Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristande rutin orsak till bidragsfusk

En yngre man fick ut försörjningsstöd trots att han haft ett jobb. Kommunen anmälde mannen som får betala tillbaka bidraget, men han slipper straff. Orsaken är att tingsrätten inte ser att kommunens handläggare informerat om vilka regler som gäller.

Den 25-årige mannen har hävdat att han inte begått något brott eftersom han inte visste vad som gällde. Samtidigt har han varit villig att betala tillbaka de 6 130 kronor som han fick ut sommaren 2008, trots att han samma månad hade ett tillfälligt arbete.

Han hade under en längre tid fått försörjningsstöd från kommunen.

Därför har de två handläggare vid kommunen som haft kontakt med mannen sommaren 2008 antgit att kollegor gett information om reglerna tidigare.

Vid utbetalningstillfället sommaren 2008 missades dessutom att kontrollera mannens bankkonto. Månaden senare uppdagades det vid en ny ansökan att han haft både försörjningsstöd och lön föregående månad.

Tingsrätten hittar inga bevis för att mannen medvetet fört kommunens handläggare bakom ljuset och ogillar därför åtalet mot bidragsbrott.

Kommunen får tillbaka sina dryga sex tusen kronor och ungefär lika mycket pengar ska den advokat som försvarat mannen ha, men dessa pengar får staten betala.

– Vi är skyldiga att anmäla misstankar om fusk och har rutiner för det, men det är inte särskilt vanligt, säger individ- och familjeomsorgens avdelningschef Majlill Persson. Vid varje nybesök ges information om regelverket.

Vid varje ansökan ska den sökande också redovisa sin ekonomi, samt skriva under att han eller hon lämnat riktiga uppgifter.

Ingetdera uppfylldes i detta fall. Majlill Perssons förklaring är att felet skedde under en semestermåndad med vikarier.