Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De byggde nytt modernt hus – på släktens gamla mark

Nybyggt och modernt men ändå med rötterna djupt i trakten. Karolina Bystedt och hennes familj kombinerar trend och tradition på Domarudden utanför Grythyttan.

Annons

Vi svänger in på gården och parkerar vid en gammal lada. Intill ligger det nybyggda grå boningshuset med vindskupor och vita snickerier. Bakom huset glimmar sjön Torrvarpen.

Domarudden. Familjen Bystedt/Bark byggde nytt på gammal släktmark.

Karolina öppnar och vi stiger in i en liten farstu med svart skiffergolv och sedan vidare in i en luftig hall med öppet upp till taket på andra våningen. Där, i den ljusa hallen, hänger en stor vit lampa som ett blickfång. Tittar man i stället rakt fram, ser man rakt genom huset och ut mot sjön.

Det är ett stort hus som Karolina Bystedt och sambon Henrik Bark byggt och det är ett öppet hus. Vardagsrummet är även det stort men inte fyrkantigt utan erbjuder "smårum" i rummet med tv-hörna och läshörna med utsikt över sjön.

Läshörna. Vardagsrummet har en utbyggnad mot sjön och väster  där familjen har läs- och myshörna.

- Läshörnan är min favoritplats. Jag sitter gärna här och läser när jag nu hinner det, säger hon och ler lite.

Hon har fyra barn som kräver sin tid. Men just i dag kryper dottern Klara upp i soffan hos henne. Hon har just kommit hem från förskolan.

Vardagsrummet är öppet in till det stora köket där det finns en köksö och en stor matgrupp med plats för många, både den egna familjen och gäster. På nedervåningen ryms också ett gästrum och tvättstugan.

Ljus och luft. Karolina Bystedt står i hallen med entrén bakom sig.

Det är ett ljust hus som domineras av vitt med inslag av grått och blått. Det finns en hel del äldre byråer och skåp och de är alla målade vita.

- Tapeterna är hämtade ur kollektioner som avspeglar sekelskiftet, säger Karolina och pekar vidare på de svarta strömbrytarna som är nytillverkade kopior på sekelskiftesvarianter.

Familjens ambition är att skapa ett hem med sekelskifteskänsla men ändå med moderna färgval. Karolina berättar att huset står där det en gång stod en gammal lada. Ladan tillhörde ett boningshus som låg intill och som brann ned för några år sedan.

- Huset och marken tillhörde en släkting till min sambo Henrik och vi köpte marken av honom efter branden, rev ladan och byggde vårt hus här, berättar hon.

Familjefoto. Allrummet på övervåningen. Fotona är familjens egen idé och föreställer deras egna händer och fötter.

Både Karolina och Henrik har sina rötter i Grythyttan och känner en samhörighet med bygden. De tycker att anknytningen bakåt i tiden till platsen är viktig. Karolina vill gärna sätta Grythytteprägel på sitt boende och har samlat saker från Grythyttan till huset - både gamla och nya saker och såväl inne som ute.

I gästrummet står ett skåp från en gammal skola i Grythyttan och utanför entrén finns en mjölkkanna som tillhör gården där de bor, Domarudden. På kannan står ristat A Bölja, familjen som ägde gården förr hette så. På väggen i köket finns ett stort svartvitt foto av en gammal skylt där det står Grythyttan. Bilden är tagen av Karolinas syster Maria Bystedt.

Gästrummet. Klara och i bakgrunden ett av många gamla vitmålade skåp.

- Jag vill ha ett unikt hem, säger Karolina och berättar att hon älskar att gå på loppis.

- Min fílosofi är att hellre fylla huset med personliga saker än med nyköpta.

Karolina bloggar och berättar om sitt boende på bloggen www.domarudden.blogg.se

- Det blev så när vi byggde. Många ville se hur det gick så det var enklast att lägga upp en blogg. Sedan har jag bara fortsatt, säger Karolina.

Ladufynd. I hallen sitter ny pärlspont och en gammal hängare som de hittade i ett uthus.

Vi går en våning upp och tittar ner mot entrén. Det är som sagt en öppen planlösning. Här uppe möter vi fyraåriga Klara igen som drar oss med till sitt rum och visar runt. Hon visar oss också syskonens rum där storasyster Tindra har tamråttor på sitt rum medan storebror Olivers rum domineras av lego. Lillebror Love bor än så länge i mammas och pappas rum.

- Vi har fyra barn och fyra rum på övervåningen så på sikt får vi kanske flytta ner till gästrummet, konstaterar Karolina.

På övervåningen finns också ett allrum med soffa och tv där de äldre barnen gärna hänger med sina vänner. Vid allrummet ligger även utgången till balkongen med utsikt västerut, över sjön, så vi kliver ut på balkongen.

Fint tak. På taket ligger skiffer från Grythyttan.

Karolina berättar att när de tog över för några år sedan var det sly överallt, man såg inte ens sjön. I dag är det röjt men gårdens båda vårdträd står kvar. Gamla bilder visar att de såg likadana ut för 60 år sedan som i dag.

Här kommer vi också i höjd med taket och kan konstatera att det ligger skiffer på taket. Det var vanligt förr men är i dag ett exklusivt och ovanligt val på privata hem.

- Min sambo jobbar med skiffertak i Grythyttan. Därför ville vi ha det. Det är hållbart och vackert, säger Karolina.

Och så är det ju Grythytteskiffer.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!