Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brevet innehöll mynt och papper

(UPPDATERAD 16:57) På onsdagen tog NA:s redaktion emot ett brev adresserat till konstnären Lars Vilks/co Nerikes Allehanda. 

Brevet, som förefaller att ha en tysk avsändare, innehåller någon typ av hårt föremål men har inte öppnats. Örebropolisen gjorde en första säkerhetsbedömning och spärrade av rummet där brevet fanns. Rummet vaktades av två poliser.

Örebropolisens första bedömning var att brevet troligen inte innehöll något farligt. Det grundade man på att brevet hade fraktats lång väg och hanterats av flera olika personer.

-Det hade varit en annan sak om brevet hade lämnats direkt till tidningen, säger NA:s tidningschef Katrin Säfström.

Vid 13-tiden beslutade dock polisen i Örebro att kalla hit bombgruppen från Stockholm. Bombgruppen beräknades vara på plats vid 16-tiden. Rummet på NA där brevet låg var fram tills dess avspärrat.

-Vi har inlett en brottsutredning. Vi siktar högt och sedan får vi eventuellt trappa ned. Förhoppningsvis innehåller brevet något helt odramatiskt, säger kommenderingschef Håkan Larsson vid Örebropolisen.

Polisen har även kontaktat polisen i Tyskland för att försöka få reda på vem avsändaren av brevet är. Ett namn och adress anges på kuvertet.

Säkerhetspolisen kontaktades också med anledning av det mystiska brevet.

- Vi känner till händelsen. Men just nu har jag ingen bedömning att lämna, det är polisen som hanterar ärendet. Vi kommer att fortsätta att följa ärendet, säger Fredrik Milder pressekreterare på Säpo.

Utöver det har polisen kontaktat det polisområde som ansvarar för Lars Vilks säkerhet.

Vid 16.00-tiden kom polisens bombgrupp från Stockholm och röntgade brevet.

– Brevet innehåller papper och något mynt. Det är ett brev till Lars Vilks och en peng förmodlingen för att han ska kunna svara, säger Jörgen Westlin, hos polisen.

Brevet ska också ha innehållit något fotografi.

- Exakt vad det är får ni nog fråga Lars Vilks om, om han vill berätta det. 

Polisen kommer att fortsätta utreda ärendet i morgon, torsdag.

- Innehållet är taget i beslag och vi kommer att titta på det under morgondagen och utifrån det bedöma hur vi går vidare. Förmodligen underöks det och lämnas sedan över till Lars Vilks som det är adresserat till.

I nuläget rubricerar polisen ärendet som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

- Men eftersom det inte var något farligt i brevet kommer det högst sannolikt att läggas ner, säger Jörgen Westlin.