Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråka om monarkin - inte om torgen!

Örebro kommun får sitt kungajubileum. Och republikanskt sinnade örebroare kan i stället välja ”Folkfesten” på Våghustorget.

Så då borde väl allt vara frid och fröjd. Men icke.

Vänsterpartiets Murad Artin anklagar kommunens tjänstemän för att ha förhalat ”Folkfestens” ansökan. Kommunalrådet Staffan Werme (FP) kallar Murad Artins utspel för ”ett sista desperat försök”. Försök till vad? Och hur desperat är det egentligen?

Det finns en politisk drivkraft att skapa uppmärksamhet kring det egna partiet och den egna personen. Sådant har vi sett alltför mycket av under de senaste valrörelserna. Och värre lär det tyvärr bli när höstens val närmar sig.

Att bråka om monarkin är tacksamt. För monarkin väcker känslor. Aldrig så hovsam kritik mot vårt statsskick kan få vissa monarkianhängare att gå i taket. Formellt handlar det pågående bråket om vem som ska få fira vad – och på vilken plats. Men alla vet att det egentligen handlar om att Vänsterpartiets Murad Artin inte gillar att vi högtidlighåller att det är 200 år sedan en riksdag i Örebro valde Jean Baptiste Bernadotte till svensk tronföljare.

Men egentligen finns det ingenting att bråka om.

Både det officiella Örebro 2010 och de ”rebeller” som tänker arrangera ”Folkfesten” vid Våghustorget har nu gott om tid att förbereda sig för att göra sina respektive evenemang så bra som möjligt.

Jo, vi kan gärna fortsätta att debattera monarkin, både under jubileumsåret 2010 och åren därefter. Vitsen med en demokrati är att vi tycker olika. Just den aspekten har arrangörerna bakom Örebro 2010 framhållit. Sedan är det en annan sak att släkten Bernadotte inte alltid har omhuldat den principen.

Allt behöver ju inte handla om att vi är för eller mot monarkin. Kungens nuvarande roll skulle kunna förändras utan att ändra i statsskickets grunder. Kungen borde till exempel inte vara ordförande i utrikesnämnden.

Men på något sätt tycks diskussionen hela tiden halka in på formaliteter – i stället för de väsentliga frågorna. Grälen kring vem som ska få vara på vilket torg har nog allmänheten tröttnat på vid det här laget. Frågan är ju dessutom avgjord nu.