Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra glid – med hälsorisker

Skidvallorna med fluor är farliga för hälsan. Sedan ett par år tillbaka pågår ett stort forskningsarbete i Örebro om de fluorerade vallorna.

Annons
Gustav Widar är lite av en vallaexpert i Örebro. Det senaste året har han börjat använda ansiktsmask när han vallar.

De som vallar skidor ofta, kanske flera gånger i veckan under vintern, utsätter sig för potentiell fara.

Det säger Helena Nilsson, doktorand vid Örebro universitet. Hon visar, som en del i sin forskning, hur fluor-föreningar i skidvallorna lagras i människans kropp.

Helena Nilsson är nu inbjuden att tala om sina rön vid en konferens i anslutning till årets skid-VM i Oslo i februari.

Hon arbetar med den grupp i landet som troligen utsätter sig för de allra största riskerna: De som vallar åt svenska skidlandslaget.

Men hon påpekar att det finns många fler som ofta arbetar med fluorvallor.

– Alla som tävlar vallar ju mycket, även om de inte är på landslagsnivå. Föräldrar med tävlande barn står också och vallar inför varje tävling, varje vecka.

Fluor finns i glidvalla och används inte bara av längdåkare. De som åker alpint, både skidor och snowboard, använder samma produkter. Var fjärde vecka tar Helena Nilsson blodprover på de tolv professionella vallarna i svenska skidlandslaget, för att noga följa utvecklingen av fluorhalter i deras blod. Hon har varit på tre världscupsäsonger, men denna vinter analyserar hon proverna i Örebro.

– 2007–2008 var min förs-ta säsong. Blodproverna ska tas exakt var fjärde vecka, så jag har åkt från Örebro till skidåkarna var de än befunnit sig. I Italien, Estland eller någon annanstans, berättar hon.

Det låter spännande – men det finns en mörk sida. Hela forskningsarbetet handlar ju om giftet i de fluorerade vallorna.

– Efter varje säsong har killarna fått besked om halterna i deras blod. De frågar hur deras hälsa kan påverkas, det är frustrerande att vi i dagsläget inte vet, säger hon.

– Jag ser i deras blod hur fluorhalterna ökar mycket kraftigt varje vintersäsong, för att nästa säsong fortsätta öka ovanpå den redan höga nivån från föregående år, berättar hon.

En professionell skidvallare kan ha mer än 250 gånger högre fluorhalter i blodet än genomsnittet i Sverige. Vallarna i landslaget vallar skidor hela dagarna och hela veckorna, under säsongen. Men sedan ett par år tillbaka har de en speciell lastbil med bra utsug och ventilation. De slipper vallabodarna. Medan andra landslag inte har så förbättrad arbetsmiljö.

– Jag tror att min forskning påverkade landslaget så att killarna fick lastbilen.

Fluorhalterna i deras blod ökar inte lika kraftigt sedan vallalastbilen inskaffades.

NA träffar Helena Nilsson i ett laboratorium på Örebro universitet. På bänken framför henne står tunna provrör med fruset blod. Rören är märkta: ”Gällivare 2008”. ”Falun 2009”. ”Falun 2010”. Hon har tagit proverna på plats och analyserar dem i Örebro.

– Vi har en jätteutrustning som väger hundra kilo, eftersom vi tar prover på luften också. Den har jag och min kollega åkt iväg med varje gång, säger Helena.

Läs mer i torsdagens NA.

Analyser av blodprov

Helena Nilssons forskning ingår i ett projekt som drivs gemensamt av MTM, Forskningscentrum människa, teknik och miljö vid Örebro universitet och arbets- och miljömedicinska kliniken på USÖ.

MTM genomförde 2003 ett projekt där man analyserade blodprov från svenska befolkningen.

Man fann att personer som använder mycket fluorvalla har förhöjda halter av fluorämnen i blodet. Fluorvallan misstänktes vara orsaken.

Upptäckten ledde till att arbetsmiljön för svenska och amerikanska längdlandslagens vallateam undersöktes. Blodanalyser visade att halterna av fluorkemikalier hos professionella vallare är kraftigt förhöjda.

Helena Nilsson, doktorand i miljökemi, tillfrågades om hon ville arbeta med tester på vallateamet.

Nu har även Norge börjat testa vallarna i det norska skidlandslaget.

Annons