Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandsäkra hemma

Hittills i år har elva barn dött i bränder. Den tragiska siffran visar att svenska hem inte är tillräckligt brandsäkra. Så gör du ditt hem säkert

Annons

Tyvärr sker de allra flesta bränderna i hemmet. Men med enkla medel går det att göra hemmet mycket mera brandsäkert. Vad ska du tänka på? Hur pratar du med barnen om den farliga elden? Och vad gör du om olyckan är framme och det börjar brinna? Hans Andersson är brandingenjör och har alla svar.

Anna

Jag har inte satt upp några brandvarnare i vårt hus ännu. Vad ska jag tänka på när jag sätter upp dem. Behöver jag flera stycken? Var sätter jag dem?

Du ska sätta dem högt i taket, minst 50 cm från väggen. Minimiantal är minst en per våning och 60 kvadratmeter men vi ser helst att du sätter upp en i varje rum.

Hans Andersson

Nerine

Jag har hört att det är rökgaserna de flesta dör av och inte själva elden, hur farliga är egentligen rökgaserna?

Det är helt rätt som du har hört. Rökgaserna innehåller kolmonoxid som blockerar de röda blodkropparnas syretransport. Rökgaserna innehåller också andra giftiga ämnen såsom cyanväte. Två andetag kan räcka för att man ska bli medvetslös. De flesta som dör till följd av bränder har dött av brandgaserna innan man får brandskador.

Hans Andersson het potatis

Vilken är den vanligaste anledningen till att det börjar brinna i svenska hem?

Den vanligaste anledningarna till brand enligt statistiken är glömd påslagen spis och soteld i eldstäder.

Hans Andersson

Flamman82

Är det någonting förutom brandvarnare som man ska ha hemma för att känna sig tryggare?

Ja, du ska se till att ha någonting att släcka med. Vi rekommenderar en 6 kilos pulversläckare som du kompletterar med en brandfilt. För mer information, se Brandskyddsföreningens hemsida.

Hans Andersson

Skräckslagen

Vad är det första jag bör tänka på/göra om det börjar brinna i lägenheten?

Om du inte kan släcka så måste du ta dig ut. Försök stänga så många dörrar mellan dig och branden på väg ut, som möjligt, för att dämpa syretillförseln till branden. Glöm absolut inte att stänga lägenhetsdörren till trapphuset. Sedan ska du ringa 112 och larma räddningstjänsten. Brinner det hos grannen ska du stanna kvar i din lägenhet och avvakta till räddningstjänsten kommer. GÅ ALDRIG UT I ETT RÖKFYLLT TRAPPHUS!

Hans Andersson mamman

Hej!Hur kan jag göra det brandsäkert i min sons rum? Vi bor på fjärde våningen och min sons rum ligger längst in i lägenheten, innanför vardagsrummet. Om det börjar brinna i Tv:n i vardagsrummet så blir han ju fast i sitt rum. Vad kan man göra?

Det bygger på tidig varning. Se till att ha fungerande brandvarnare i ialla rum. Då kommer man att upptäcka en brand när den är väldigt liten och kan då släcka eller ta sig ut innan det blir för farligt.

Hans Andersson September2009

Våran kyl började bete sig konstigt en kväll, började först låta och senare lukta konstigt. Endast ett halvår gammal så det var inte tal om några ålderskrämpor men förstod att nåt bestämt var fel med den. När jag var upp och kollade till den på natten luktade det ännu mer och det var inte lika kallt som tidigare. Ringde hyresvärden direkt på morgonen och efter ett par timmar kom en vaktmästare och tittade på kylen, jag frågade om lukten (luktade i hela köket) varpå han sa att det lätt blir en unken lukt när kylskåp håller på att bli varma, inget att oroa sig för m.a.o. Han skulle försöka fixa så en elektriker kunde komma så fort som möjligt för att åtgärda felet, han visste själv inte vad det berodde på, kylskåpet var ju så nytt. När jag strax därefter blev uppringd av områdeschefen fick jag veta att elektrikern inte hade tid förrän om två dagar. Jag sa att vi kan ju inte vara utan kyl flera dagar, han skulle försöka skynda på dem så elektrikern kunde komma tidigare då. Under dagen ringde elektrikern från electrolux och kunde komma samma dag. Vid besöket reagerade han annorlunda på lukten än vaktisen hade gjort, han konstaterade snabbt att det läckte gas nånstans! Hm inte så nyttigt tänkte jag, njae inte direkt sa han, nån slags butangas som även finns i tändare. Blev ju minst sagt skärrad när jag tänkte på vilka konsekvenser det kunde fått om kylen hade stått på och läckt i flera dagar! Jag undrar nu om detta hade kunnat leda till explosion, om man hade tänt en tändsticka tex? Hur känsligt är det med en läcka av det slaget, som sitter i kylskåpet, måste tändstickan i så fall tändas i kylskåpet eller hade det varit farligt att tända även utanför?

