Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brasserie Rendez Vous

En lunch på Brasserie Rendez Vous skulle kunna vara ett andningshål i den stressiga vardagen – synd bara att den mysiga lilla krogen slarvar bort en del av den känslan med lite för snabba servitörer.

Brassserie Rendez Vous på Näbbtorget på söder i Örebro, öppnade för ett ett par år sedan. Målet var att bli en liten fransk bistro: mysig, hemtrevlig och opretentiös. På sätt har Rendez Vous lyckats. Lokalerna är lite slamriga när lunchrusningen är som ivrigast, men det är ändå trevligt att sitta där. Man anar att många av gästerna är stammisar och stämningen familjär.

Men. En lunch på Brasseriet kostar lite mer än en vanlig dagens. 125 kronor, och då får man både förrätt, varmrätt och efterrätt. Problemet är bara att att man inte hinner njuta färdigt av maten. När vi är där är det en liten tomatsoppa till förrätt. En av lunchpatrullens medlemmar tycker att det är den godaste maträtt som hittills serverats oss under det knappa år som vi undersökt Örebros lunchkrogar, även om vi enas om att man hade kunnat sila bort tomatskalen som fastnar mellan tänderna. Men innan vi ens har fått i oss hälften av portionen kommer nästa maträtt till bordet som är lite för trångt för att rymma både och, och i stället för att få njuta av den goda soppan i bistrolugnet blir vi bara stressade. ”Det är ju ändå inget snabbmatställe” konstaterar någon i patrullen.

Varmrätterna passar bra in i den opretentiösa stämningen och vi väljer mellan ölbrässerad höggrev och fisk- och skaldjursgryta. De andra dagarna har det serverats kokt torsk med äggsås, grillad kyckling och helstekt kotlettrad.

Vi har ätit på Brasseriet förut och förväntar oss bra mat, men den här gången är det något som fattas. Högrevet är uppskuret i för tjocka skivor och blir torrt även om det är mört. Potatispurén är god med smak av palsternacka, och såsen är både smakrik och fin. Men det blir för mastigt, utan finess. Kanske saknar vi lite sallad istället för en ynklig liten broccolibit. Dessutom har maten hunnit kallna lite, eftersom den serverades innan vi avslutat soppan.

Fisk och skaldjursgrytan serveras med musslor och dillsås, och är snyggt upplagd på faten. God, men inget särskilt, lite mjäkig och osaltad, tycker en av patrullens medlemmar. Vi ber om lite vitlöksaioli som serveras snabbt och enkelt och räddar lunchen.

En trevlig del av lunchen på Brasseri Rendez Vous är efterrätterna. De dukas upp som en bakverksbuffé, och när vi är där serveras en kanelkryddad äppelkaka med mycket god vaniljkräm och ett par sorters smöriga småkakor. Senare har en kladdkaka med grädde ställts fram också. När vi går därifrån kan vi inte komma ifrån känslan av att Brasseri Rendez Vous tappar bort den lyxiga känslan med onödigt småslarv.