Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Följ med hem till Lina och Fredrik i Rynninge: Avskalat och lugnt – fast mycket prylar

Fredrik har vid något tillfälle undrat om de inte är klara med hemmet och nya projekt .
– Men vi blir aldrig klara. Man blir aldrig klar med ett hem, säger Lina Larsson och skrattar.

Annons

Så länge hon kan minnas har hon haft en passion för inredning. För några år sedan var det retrostilen som gällde. Nu beskriver Lina sin stil mer som skandinavisk och lite avskalad, fast med mycket prylar. Det kan låta motsägelsefullt, men efter en rundtur i huset håller jag med om beskrivningen. Det handlar väl helt enkelt om att ha öga för detaljer och kunna placera saker utan att få det plåttrigt.

– Jag stylar och stylar om. Vårt hem är inte statiskt. Jag har alltid möblerat om hemma, det är i hemmet jag får utlopp för min kreativitet. Jag har starka åsikter när det gäller hur det ska se ut. Eftersom inredning är ett så stort intresse för mig hade det nog blivit problem om Fredrik var lika intresserad, konstaterar Lina när hon bjuder in oss i radhuset i Rynningeåsen.

Det är fyra år sedan familjen flyttade hit. Då var huset sprillans nytt och läget med naturreservatet Rynningeviken inpå knuten och närheten till stan kändes som en oslagbar kombination.

Sedan dess har familjen, och då mest Lina, satt sin personliga prägel på huset. Avskalat och lugnt, med enkla former och en gråskala och naturfärger som bas. Dovt blått och grått och även gröna inslag, inte minst i form av växter. Det är imponerande att intrycket av huset är så lugnt och harmoniskt, när det är så mycket prylar, tänker jag.

– Jag har svårt för att göra mig av med prylar. Jag älskar att gå på kvartersloppisar och handlar också på andra loppisar och på webbutiker. Jag får mycket inspiration från Instagram och har hittat flera mindre försäljare där som jag köpt saker ifrån. Det är roligt att ha sånt som inte alla andra har, säger Lina.

Hon har beställt både tavlor, keramik och väggbonader i makramé via Instagram.

Lina Larsson beskriver sin inredningsstil som ett hopplock men med en skandinavisk avskalad stil i grunden. Trots det gillar hon prylar och gör gärna stilleben. Lampan är inhandlad på en antikmässa för länge sedan. Färgskalan är jordnära och diskret. Grönt är en favorit.

Över köksbordet som är täckt med en linneduk hänger en stor plastlampa i brunt och ena väggen är en tavelvägg med flera olika motiv. En del känner jag igen från barndomens 70-tal. Andra är nya och även en träburk med glaslock fyllt med korkar pryder väggen.

Ett nytt, vitt vitrinskåp står mitt emot ett äldre från 1800-talet, ett loppisfynd som Lina målat om från brunt till svart. Köket och vardagsrummet har öppen planlösning och den grå soffan är fylld med mjuka kuddar i olika färger och former, dock i den dova blågröna färgskalan. Lina berättar om den gången hon köpte en korallfärgad kudde för att sätta färg här hemma. Den åkte ut fortare än kvickt.

– Jag är nog allergisk mot färg säger Lina och skrattar.

– Det är fint hos andra men här hemma klarar jag inte av det.

Hon pratar mycket om återbruk och pekar ut arvegods och loppisfynd bland nya möbler. Hon tycker också mycket om stilleben. Flera vaser i brunt bildar ett vackert konstverk ovanpå ena vitrinskåpet. Gröna växter i olika krukor samlade på ett bord ger ett snyggt intryck.

Lina gör gärna stilleben. flera vaser från olika årtionden i samma färgskala blir snygga tillsammans.

Hemmet har vuxit fram bit för bit. Vi tar trappen upp till övervåningen, där sovrummen och ett arbetsrum finns.

– De första åren behöll vi alla väggar vita. Nu har vi tapetserat och målat lite, säger Lina.

Sexårige sonen fick välja tapet själv. Valet föll på en karta i blått med sjörövarskepp, som agerar fond bakom loftsängen.

Lina gillar att blanda in någon  retromöbel i barnrum, som annars ofta består av Ikeamöbler. blandningen gör det livfullt och varmt. Tapeten, en karta med piratskepp, har sonen valt själv.

I arbetsrummet finns en grönvitmönstrad tapet och i sovrummet är väggen nyligen målad i en mörkt varmgrå ton. Lina vet inte hur många gånger hon varit hos färghandeln och kommit hem och duttat dit fläckar med provfärg i olika grå nyanser. Kompisarna skojade om att de kanske kunde behålla väggen så där fläckig.

– Det blev mörkare än vi först tänkt oss, men vi är jättenöjda, säger Lina.

Ena långsidan i sovrummet är täckt med inbyggda garerober. Längs den andra finns linnegardiner i vitt och grått, fästa i en skena i taket. Så här på dagen är de dragna åt sidan och visar en balkongdörr ut mot en terass som löper längs med huset.

Väggarnas grå färg är vald med omsorg, efter ett halvårs letande efter rätt nyans. Tavlan är ett blocketfynd.

Ovanför sängen sitter en gigantisk tavla föreställande en hängbro i dimma. En dimgrön bänk är interiör från en nedlagd blomsterbutik och ett sideboard modell äldre är ett loppisfynd från Skåne.

– Vi åker till Skåne varje sommar och packar alltid lätt. De har så bra loppisar där och bilen är alltid proppfull när vi åker hemåt, skrattar Lina.

Fakta

Huset: Ett radhus i Rynningeåsen, Örebro på 119 kvadratmeter fördelade på fyra rum och kök.

Här bor: Lina Larsson, 37 och Fredrik Biwall, 41 år, samt Jack, 6 år.

Lina tipsar

Blanda det som du sätter upp på väggen. Varva arvegods, loppisfynd och nya tavlor.

Stilkrockar kan vara riktigt snyggt.

Stilleben är fint. Placera till exempel flera vaser i samma färgskala tillsammans.

Hos Lina Larsson samlas nya saker, som de här ljusstakarna, med gamla föremål, till exempel vasen som är ett secon handfynd. Tavelväggen består också av flera second handfynd.

Tavelväggen består också av flera second handfynd, men även några nya.

Lina gör gärna stilleben. flera vaser från olika årtionden i samma färgskala blir snygga tillsammans.

En gång köpte Lina en korallröd kudde till soffan, men den bytte hon snabbt ut igen. Det känns inte bra med för starka färger hemma, enligt Lina Larsson, som satsar på en lugnare färgskala, gärna grå, grön och blå.

Mycket saker men ändå stilrent. Så här ser det ut i hallen.

Det finns mycket gröna växter hemma hos familjen Larsson. Den här hänger i köksfönstret över köksbänken.

En dörr i köket har målats med griffelfärg, till sonen Jacks förtjusning.

På väg upp till övervåningen finns flera tavlor.

Detalj i sovrummet.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!