För att det ska leda till explosion måste man nå upp till ett visst blandningsförhållande mellan gasen och luften i utrymmet som kylskåpet finns i. Mängden gas är troligtvis så liten att en explosiv blandning aldrig kan uppstå ute i köket. Om läckaget sker inne i kylskåpet kan man uppnå gränsen för explosiv blandning i själva kylskåpet. Kylmediet i kylskåpet är säkerligen isobutan eller propan.

Hans Andersson guirjo

Finns det några skrivna bestämmelser när det gäller placering av frys och kyl i det egna källarutrymmet respektiva det förhyrda garaget i bostadsrättföreningar. Vad gäller försäkringsmässigt vid brand? Vilka är Dina synpunkter om lämpligheten?

Det finns inga skrivna bestämmelser utan det är bostadsrättsföreningen själv som sätter upp regler för det. Det finns regler för brandfarlig vara enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor. De säger att man inte får förvara brandfarlig gas eller vätska i källarutrymme. Med tanke på att köldmediet i kylskåp kan bestå av brandfarliga gaser så är det klart olämpligt. Försäkringsbranschen kan ha egna uppfattningar som går utanför vad lagarna föreskriver. Hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.

Hans Andersson

Zchimla

Flera familjer här på FL bor i lägenhet och jag undrar lite om just lägenhetsbrand. Hur bör man agera om man exempelvis upptäcker att det slår ut rök ifrån grannens fönster?

(förutom att ringa 112) Var i en lägenhet är det absolut bäst att placera sin brandvarnare? Jag och sambon ska flytta till sutterängvilla och bästa placering av brandvarnare borde väl vara i taket över trappan? Bör vi placera ytterligare brandvarnare i huset - är enkel planlösning med mycket öppna ytor.

Om det brinner hos grannen ska du stanna kvar i din lägenhet och absolut aldrig springa ut i ett rökfyllt trapphus. Din lägenhet är utformad som en egen brandcell och ska stå emot brand i minst 60 minuter. Om man bara ska ha en brandvarnare ska den sitta i ett rum som angränsar till så många av de andra rummen som möjligt. Ofta är det hallen. Vi rekommenderar dock att man har en brandvarnare i varje rum. Man ska enligt minimikraven ha en brandvarnare per våningsplan.

Hans Andersson

Sara-Lisa

Min åttaåriga dotter vill gärna prova att tända ljus själv och jag låter henne göra det under överinseende men när är man egentligen mogen att hantera tändstickor själv?

Jag är tyvärr ingen expert på barn men jag tror det är väldigt individuellt hur mogen man är att hantera eld och tändstickor. Det är bra att du är med när dottern får pröva att tända ljus.

Hans Andersson

estd1971

Hej Hans! Jag är superrädd för att det ska börja brinna. Vad är det viktigaste jag kan göra för att göra mitt hus säkert för min familj?

Återigen är det väsentligt att man har brandvarnare och handbrandsläckare. Komplettera gärna med en spisvakt för att förhindra spisbrand. Spisvakten slår av spisen efter en utsatt tid eller vid överhettning/rökutveckling. Det säkraste hjälpmedlet är det som kallas för boendesprinkler.

Hans Andersson (Anonym)

Ärligt behöver man bandsläckare och brandvarnare i stan? Bor i Stockholm och brandbilen tar väl typ en sec att ta sig hem till oss

Det här är en vanligt förekommande missuppfattning. Från att en brand startar till en övertändning i ett rum sker tar det cirka 5-6 minuter. Brandkåren är i bästa fall framme inom 10 minuter och då kommer de alltid försent. Så är du rädd om ditt liv och dina ägodelar så ska du ha brandvarnare som fungerar och utrustning som man kan släcka brand med.

Hans Andersson

tjej84

Hur länge klarar man att andas när det börjar brinna

Det går inte att ge något generellt svar på den frågan. Det hänger ihop med vad som brinner, hur stort rummet är, hur högt i tak det är och rökutvecklingen. Vid golvet finns det alltid bäst tillgång på luft men rökgaserna blir flera hundra grader varma så man kan inte överleva en brand genom att ligga på golvet. Två andetag i rök är tillräckligt för medvetslöshet. Det du har sett på film stämmer inte med verkligheten.

