Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredbandet ska vara på plats till 2020 i Örebro kommun

I torsdagens NA (5/4) redovisades hur det står till med bredbandsutbyggnaden i vårt län. Örebro kommun hamnade högt med 86,86 procent av hushållen och företagen som har tillgång till 100 Mbit/s eller mer. Målet nationellt är att 95 procent ska ha möjlighet till snabb fiberuppkoppling 2020.

Örebro län hamnar på sjätte plats av landets län.

Studerar man siffrorna från Post & Telestyrelsen (PTS) för Örebro ser man att landsbygden utanför stad och småorter har en täckning på endast 31,7 procent, det återstår ett ganska stort arbete för att uppnå målet om 95 procent täckning även utanför städerna.

Som jämförelse kan vi titta på Gotland som har få orter och stor landsbygd. Gotlands län har 85,7 procent täckning medan dess landsbygd har 79,9 procent.

Örebro kommun har fastlagt ett mål om 95 procent täckning i såväl stad som dess landsbygd senast 2020. Kommunen har även avsatt medel för att uppfylla sin målsättning.

I Örebro kommuns Landsbygdsnämnd har vi drivit på frågan, en bredbandsstrategi har beslutats i kommunfullmäktige, nämnden har initierat ett aktivt samarbete mellan marknadens olika parter och det kommunala Stadsnät. Nu återstår det praktiska arbetet vilket vi politiker inte råder över men kommer att aktivt bevaka.

Larz Lundberg

Liberalerna, 2:e vice ordförande, Landsbygdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel