Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brobergs galna födelsedag: "Tror inte vi har någon tårta ..."

Fotskadad i hattricksuccén och struken ur truppen. Men ÖSK:s Martin Broberg tog en voltaren, kvicknade till, hoppade in och firade födelsedagen med tre nya poäng.

Hängde ni med i alla turer? Om inte kommer här en längre version:

Martin Broberg, som fyller 25 år i dag, skadade sig i vänsterfoten i en duell med Henning Hauger i slutet av första halvleken i måndagens 4–2-seger mot Elfsborg. Broberg fortsatte ändå spela och fullbordade trots smärtan sitt hattrick i andra halvlek, men kunde efteråt knappt gå på foten – samma fot som han så sent som i november förra året opererade för ett avslitet ledband och en lös benbit.

– Det blev som ett genomtramp, och jag fick ordentligt ont på matchen men lyckades tänka bort det i all adrenalin. Jag hade jätteont dagen efter, och i går hade jag också jätteont. Hade det varit match då hade jag nog inte ens följt med, berättar Broberg som gjort succé sedan han anslöt från Djurgården i sommarfönstret och toppar ÖSK:s interna skytteliga med sex mål trots att han bara spelat tio matcher.

Men eftersom matchen mot Helsingborg spelades på torsdagen, tre dagar efter smällen, åkte Broberg med ÖSK-bussen ned till Skåne på onsdagen, och på torsdagseftermiddagen testade han foten på löpband på hotellet.

– Men det gjorde jäkligt ont i vissa lägen, när jag tog i och tog ut steget. Då kände jag att jag inte kunde göra mig själv rättvis i fotbollsmatch. Två av mina styrkor är att löpa och snabbhet, och jag kände att om jag inte kan få ut max av det är det bättre att låta någon annan, fullt frisk, spela, säger han.

Så på Brobergs egen inrådan strök ÖSK-tränaren Alexander Axén honom ur både startelva och matchtrupp, och födelsedagsbarnet var redo att sätta sig på Olympias läktare för att följa matchen därifrån. Men så ångrade han sig – och gjorde ett sista test av foten under uppvärmningen.

– Jag bad om det själv, jag ville prova och känna efter en gång till. Det blir en annan femma när man får tejpa foten, ta en voltaren till och vara på gräs. Och det kändes helt okej när jag provade inför matchen.

Så ÖSK gjorde en sen ändring, bytte Sebastian Rings mot Martin Brobergs namn i förteckningen över avbytare – och med fem minuter kvar, direkt efter Daniel Nordmarks 2–0-mål, fick Broberg hoppa in. Onödigt i det läget när segern redan var säkrad?

– Ledningen var inte så stabil, och vi kör ända fram. Vi ville helst inte använda Martin, men sedan blev Pode så trött och så vidare, så då valde vi att kasta in honom, säger Axén.

– Jag tycker inte att det var några konstigheter. Jag ville in och känna på det. Det var bara fem–tio minuter, så det ska inte förvärra något. Jag fick inte ondare eller någonting efteråt. Det kändes faktiskt mycket bättre i dag än i går, även om det inte var tillräckligt bra för att starta, säger Broberg.

ÖSK fortsätter sitt tajta matchande med Kalmar på Behrn arena på måndag.

– Det är ju fyra dagar dit, så det ska inte vara några problem alls. Det ska väldigt mycket till om jag ska missa den också, säger Broberg.

Men det här, det blev en annorlunda födelsedag ...

– Ja, jag hade ju hoppats på att kunna spela, men att få med sig tre poäng härifrån är en nog så bra present. Det är jätteskönt.

Firar ni med lite tårta nu, då?

– Jag tror tyvärr inte att vi har någon, men vi får väl se vad man kan få tag i på första bästa stopp på vägen hemåt.