Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brännvinstillverkning startar i S:ta Anna

Ett örtkryddat brännvin för i första skedet den svenska marknaden. Det är vad som ska tillverkas i före detta S:ta Anna kyrka i Stråssa. Men ännu återstår en del tillstånd och beslut kring själva tillverkningen.

– Det kommer nog att dröja minst ett halvår innan det blir någon verksamhet här och sedan ytterligare en tid innan de första produkterna är klara, säger Göran Bäuerle, Gävle, som tillsammans med kompanjonen och Borlängebon Henrik Larsson i dagarna håller på med att städa ur lokalerna och förbereda för en kommande brännvinstillverkning. Själva kyrksalen kommer dock att lämnas orörd.

– Vi har ett unikt recept och det är det som är grundbulten i produkten. Var vi sedan kliver in i tillverkningskedjan från sockerrör till färdig flaska vill vi inte säga i dag, även om vi har en uppfattning om det redan nu.

Att tillverkningen hamnade i en före detta kyrka var ingen slump. De tittade på fler kyrkor innan de bestämde sig för Stråssa.

– Det finns ju en tradition med öl och likörer som tillverkas i kloster. Vi tycker det är en kul grej att knyta an till det, säger Göran Bäuerle som har en bakgrund i bryggeribranschen.

Köpet blev klart i februari och sedan dess har S:ta Anna Bränneri AB, som bolaget heter, fått tillstånd för ombyggnad och för ändrad användning av lokalerna. Just nu tittar Livsmedelsverket på deras ansökan.

– Vi har blivit otroligt bra bemötta av Lindesbergs kommun så det känns bara positivt just nu. Vi går in för det här med varenda krona och vi hoppas att det ska bli bra också för byn och bygden, säger Henrik Larsson.

När alla tillstånd är klara ska de köra en testtillverkning. Inledningsvis på egen hand. Om det kan bli arbetstillfällen i en framtid törs de inte säga något om än.

Örtbrännvinet kommer först att introduceras på den svenska marknaden. Vad det kommer att heta är en hemlighet än så länge.