Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska julgranen ut – örebroare kan lämna granar på Stortorget

Annons
Arkivbilder: NA och TT.

Tjugondag Knut dansas julen ut. Men många vill göra sig av med sin barrande gran tidigare än så. I flera städer finns speciella återvinningskärl för julgranar, kolla på din kommuns hemsida.

På en del orter kan man till och med få granen hämtad. Om det inte finns en speciell granåtervinning kan trädet i stället klippas ner och lämnas som trä- eller trädgårdsavfall.

Trädgårdssajten Odla.nu tipsar också om att de tunnaste grenarna kan läggas längst ner i en ny kompost för att ge bra luftcirkulation.

I Örebro kan du lämna din julgran på Stortorget på måndag den 15 januari. Mellan klockan 17 och 19 tar kommunen emot granar vid den nedre delen av torget vid den stora granen. Den som vill kan också lämna in julgranen gratis vid någon av kommunens återvinningscentraler eller ristippar.

I Kumla går det att lämna in granen vid Centralförrådet på Östra gatan 2. Mellan fredag den 12 januari och måndag den 15 januari kan du lämna din gran i en container. Du kan också lämna din gran dygnet runt på återvinningscentralen i Kvarntorp. Granen ska läggas i högen med ris och kompost. I Kvarntorp finns den utanför själva återvinningscentralen.

På de andra länskommunernas hemsidor finns ingen specifik information om granåtervinning.

Granen kan komma till nytta.Foto: Lars Pehrson/TT
Annons

Lars Ströman: Socialtjänsten ska hjälpa de trasigaste av de trasiga

Vi vet i det här skedet inte vem eller vilka som vandaliserat socialtjänstens kontor i Örebro. Men det ingår i socialtjänstens jobb att göra människor arga.

Annons
En av de vandaliserade bilarna vid socialkontoret i Örebro.

Socialtjänsten är en myndighet som – i likhet med polisen – har omfattande befogenheter att gripa in i människors liv. Det ingår i socialtjänstens jobb att göra sådant som människor blir arga av.

Eller en missbrukare som får veta att kontoret just startat en utredning om tvångsvård.

Det kan vara en familjeförsörjare som blir förbannad över att det blev nej på ansökan om försörjningsstöd. Det kan vara föräldrar som just fått veta att deras barn ska omhändertas med tvång. Det kan vara en missbrukare som inte får de insatser som han eller hon vill ha för stunden. Eller en missbrukare som får veta att kontoret just startat en utredning om tvångsvård.

Bredden av insatser är nästan obeskrivligt stor. De som behöver hjälp och rådgivning kan vara allt från vanliga hyggliga medborgare som har haft otur i livet till svårt kriminella personer som har ett helt liv av missbruk och flera domar bakom sig. Det kan vara de trasigaste bland de trasiga som söker sig till socialtjänsten.

Visst går det att göra riskbedömningar av enskilda personer. Men den som kommer nykter till socialkontoret på dagen, kan bli full och tappa fattningen på natten.

Så ska vi också tillägga: Även om det verkar troligt att personen som står bakom vandaliseringen är någon som har med socialtjänsten att göra, så vet vi inte säkert.

För tre år sedan åtalades elva personer för att ha anlagt fem bränder på socialtjänstens kontor i Tullinge.

Men här är några exempel på hur det kan se ut:

För tre år sedan åtalades elva personer för att ha anlagt fem bränder på socialtjänstens kontor i Tullinge. Motivet ska ha varit att en åttaårig pojke tvångsomhändertogs.

För två år sedan åtalades en 16-årig pojke vid Varbergs tingsrätt för att ha mordhotat en socialsekreterare.

En 29-årig man åtalades för hot mot en socialsekreterare som nekat honom försörjningsstöd.

Men samtliga socialkontor som besöktes fick fick synpunkter på att säkerheten borde förbättras.

2018 kom Arbetmiljöverket med en rapport som pekade på brister i säkerheten vid många socialkontor och att många socialsekreterare flyr yrket. Den gången besöktes inte Örebro kommun, däremot flera andra kontor i länet. Men samtliga socialkontor som besöktes fick fick synpunkter på att säkerheten borde förbättras. Det tyder på att säkerhetstänkandet generellt borde vara bättre.

Även poliser fattar obehagliga beslut som griper in i människors liv. Men polisen har vapen. Det ska en socialsekreterare inte ha. Och då blir säkerhetstänkandet ännu viktigare.

Annons

17.00 – direkt från Ericssons sista träning inför Indy 500: ”Skicka ut mig i så mycket trafik det bara går”

Annons

Sommarstuga norr om Örebro i full brand – räddningstjänsten på plats: "Det är rök överallt"

BILDEXTRA: Scenerna från brottsplatsen – så vandaliserades Socialtjänstens kontor