Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra satsningar på barn och unga – men medierna då?

Kulturminister Alice Bah Kuhnkes första kulturbudget har fått blandat mottagande. Kritik har framförts mot att de svenska Medelhavsinstituten läggs ner medan satsningar på landets kulturskolor, i syfte att sänka terminsavgifterna, samt att återinföra fri entré på 18 statliga museer har hyllats.

Det är lätt att vara missnöjd med besparingar och tycka att satsningar är bra. Men med en begränsad penningpåse går det naturligtvis inte att göra alla nöjda.

Visst är arkeologiska utgrävningar och tvärvetenskaplig forskning om Medelhavsområdet viktigt. Och de svenska instituten som grundades 1925 har gjort viktiga insatser. Men tvingas man välja tycker jag ändå att det känns angelägnare att lägga våra gemensamma pengar på dagens unga människor.

Och där är satsningarna på offentlig konst i miljonprogrammen som också finns med i budgeten samt lägre termins- och inträdesavgifter viktiga.

Konst, musik och kultur måste göras tillgänglig för barn och unga, oavsett socioekonomisk tillhörighet. Att få chansen att spela ett instrument eller uppleva konst i unga år är sådant som formar nästa generations medborgare.

Om avgifterna är för höga finns risk för att det stänger ute svagare grupper i samhället. Därför är det bra att trösklarna sänks.

Sorgligt nog fanns det inga nya förslag på medieområdet i budgeten. Dagspressen kämpar med minskande upplagor och vikande annonsmarknad. Under den senaste tioårsperioden har var tredje lokalredaktion lagts ner och var fjärde dagstidningsjournalist förlorat jobbet – en utveckling som accelererar när allt fler läser sina nyheter på datorn eller i mobilen.

Inom nätjournalistiken finns också en diskussion om avgifter och tillgänglighet. Vissa mediehus har valt att låsa in sina sajter bakom olika typer av betalväggar, medan NA och andra fortfarande erbjuder materialet gratis.

Den krisartade situationen var ett genomgående tema under Journalistförbundets kongress som jag deltog på som ombud i veckan. Lokal journalistik fyller en viktig funktion i vårt demokratiska samhälle. Kongressen efterlyste därför snabba åtgärder från den nya kulturministern.

Bah Kuhnkes svar var att frågan om mediernas kris står högt på hennes dagordning och hon lovade att återkomma i frågan – problemet är bara att då kan det vara för sent.