Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband via fiber snart i Västernärke

lekeberg. Telia Sonera erbjuder nu husägare i Fjugesta och Mullhyttan att få bredband via fiber. Men det är bråttom att bestämma sig. Redan den 1 maj går betänketiden ut.

Annons

I dagarna går ett erbjudande ut till villaägare i centrala delarna av Fjugesta och Mullhyttan. För en kostnad av knappt 8 000 kronor kan man låta ansluta sig till bredband via fiber. Där-emot kommer inte Hidinge och Lanna att vara med den här gången.

Erbjudande längre fram

– Men jag tror säkert att de som bor i Lanna också kommer att få erbjudande längre fram, kanske nästa år, säger Fredrik Nyberg, säljare på Telia.

Handläggare Bengt Larsson på länsstyrelsen och Lennart M Pettersson (S) som representerar Sydnärkes kommuner i styrgruppen för bredbandsutbyggnad är förvånade.

– Lanna borde vara med eftersom det byggs mycket där. Och det hade vi gjort upp med Telia, säger Lennart M Pettersson.

Pilotprojekt i länet

Under 2008 påbörjade Telia Sonera ett pilotprojekt i samverkan med länsstyrelsen i Örebro län där även mindre orter skall få bredband via fiber. Telia levererar tjänsterna och bestämmer i vilken ordning utbyggnaden skall ske och dotterbolaget Skanova bygger ut fibernätet.

– Avsiktsförklaringen med länsstyrelsen säger att alla orter med mer än 200 hus skall erbjudas fiber. De som bor i lägenheter kan ju själva ta kontakt med operatören, säger Fredrik Nyberg.

Grythyttan var först ut och sedan dess har ett 20-tal mindre och större orter i länet fått bredbandsfiber. Och nu är turen alltså kommen till delar av Laxå och Lekebergs kommuner.

Telia kommer att bjuda in till informations-dagar i både Laxå och Lekeberg. Fast redan före den 1 maj måste husägarna i Fjugesta bestämma hur man vill göra. När grävmaskinerna kommer är det för sent enligt Telia. – Det är inte en helt enkel fråga för enskilda konsumenter. I dag har många tillgång till ADSL via telefonnätet: Men om fem år fungerar inte de nya tjänsterna som exempel hd-tv som finns nu, i kopparnätet, förklarar Bengt Larsson.

Enligt Telias presstjänst, Irene Krohn räknar man med att börja gräva under sommaren men avvaktar först hur många beställningar man får in.

Fotnot: Lekebergsbostäder AB samt HSB har i dag bredband via fiber i sina lägenheter.

Annons