Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brändhs krönika: ÖSK:s tonåringar rockade loss – men inte så mycket mer än så

Tonåringarna rockade loss. Men i övrigt lämnade ÖSK:s säsongspremiär många frågetecken.

Träningsfotboll i januari ska man inte ta för allvarligt på, men det är varje nytt år spännande att gå i väg till Behrn arena och bekanta sig med de nya ansikten som tillkommit. Vi fick se många sådana. ÖSK-tränaren Alexander Axén matchade totalt 22 spelare (bara Viktor Franssila blev kvar på bänken hela matchen) och bytte ut hela startelvan i andra halvleken. Spelet blev därefter efter paus. Rörigt, orutinerat och utan struktur.

Så mycket annat var inte heller att vänta.

Största intresset på förhand var att se hur nyförvärven Johan Mårtensson och Filip Rogic skulle synka på innermittfältet. De fick bara 45 minuter tillsammans, men det var en lovande start.

Rogic kändes rivig och kan säkert bli nyttig på mitten medan Mårtensson visade vissa offensiva kvaliteter.

Alexander Axén har i vinter haussat Ferhard Ayaz och efter att ha sett honom i årets första match säger jag inte emot. Ayaz blixtrade till några gånger på sin vänsterkant och såg mer mogen ut i sitt spel jämfört med i de inhopp han gjorde i höstas när han kom hem till Örebro efter att ha suttit i en turkisk frysbox. Dessutom hämmades den förre U21-landslagsspelaren av en fotskada och kunde inte riktigt göra sig själv rättvisa.

Kanske blir det Ayaz år i år, det ska bli spännande att följa honom.

Ändå är det juniorernas insatser som man tar med sig från den här matchen. 17-årige pojklandslagsmannen Arvid Brorsson spelade enkelt och klokt i par med Michael Almebäck, lagkapten i säsongspremiären, i mittförsvaret i den första halvleken.

Brorsson spelar smart för sin ålder och gör även ett moget intryck utanför planen. Den killen har alla förutsättningar att gå långt i den här branschen.

Det var underhållande att skåda Ebrima Jaitehs inhopp på topp i andra halvleken. 18-åringen, som är född i Senegal men uppvuxen i Hällefors, sprang och sköt stenhårt på allt som rörde sig och en gång var det nära att bli mål men målramen var i vägen.

Roligt också att 16-årige Adam Bark och 18-årige Kevin Johansson fick göra sina första A-lagsmål. Dessutom snygga sådana.

Nu hoppas vi bara att talangerna får nya chanser och inte fryser fast på avbytarbänken även när vi närmar oss vår och allsvenskan. Juniorerna har haft en tendens att göra det i ÖSK, det finns många exempel på det under årens lopp.

Alexander Axén var kluven efter matchen. Att släppa in fyra mål mot en allsvensk nykomling på hemmaplan är givetvis inte godkänt. Axén konstaterade att "några var jättebra och några var jättedåliga" utan att hänga ut någon. Men konstaterade samtidigt att det brast i försvarsspelet.

Oscar Jansson, som smugit i gång efter hjärnskakningen, ersatte Anton Fagerström i halvtid och tvingades släppa in tre bollar i en halvlek vilket aldrig är bra för en målvakts självförtroende. ÖSK behöver en Oscar i högform i år för att kunna hävda sig i allsvenskan.

På lördag åker ÖSK-truppen till Portugal för spel i Atlantic cup. Där blir det debut för senaste nyförvärvet Yannis Mbombo. Belgienförvärvet är på plats i Örebro men kände sig krasslig och ställde in den inplanerade intervjun med NA före matchen.

Mbombo är ett spännande namn men får mer ses som ett komplement i anfallet vid sidan om den "drake" som Axén vill ha in på topp och som ÖSK så väl behöver. Just nu ser det väldigt tunt ut framåt.

Även en ny mittback står högt på önskelistan och signalerna jag fått är att klubben inte längre väntar in Robert Åhman Persson som letar ny klubb borta i Kina.