Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Här är områden i länet med nya strandnära tomter – mäklare: "Är det rätt läge – då är summan inga problem"

Annons

Vill du bo i Läppe intill Hjälmaren finns möjlighet att köpa en sjönära byggklar tomt.

En titt på Hemnet visar att det finns strandnära tomter till salu på flera platser i länet. Lite här och var finns enstaka tomter. Men en del av dem är större områden där många tomter säljs samtidigt.

Ett av de större områdena som nu bebyggs är området Bastedalen intill Vätterns östra sida i Askersunds kommun. Här säljer Fastighetsbyrån tomter med framdraget vatten och avlopp som får bebyggas med 20 procent av tomtens storlek. Som ett exempel får man bygga på 200 kvadratmeter av tomten om den är på tusen kvadratmeter.

– Bryggägaren intill har lovat att det kommer att finnas möjlighet till båtplats för den som bygger, säger Andreas Jinnestrand vid Fastighetsbyrån.

Trots att tomterna kostar 1,6 miljoner kronor säger han att de säljs.

– Är det bara rätt läge är den summan inga problem, konstaterar han.

I Åmmeberg och närliggande Kärra udde intill Vättern finns byggklara tomter.

Ett annat sjönära område ligger i Läppe strax öster om länet, i Vingåkers kommun, söder om och intill Hjälmaren. I Läppe bor några hundra personer men på sommaren blir det många fler eftersom det finns många sommarstugor i området.

Charles Rossheim arbetar på Mäklarringen och säljer här 17 tomter som ligger alldeles intill Hjälmaren med framdraget vatten och avlopp samt bredband. Dessutom kommer det att finnas ett antal sjöbodar och bryggplats. Byggytan är begränsad till 120 kvadratmeter.

– Priserna för tomterna varierar, beroende på hur bra läge de har, från en halv upp till nära en miljon kronor, säger Charles Rossheim.

Vid Våtsjön i Karlskoga kommun, mellan Karlskoga och Örebro, lanseras i dagarna 14 tomter intill sjön som har vatten och avlopp framdraget. Det är Henrik Johansson som driver Lanna Lodge som säljer tomterna via Andreas Rutqvist på Bjurfors mäklare.

– Tomterna ligger norr om Våtsjön på båda sidor av en väg, mellan Lake Logde restaurang och Villingsberg, säger Henrik Johansson.

Beroende på hur nära sjön tomterna ligger, varierar priset för dem mellan drygt en halv miljon och upp till en miljon kronor.

– Tomterna är 1 000-1 500 kvadratmeter stora och kommunen tillåter byggrätt på 300 kvadratmeter, säger Henrik Johansson och berättar att det planeras för ytterligare en handfull tomter i området.

Byggrätt på 300 kvadratmeter betyder att 300 kvadratmeter av marken får upptas av byggnader. Sedan kan byggytan bli större om man bygger i flera våningar.

Vid Våtsjön mellan Karlskoga och Örebro finns byggklara tomter.

Vid Vibäck i Karlskoga kommun finns ytterligare ett område där det säljs sjönära tomter. Sjön det handlar om heter Lonnen och ligger norr om Karlskoga. Tomterna ligger på sjöns östra sida. Här säljer en Göteborgsmäklare som heter Ekeby tio tomter. De kostar nära en miljon kronor styck.

– Vi har specialiserat oss på att sälja till utlandskunder men det hindrar ju inte att även länsbor och andra svenskar kan köpa en tomt där, säger Dick Kvarfordt vid Ekeby.

Han ser en ökad efterfrågan för hus i Sverige från framför allt Holland och Tyskland efter några svaga år.

– Här har kommunen ännu inte dragit ut vatten och avlopp men de som redan byggt och flyttat ut har löst frågan med temporära lösningar, säger han och tillägger att det ska dras ut V/A.

Vid Kärra udde i Åmmeberg i Askersunds kommun säljer Mohv 6 sjönära tomter. De ligger på östra sidan i en vik av Vättern och det ingår en bryggplats i tomtpriset. Priset ligger på drygt en halv miljon kronor och upp till drygt en miljon kronor.

– Här får man bygga 120 kvadratmeter och till det bygga loft eller sutterräng om det behövs, säger Urban Flynner vid Mohv.

De strandtomter som presenteras här är de större områden som ligger ute för försäljning just nu. Till det finns enstaka tomter. Det finns också kommunala tomter som ligger strandnära, men där handlar det om att ställa sig i tomtkö hos den aktuella kommunen.

Många av länets kommuner tittar på möjligheterna som den nya LIS-lagen ger att få undantag från strandskyddet för att kunna utveckla landsbygden, enligt uppgifter till NA.

Byggrätt betyder den kvadratmeteryta som man har rätt att bebygga på en tomt.

Läs också:

Lagen som kan lätta på strandskyddet

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!