Hans Andersson

Doristjejen

Jag tänker på familjen som omkomi stockholm och familjen som dog i skåne. Känns så konstigt att man inte kunde rädda dem de bodde ju i en enplansvilla. alltså skånefamiljen. Mamman och barnen i Stockholm bodde ju i lägenhet. varför kunde man inte rädda dom? Hur lång tid tar det innan brandkåren kommer och räddar?

Förmodligen var dessa personer redan omkomna när räddningstjänsten kom fram. Brandkårens insatstid brukar vara cirka 10 minuter.

Hans Andersson

Ylva

Hur många bränder i bostadshus sker varje år?

Cirka 6 000 bostadsbränder sker varje år. Alltså cirka 17 per dygn enligt statistik från räddningstjänsterna.

Hans Andersson

BECAUSEI´MWORTHIT Anonym) - Tis 8 sep 08:14

Jag är orolig för att det ska börja brinna hema. Hur lång tid tar det innan hela lägenheten brinner om det börjar brinna gardin eller min soffa skitläskigt!!!!

Det tar 6-8 minuter beroende på var det börjar brinna någon stans. Brand som börjar i stoppade möbler går fortare. Om gardinen börjar brinna är det inte säkert att branden tar sig utan kan slockna av sig själv.

Hans Andersson

Molntussen

HEJVa är det vanligaste skälet till att det börjar brinna typ ungar som leke r med tändstickor eller?

Barns lek med eld är relativt ovanligt som brandorsak, enligt statistiken. De vanligaste orsakerna är i nämnd ordning soteld, glömd påslagen spis, anlagd brand.

Hans Andersson Randig Panda

Om man bor i 1½plans radhus, räcker det med endast 1 brandvarnare på ovanvåningen?

Enligt minimikraven ska du ha en brandvarnare på varje våningsplan.

Hans Andersson Pete

Hej Hans. Jag undrar vad som är den absolut vanligaste skälet till att det börjar brinna. Levande ljus, eller?

I december månad stämmer det att levande ljus är den vanligaste brandorsaken. Annars är det soteld och glömd påslagen spis.

Hans Andersson

Jonnaj

Jag undrar vad som är det smartaste sättet att se till att det inte börjar brinna. Sen undrar jag om det är bra att ha en brandsläckare hemma? MIn kille tycker att det är onödigt men jag vill verkligen att vi ska köpa det. vad tycker du Vad ska man köpa och var?

För att det inte ska börja brinna ska man ha koll på sina elektriska apparater, vara försiktig med öppen eld och ha fungerande brandvarnare. Självklart ska du ha en släckare så att du kan släcka en brand. Se till att köpa en 6 kilos pulversläckare med effektivitetsklass 43A233BC. Det är mest släckeffekt per kilo släckmedel. Du kan hitta släckare på de flesta byggmarknader och liknande.

Hans Andersson

Orolig

Vi sover på övervåningen. Brandvarnaren sitter nedanför trappan. Hinner vi vakna och ta oss ut i tid om det börjar brinna?

Om det börjar brinna på övervåningen kommer ni inte att hinna vakna av brandvarnaren. Ni ska alltså ha minst en brandvarnare per våningsplan. Helst en i varje rum.

Hans Andersson Nerine

Kan man (och i så fall hur) hjälpa någon som andats in rökgaser innan räddningstjänst och ambulans har kommit fram? Eller är det bara professionell sjukvård som hjälper?

Visst kan du göra det. Om personen inte andas själv ska du göra konstgjord andning på dem. Om personen andas själv ska denne placeras i framstupa sidoläge och bör hållas under uppsikt tills hjälp kommer.

Hans Andersson

Brandrädd

Vilka elektriska prylar i hemmet orsakar flest bränder?

Enligt statistiken är det förutom köksspisen glödlampor, vitvaror som tvättmaskin, torktumlare och kylskåp som är de vanligaste brandstiftarna.

Hans Andersson

Brandrädd

Hur ofta behöver man kontrollera sina brandvarnare hemma och hur gör man?

Kontrollera brandvarnare en gång i kvartalet samt när du kommer hem från din semester. Brandskyddsföreningen rekommenderar att du gör första advent till batteribytardag för dina brandvarnare. Man testar brandvarnaren genom att trycka på testknappen. Man kan också blåsa ut två tändstickor under brandvarnaren. I båda fallen ska brandvarnaren gå igång.

Hans Andersson

Brandrädd

Vilken är den vanligaste orsaken till brand i hemmet förutom bortglömda ljus?

De vanligaste orsakerna är soteld, glömd påslagen spis och anlagd brand. Bränder orsakade av levande ljus är vanligast i december.

