Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Breven har fått nytt bruk av sitt landmärke

Många har bara passerat det höga och ståtliga tornet i Brevens Bruk-utan att få veta så mycket om den tid som passerat.
Hösten 2008 gjorde Brevensbon Claes Ander ett stopp mitt i byn eftersom han ville veta mer.

Med nyfikna ögon tassade han in i byggnaden som är ett signum för bruksorten. Han började brinna av iver att få visa historia och samtidigt skapa trivsel.

Hans vandring blev starten till föreningen Rostugnens vänner. Raskt bildade han en styrelse som skulle arbeta för att bevara och renovera rostugnen som lämnades åt sitt öde efter sista rostningen 1933. I dag finns föreningen Rostugnens vänner som har cirka 110 medlemmar. (Ugnen ägs av Brevens Bruk.)

– Jag fick redan från start med mig Ingel Jörgensen, en driftig allt-ialloman, och hans brorson Lars Gunnar Jörgensen, båda med en bakgrund som gjutare- samt arkitektur- och byggnadshistoriskt kunniga som Katarina Blume, Stina Hagelqvist och Anna Birat och Sten Geijer, vd för Brevens Bruk, berättar Claes Ander.

Efter en tid började en viss, som Claes uttrycker det, ”pietetsfull renovering” av ugnsbyggnaden. Massor av skräp och gjutsand fors-lades bort från golvet.

Ugnen tänds blott ett par gånger per år, det går åt massor av ved för att få ordentlig fyr på ugnen. När den väl är i gång kan man se synnerligen höga lågor.

Vid julmarknaden 2008 bjöds närboende och andra in för att beskåda ugnen.

– Det blev succé. 600 personer kom hit. Vi visade ett bildspel som handlar om bruket och dess människor, förklarar Claes som är tacksam för att Brevens Bruk sponsrar Rostugnens vänner med ved.

Med jämna mellanrum guidar rostugnsvännerna vetgiriga turister i Brevens Bruk. Tanken är dock inte att byggnaden endast ska vara som ett museum.

– Meningen är att folk ska kunna komma hit dels för att uppleva brukets historia, dels för att träffas och bli underhållna på olika sätt.

Nutida gemenskap med rötter i det förflutna, med andra ord.

I höstas ordnades exempelvis festen ”Nu var det 1905”, eftersom det var just 1905 som ugnen renoverades senaste gången.

– Alla som kom hit var klädda i tidsenliga kläder. Besökarna fick lyssna till musik från den tiden, framförd av bland andra Jan Inge Hall, kompositör, lärare på Musikhögskolan i Örebro och Brevensbo. Vi detta tillfälle sjöng också operasångerskan Eva Pilath som bor här och är något av ett ankare i musiklivet, säger Claes Ander.

Lars Gunnar Jörgensen, själv aktiv blåsare i Brevenssextetten, berättar att det finns tydliga planer på att åter bjuda på en blandning av historia och musik. I augusti arrangeras en blåsarfestival i rostugnsbyggnaden.

– Vi har tänkt att bjuda in flera blåsorkestrar, sextetter, som ska spela invid ugnen, säger Lars Gunnar.

Med glädje betraktar Ingel och Lars Gunnar Jörgensen, män som gör sin landsbygd levande, ugnstornet. Båda tänker samma tankar.

– Det är verkligen roligt att kunna öppna ugnen för allmänheten och förklara hur ugnen fungerade, säger de.

Claes Ander är entusiastiskt överens med Ingel och LG:

– Vi gör allt detta för att roa folk på bygden och för att på ett fint och rätt sätt utnyttja byggnaden – som annars skulle ha stått helt orörd.

Rostugnen

Rostugnar användes från mitten av 1800-talet för att förädla järnmalmen. Det visade sig att man kunde tillverka mycket bättre järn om malmen först rostades. Rostningen bestod i att malmen upphettades till 5-600 grader. Vid denna temperatur renades malmen från oönskade ämnen, exempelvis svavel, som avgick som gas. Malmen blev ren och betingade ett bättre pris.

I Breven har det funnits rostugnar sedan 1860-talet. De har byggts, använts, renoverats och rivits. Det har blivit minst tre rostugnar. Den sista, som nu används av Rostugnens Vänner, renoverades så sent som 1905 och togs ur bruk 1933.