöver fortsätta hitta alternativa boendeformer, inte bara villor, och bygga i hela kommunen. Jag vill inte ha segregation.

– Jag tycker också att vi ska våga sticka ut hakan mer inom det kommunala bolaget, jobba mer med solenergi och energisnåla hus.

Om satsningar på renovering och nybyggen:

– Jag tycker det är jättebra. Om vi tar skolorna som exempel så behöver verkligen Vialundskolan rustas, även Stene skola. När det finns behov inom flera områden måste man kunna köra parallella satsningar, men självklart i en takt vi mäktar med.

Om JN-gymnasiet:

– KD var de sista att kämpa för att vara kvar i SUF. Nu är annat beslut taget och vi får jobba för att göra det bästa av det. De program som finns kvar behöver vi satsa på så att det blir bra för de elever som väljer JN och även för dem som arbetar där.

Om konsultutredningar:

– Det är bra att det kommer personer utifrån som kan se på ett annat sätt. För socialförvaltningen var det värt kostnaden, nu får man tro och hoppas att det blir en bra utgång även på barn- och utbildningsförvaltningen.

Om visionen:

– Vi måste ha ett gott företagarklimat, vilket jag tycker vi har. Vi ska satsa även på ytterområden och hitta olika boendeformer. Vi måste höja statusen på skolan. Vi ska vara en stad där man vill leva hela livet. Jag skulle vilja utveckla ett möte mellan ungdomar och äldre, en form av faddersystem. Ungdomar kan komma och hälsa på, gå på en promenad eller plocka fram datorn och hjälpa till att skypa med barnbarnen. Det tror jag skulle berika både äldre och yngre.

VERONICA SVENSSON

Fakta Camilla Valfridsson

Namn: Camilla Valfridsson.

Ålder: Snart 41.

Bor: Kumla.

Familj: Make, två döttrar och en son.

Gör: Lärare på Skogstorpsskolan. Är utbildad svenska- och SO-lärare för årskurs 1-7.

Fritidsintressen: Är en aktiv person. Älskar att åka skidor, sjön och båtliv. Spelar tennis och tycker om att påta i trädgården. Umgås med familjen.

Politiska uppdrag i dag: Ledamot och gruppledare i miljö- och byggnadsnämnden sedan 2007. Stod som femma på valsedeln 2010, men trea till hösten. KD har tre mandat i dagsläget.

Frågor om Kumlapolitiken:

Kommunen investerar i renoveringar och nybyggnationer, bland annat ska ett nytt demensboende byggas, Solbacka ska renoveras, Vialundskolan ska byggas om och Stene skola ska byggas ut. Vad tycker du om det?

Vad anser du om framtiden för JN-gymnasiet?

Både socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen har utretts under de senaste åren av inhyrda konsulter. Hur ser du på det?

Hur ska man arbeta för att Kumla ska uppnå sin vision om 25 000 invånare år 2025?