Hans Andersson

Malim

Vi ska bygga nytt hus och undrar om det är något man ska tänka på när det gäller brandsäkerhet? Det är ett enplanshus på 147 kvm. Vi kommer att ha en öppen spis.

Om jag var i era kläder skulle jag installera en boendesprinkler. Kostnaden för denna installation kostar mindre än att lägga klickgolv. Fördelen med sprinkler är att den räddar både liv och egendom. Boendesprinkler eliminerar i stort sett risken att dö i brand och reducerar skadekostnader med 90%.

Hans Andersson

Friluftsnisse

Vi var i helgen med om en anlagd bilbrand utanför vår bostad där tre bilar brann upp (inte vår bil) och en hel del rök kom in i vår lägenhet på grund av att vi inte lyckades stänga ventilationssystemet. Vi bor i en nyproducerad lägenhet och det visade sig att ingen av våra grannar heller visste hur tilluften stängs av. Hur gör vi för att få reda på detta så vi kan skydda oss om något liknande händer igen eller VMA varnar för gasutsläpp eller liknande? Vi har två små barn som nu fick i sig lite rök från de brinnande bilarna men de har inte visat några symptom mer än hosta. Bör vi göra något mer? Vi har två brandvarnare och en brandsläckare på 6kg. Tacksam för svar!

Problemet med den här sortens ventilation är att den styrs centralt från någon stans i fastigheten, som man själv inte kan stänga av. Det innebär att oftast stänger ventilationen inte av förrän det kommer in rök i ventilationssystemet.

Hans Andersson

Palle

Var får jag tag i en bra brandvarnare som drivs med 230 volt.

Om du tittar i Gula Sidorna hittar du de större brandredskapsfirmorna. De säljer brandvarnare som är nätströmsförsörjda. Du kan också googla nätanslutna brandvarnare.

Hans Andersson

Imsoworthit

Undrar vad man ska tänka på när man köper brandvarnare. Vilket märke är bäst?

Märket spelar ingen roll så länge de uppfyller SS-EN 14604.

Hans Andersson

Laddare

Förut talades det om att mobilladdare var väldigt farliga om de satt kvar i uttaget när mobilen var färdigladdad och på så sätt orsakade massa husbränder - gäller det även de nya laddarna? är det fortfarande många bränder som startar så?

Antalet bränder som man konstaterat orsakats av mobilladdare är i stort sett försumbart.

Hans Andersson

Mona

Är det normalt att vara rädd för att det ska börja brinna? Det börjar ju trots allt inte att brinna så ofta. Jag har svårt att koppla bort tankarna på bränder. Har en tråkig upplevelse. Tack för alla fina svar. Kram Mona

Med utbildning och kunskap om brand så behöver man inte vara överdrivet rädd. Då vet man hur man ska göra för att förhindra att brand uppstår samt hur man ska agera om det ändå börjar brinna.

Hans Andersson

misse missey

Bor i Stockholm och åker tunnelbana varje dag till och från jobbet. Går det att utrymma t-banan om det börjar brinna. Tänker på branden i helgen när det började brinna. Då var det ju inte så mycket folk. Men vad händer om det är en vanlig dag???

Tunnelbanan är en av de ur brandsynpunkt, sämsta platserna att vara på. Det är svårt att få ut rök ur tunnlar under jorden, det är svårt för räddningstjänsten att göra angrepp och det kan vara svårt att utrymma. Framför allt om ett tåg står i en tunnel. Därför arbetar SL tillsammans med brandförsvaret för att eliminera risken att brand uppstår i tunnelbanan. Jag vill inte spekulera i vad som skulle kunna hända om det börjar brinna en vanlig dag. Oftast blir bränder i tunnelbanan inte särskilt stora men alstrar väldigt mycket rök.

Hans Andersson

ARKIVX

Tja! undrar hur ofta det händer att mordbrännare tänder på? Vad får dom för straff?

Man uppskattar att var tredje brand är anlagd. I de få fall där man får tag i förövarna så döms de enligt brottsbalken för mordbrand alternativt grov mordbrand. I vissa fall döms man för grov skadegörelse. Straffsatsen för grov mordbrand sträcker sig till livstids fängelse.

Hans Andersson ThomasTT

Hej Hans Hur många omkommer i bränder varje år i SVerige. FInns det någon trend? Kan man se att antalet minskar eller ökar? Spelar låg- respektive högkonjunktur någon roll?

Det dör cirka hundra personer i bränder varje år. Förra året okom 115 personer. Det är svårt att se någon tydlig trend men de senaste åren har det skett en svag ökning. Vi har aldrig gjort någon koppling mellan låg- eller högkonjunktur och dödsbränder och kan därför inte svara på det.

Hans Andersson

Mer läsning

Annons