Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brexit ökar främlingsfientlighet

Inom EU rullar Brexitförhandlingarna på, om än i långsam takt. Segern för brexitsidan i den brittiska folkomröstningen har eldat på främlingsfientligheten i landet. Regeringen May har föreslagit en övergångsperiod med mer kontrollerad invandring. Samtidigt kommer vittnesmål från utrikesfödda att de utsatts för hot och våld.

Utöver det uppenbart oacceptabla i behandlingen av utrikesfödda tillkommer ett ekonomiskt perspektiv som inte går att förbise. Främlingsfientligheten och Brexit kommer få allvarliga konsekvenser för näringslivet. Både arbetare och företag har redan börjat röra sig över kanalen för att etablera sig på platser där förutsättningarna är mer förutsägbara.

Storbritannien utgör 6,5 procent av vår exportmarknad och det är viktigt att värna svenska handelsintressen i förhandlingarna.

Ur ett svenskt handelsperspektiv är det brittiska utträdet ur EU problematiskt. Storbritannien utgör 6,5 procent av vår exportmarknad och det är viktigt att värna svenska handelsintressen i förhandlingarna. Vi vill inte heller att svenskars möjligheter i Europa begränsas efter Brexit. Därför måste också medborgarnas rättigheter att resa fritt och fortsätta arbeta och studera i Storbritannien värnas.

Ett positivt scenario vore om Storbritannien stannade i tullunionen. Det skulle både gynna handeln och underlätta bevarandet av långfredagsöverenskommelsen om Nordirland, då det är viktigt att undvika en fysisk gräns. Om inte det är möjligt vore det bra om Storbritannien åtminstone behåller EU:s tullagstiftning, eftersom det skulle underlätta fortsatt samarbete och handel.

En stor del av befolkningen, särskilt de unga, röstade för att stanna i samarbetet. Vi får inte svika dem i förhandlingarna, utan måste tillvarata deras intressen.

Det är en svår balansgång för förhandlarna. Det är många aspekter att beakta, inte minst att avskräcka andra medlemsländer att följa efter om Storbritannien får ett ”för bra” avtal. Samtidigt är det viktigt att medborgarna inte straffas. En stor del av befolkningen, särskilt de unga, röstade för att stanna i samarbetet. Vi får inte svika dem i förhandlingarna, utan måste tillvarata deras intressen.

En lösning som skulle ge en välbehövlig tillrättavisning till den brittiska regeringen och samtidigt gynna de unga vore att behålla de fyra friheterna för varor, tjänster, kapital och människor efter utträdet. Det skulle vara både en markering mot May som vill inskränka den fria rörligheten för personer och en fördel för de brittiska medborgarna och industrin.

Ett ytterligare scenario som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk uttalat är möjligheten att hela Brexitprocessen avbryts och Storbritannien stannar i EU.

Ett ytterligare scenario som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk uttalat är möjligheten att hela Brexitprocessen avbryts och Storbritannien stannar i EU. Jag tror inte det är ett realistiskt scenario, tyvärr. Varken regeringen eller oppositionen har signalerat att detta är något de överväger.

Vad som än händer får folket och ekonomin inte ta smällen efter Brexit. Nu gäller det för EU att vara praktiska, sakliga och stabila i förhandlingarna. De fyra friheterna och deras odelbarhet måste försvaras. Så är det bara., Vi kan inte slå oss till ro innan vi kommit fram till ett avtal som både markerar tydligt mot protektionism och gynnar befolkning och industri.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel