Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadskö för äldre

Kön till särskilt boende inom omsorgen har ökat sedan januari. Bristen på bostäder borde dock inte vara problemet anser nämndordförande Daniel Frisk (S).

Annons

I augusti stod 27 personer i kö till särskilt boende, så kallad säbo-plats. Det är en ökning med tio platser jämfört med början av året.

– En variation finns alltid. Var gränsen går för när kön blir för lång är svår att sätta. Vi vet inte behoven bakom siffrorna. Kön innebär inte att vården uteblir. Finns biståndsbedömning får man vård ändå, via hemtjänsten.

I dag har kommunen cirka 180 säbo-platser. Siffran kommer dock att förändras. En omstrukturering av äldreboende är på gång och man följer de nationella direktiven. Daniel Frisk talar om definitioner av olika boendeformer som tagits fram av statens äldredelegation och som kommunen beslutat följa.

Trygghetsbostäderna ska dominera i antal. Åldersgränsen är satt till 70 år. Här krävs inget biståndsbeslut från kommunen. Lägenheterna ska ha tillgång till gemensamhetsutrymmen för måltider och samvaro. Boendet ska vara bemannat med personal, en värd eller värdinna, vissa tider varje dag.

Kommunen ska även ha vård- och omsorgsboende. Det kan jämföras med säbo-platser samt kräver biståndsprövning och beslut från kommunen. Boendeformen ska ha vård- och omsorgspersonal dygnet runt.

Enligt kommunens planer ska det finnas omkring 80 sådana platser.

– Totalt sett blir det inte färre omsorgsplatser, men de får en annan skepnad. Vår uppgift är att strukturera om utifrån ekonomi, men även utifrån de nationella riktlinjerna.

Eftersom det blir färre platser där biståndsprövning krävs måste bedömningen bli striktare förklarar Daniel Frisk.