Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Anneli har fastnat i 50-talet - följ med in i rockhemmet i Pålsboda: "Helt naturligt för mig"

Rock’n roll. Anneli Andersson har varit omgiven av 50-talets mode och musik hela sitt liv. Michael Andersson har också gillat 50-talet, speciellt bilarna. Sedan de blev ett par har de tagit det hela ett steg till. Vi hälsade på i deras rockhem i Pålsboda.

Annons
I vardagsrummet står den gamla jukeboxen, en Wurlitzer från 1950. Den fungerar, berättar Anneli Andersson.

Villan som paret Andersson bor i ser ganska ordinär ut från utsidan, ett typhus från andra halvan av 1900-talet. Men redan i entrén möts vi av överraskningar.

Hatthyllan, en 50-talspjäs i stål, har många fler år på nacken än huset. På den hänger trägalgar klädda med galon och nitar, också de från 50-talet.

– Det jag framför allt gillar med prylarna från 50-talet är att de gjordes för att hålla, säger Anneli.

I hallen finns också en gammal stämpelklocka. Den är exempel på en annan del av inredningen, den humoristiska. Lite varstans finns prylar som får oss besökare att le, som den gamla dammsugaren som hänger på vardagsrumsväggen med slang och allt.

Ja, egentligen finns det prylar precis överallt, på golv, väggar och hyllor. Minimalism är inte Anneli och Michaels melodi.

En tredje del i inredningen är inspirerad från det amerikanska 50-talet, som matgruppen av stål med röd galonklädsel som kommer från någon bar från ”tiden” eller neonskylten som gör reklam för Shell.

Där finns också nytillverkade saker med blinkningar till 50-talet och framför allt till 50-talets USA med bilder på Elvis, Marilyn Monroe och saker som en nytillverkad replika av en bensintapp från 50-talet. Den visar sig dölja ett barskåp.

– Skåpen görs av en kille i Jönköping. Jag kunde inte låta bli att köpa den, trots att ingen av oss dricker sprit, säger Anneli.

Vi fortsätter vår expedition i köket, vardagsrummet, badrummet och på altanen. Det är en imponerande samling saker som paret har, bland annat finns riktigt gamla radioapparater i alla rum. Ur dem strömmar rock’n roll på låg volym.

– Det är jag som letar och samlar. Michael ägnar sig mest åt bilarna, säger Anneli som också gärna åker i den gamla pärlan som står i garaget, en Buick från 1950 i nyskick.

Så pekar hon på väggen i köket där den gamla utbytta kofångaren till buicken hänger, nu pimpad med röda små lampor.

Anneli hittar det mesta på Blocket och andra annonssajter.

– Numera samlar jag inte aktivt men jag ser ofta saker som jag vill ha, säger Anneli och berättar att hon egentligen alltid har levt mitt i 50-talet.

– Mina äldre syskon lyssnade på rock’roll när jag växte upp och vårt hem var väldigt präglat av 50-talets inredning. För mig känns stilen helt naturlig, säger hon.

– Folk som kommer hit säger till oss att ”ni är inte kloka”, säger Anneli och skrattar och berättar att även barnen är skeptiska till stilen.

Själv är hon helt nöjd med sitt rockabillyhem.

Musikmaskin. I vardagsrummet står den gamla jukeboxen, en Wurlitzer från 1950. Den fungerar, berättar Anneli.
Nostalgi. Annelis samling omfattar det mesta.
Stilleben. I hallen finns denna samling med olika aspekter på 50-talet.
Väggdekoration. Elvis, skivor och dammsugare. Allt minner om 50-talet.
Dollargrin. En solig och fin dag tar Anneli och Michael Andersson gärna en tur i sin gamla Buick.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!