Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bred enighet kring kommunal asyl- och flyktingstrategi

Migrationsverket måste ställa högre krav på att de som driver flyktingförläggningar tar ett större ansvar för den sociala situationen på anläggningarna. Det skriver företrädare för sju partier i Askersunds kommun i ett uttalande, och ska nu utarbeta en gemensam asyl- och flyktingstrategi.

Askersund. På initiativ av Moderaterna, som sitter i opposition i kommunen, har uttalandet skrivits och undertecknats av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

I uttalandet poängteras vikten av Sveriges humana asylpolitik och öppenhet mot omvärlden. ”Sverige måste intensiferat arbeta för att få fler länder att också axla det gemensamma ansvaret”, skriver politikerna. Flyktingmottagandet innebär sociala och ekonomiska utmaningar för staten och kommunerna, och enligt partierna har Sverige styrkan att hantera denna situation. Men förutsättningarna måste bli bättre, menar Askersundspolitikerna. Med hjälp och stöd av många ideella föreningar underlättas den sociala situationen för dem som flytt från krig och väntar på asyl på boenden. Enligt politikerna måste många av de som driver boendena ta ett större ansvar. I samarbete med kommuner, föreningar och organisationer, bör dem som driver boenden vara mer delaktiga att bygga nätverk som bidrar till att introducera de nyanlända i svenskt regelverk och kultur. Kommunernas engagemang i asyl- och flyktingverksamhet ger ekonomiska effekter, både med intäkter, arbetstillfällen och uthyrda fastigheter, men ställer också stora krav på socialförvaltning och barnomsorg. Många lösningar måste hanteras akut av kommunen, men oroliga frågor från allmänheten förblir ibland obesvarade. Därför ska kommunen nu utforma en sammanhållen och långsiktig asyl- och flyktingstrategi.

KATARINA HANSLEP