Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brännmyr: Örebros vältajmade vintersportunder – 425 dagar före OS-festen

Snacka om vältajmade genombrott.
I går gjorde längdskidåkaren Axel Ekström och puckelpiståkaren Anton Axellie världscupdebut – och skridskoåkaren David Andersson klev upp på världscuppallen för första gången.
I dag är det 425 dagar kvar till vinter-OS.
Örebros vintersportunder kan leda hela vägen till Pyeongchang.

Snön föll, ställde till med ett par riktigt otäcka trafikolyckor, slaskade och försvann. Och sedan kom det lite ny blötsnö på kvällen, som ska regna bort i dag.

Inte direkt den typ av väder som lockar ut några ungar i skidspår, backar och på isar, va?

Ändå hade Örebro inte mindre än tre vinteridrottare i världscuperna i går. Tre unga killar som alla har chans att nå OS i sydkoreanska Pyengchang nästa vinter. Det borde inte vara möjligt, men är det tydligen.

Längdskidåkaren Axel Ekström, 21, från Garphyttan dundrade till med världscuppoäng i "riktiga" debuten efter ett alldeles enastående lopp där han öppnade i sitt eget tempo, hittade lämpliga ryggar och avslutade urstarkt på den stentuffa banan. Slog åkare som regerande världsmästaren – just över 30 kilometer – Maksim Vylegzjanin, Ryssland, gamla olympiska mästare som Jevgenij Dementiev och Giorgio Di Centa och VM-medaljörer som Ville Nousiainen, Devon Kershaw och Lukas Bauer. Bland många andra.

LÄS MER OM EKSTRÖM: Ekström efter världscupsuccén: "En milstolpe i karriären"

Puckelpiståkaren Anton Axellie, 21, från Örebro visade mod och mental styrka när han efter att ha kört ur i flera av träningsåken kastade sig nedför backen i finska Ruka och plockade ned båda sina hopp. Puckelpist är en sport med extrem små marginaler, och bara något högre fart och något tajtare åkning över pucklarna hade gett en plats bland de 20 i finalen – nu blev det en 46:e-plats.

LÄS MER OM AXELLIE: Axellie 46:a i världscupdebuten: "Låter jäkligt svennigt, men jag är nöjd"

Skridskoåkaren David Andersson, 22, är den mest rutinerade i trion. Han har dominerat svensk skridsko de senaste åren med 19 SM-guld, körde OS redan 2014 – även om en vadskada gjorde att han inte kunde göra sig själv rättvisa i Sotji – och har hunnit med att köra både VM och tagit en andraplats på EM. Han är egentligen inte örebroare, är född och uppvuxen i Vänersnäs i Västergötland och bor i Trollhättan, men tävlar sedan hösten 2014 för Örebroklubben SK Winner. Resultatet i går? Hans första pallplats någonsin i världscupens andradivision, endast slagen av regerande olympiske mästaren Zbigniew Bródka, Polen, och 18:e plats totalt på specialdistansen 1 500 meter.

LÄS MER OM ANDERSSON: Örebroåkaren på världscuppallen – bara slagen av olympiske mästaren: "Planen var enkel"

Varje enskild idrottsframgång har sin egen historia.

Ekström är en produkt av Garphyttans IF:s, som oförtrutet driver en av mellan-Sveriges mest blomstrande barn- och ungdomsverksamheter runt den oumbärliga konstsnöslingan i Ånnaboda och som lyckats med den osannolika bragden att som första förening någonsin ta tre raka junior-SM-guld i stafett.

Axellie var en habil alpinåkare som ung, uppvuxen i Storstenshöjdens backar i Örebro slalomklubbs regi (han representerar fortfarande moderklubben), men tröttnade, la av, och upptäcktes av en slump av en landslagstränare när han "lekte" puckelpist i en träningsbacke och började ett år senare på skidgymnasiet i Duved.

Andersson var bandyspelare i sin ungdom och testade hastighetsåkning på skridsko när han ville förbättra farten på bandyrören, och fastnade för den gamla svenska paradgrenen.

Tre fantastiska berättelser, var och en för sig. Men de har också något gemensamt: Ingen av framgångarna hade varit möjlig utan den totala uppoffring som individuell elitidrott kräver. Ekström fick ta det klassiska hundåret som förstaårssenior i fjol och var inte ens nära en topp 20-placering i SM, började plugga på högskola och ta studielån för att finansiera en fortsatt satsning och de 700–800 träningstimmar som krävs per år i elitskidåkning. Axellie ratades av landslaget den vintern, jagade privata sponsorer och bodde på soffor och madrasser runt om i Europa och Nordamerika för att kunna träna och tävla med världseliten. Och har Andersson inte dragits med skador har han turnerat runt som ett enmannalandslag i jakt på framgångar.

Det kräver mental hårdhet, dedikation, offervilja. Just det kännetecknar Ekström, Axellie och Andersson, och i går fick alla tre kvitton på att ihärdigheten lönar sig, i längden. Tre tidigare jättetalanger tog alla stora kliv mot yppersta världseliten, visade var och en att de kan vara med och konkurrera på de största arenorna.

Nu är alla tre en del av det vintersportunder som gör att Örebro kan ha tre individuella idrottare med när OS i Pyeongchang invigs om 425 dagar.

Och bakom dem finns skridskoåkaren Adam Axelsson och skidåkaren Filip Danielsson, som båda kört junior-VM senaste åren och om inte annat bör vara redo för nästa vinter-OS, i Peking 2022.

Snön kan slaska hur mycket den vill – bara idrottarnas egna drömmar sätter gränserna för hur långt de kan nå.